Emine Özge KONDAKÇI
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi iş birliği ile Türk Polis Teşkilatının 174. kuruluş yıldönümü kapsamında düzenlenen, “Dijital Çağda Güvenliğin Dönüşümü ve Bir İç Güvenlik Aktörü Olarak Polis Sempozyumu” İstanbul Emniyet Müdürlüğü Polis Eğitim ve Kongre Merkezinde 3 Nisan’da gerçekleştirildi.
Sempozyum, İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
Suç olgusunun insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Dr. Mustafa Çalışkan, “Suç kavramı zamana ve toplumlara göre değişmekle birlikte, tarih boyunca suç işleyeni cezalandırma ve suçu önleme gayretleri tartışılmış, çeşitli uygulamalar söz konusu olmuştur” şeklinde konuştu. Dr. Çalışkan suçun aydınlatılmasında kullanılan yöntemlerin zaman içerisinde toplumların ekonomik, kültürel ve bilimsel gelişimine paralel olarak yenilendiğini belirtti.
Çalışkan’ın konuşmasının ardından, Prof. Dr. Mahmut Ak söz aldı. “Halkın can ve mal güvenliği ile toplumun huzuru için, kendi canları dâhil her türlü fedakârlığı göze alan polis teşkilatımızın 174. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum” diyen Prof. Dr. Ak şu ifadeleri kullandı: “Devletin en köklü kurumlarından biri olan Türk Polis Teşkilatı, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve toplumun düzen içerisinde yaşamını sürdürebilmesi için hukuka ve yasalara bağlılık içerisinde güvenlik hizmeti sunmaktadır.”
Sempozyum, Dr. Çalışkan’ın, Prof. Dr. Ak’a teşekkür belgesi takdim etmesiyle devam etti.
Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, “Toplumun Suç Profili ve Toplum Destekli Polislik Uygulamaları” konusu hakkında İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan, İstanbul İl Emniyet Müdürü Dr. Atalay Bahar ve İÜ İletişim Fakültesi Arş. Gör. Dr. Derya Gül Ünlü değerlendirmelerde bulundu. Dr. Çalışkan konuşmasında suç ve suçlu profilleri, göçle ilişkili suçlar ve suçla mücadele konusuna odaklanırken, Dr. Bahar 155 ihbar hattı kullanım algısı ve ihbar sisteminin nasıl işlediği konularına değindi. Sempozyum, sayısal verilerle katılımcıların bilgilendirilmesinin ardından, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanması ile son buldu.
Sempozyum, 4 Nisan tarihinde ikinci oturumla devam edecek.