İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi nadir bir operasyona imza attı. Kosovalı Nil bebeğin anne karnında iken, doğduğunda nefes almasını engelleyecek bir tümöre sahip olduğu tespit edildi. Bunun üzerine doğum sırasında kordon bağı kesilmeden, anne karnından sadece başı çıkarılarak Nil bebeğin soluk borusuna tüp yerleştirildi ve oksijensiz kalması engellendi.
15 cm’lik Tümör
Kosova’da yaşayan Selda Sayhadi Tatar ve Caner Tatar, bebeklerinin boynunda bir kitle olduğu ve doğum sırasında sıkıntılar yaşayabileceği söylenince çare aramaya başladılar. Üniversiteyi Türkiye’de okuyan genç çift Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne başvurdu. Kadın Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinde Prof.Dr.Rıza Madazlı tarafından doğumu gerçekleştirilen ve çok nadir görülen bir boyun tümörüne sahip Nil bebeğin sezaryenle yarısı çıkartılarak, Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof.Dr.Fatiş Altındaş ve ekibi tarafından kordon bağı kesilmeden soluk borusuna tüp yerleştirilerek oksijensiz kalması engellendi.
Doğumundan bir gün sonra Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof.Dr.Gonca Tekant tarafından ameliyata alınan Nil bebek başarılı bir operasyon sayesinde boynundaki tümörden kurtuldu.
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Rıza Madazlı, Prof. Dr. Fatiş Altındaş, Prof. Dr. Gonca Tekant olmak üzere 3’ü profesör, 5 uzman hekimden oluşan 20 kişilik bir ekiple gerçekleştirilen sezeryan ve ameliyat ile boynundaki tümörden kurtulan Nil bebek, 3 kilo 100 gram olarak doğum kayıtlarına geçti. Nil bebeğin tümörünün ise 15 cm çapında, 100 gram ağırlığında olduğu tespit edildi.
Nefes Yolu Açıldı
Soluk borusuna takılan tüple nefes yolu açılan bebeğin oksijensiz kalmaması için kordon bağı kesilmedi. Operasyon sonrası yoğun bakıma alınan bebek ertesi gün boynundaki kitleden ameliyatla kurtarıldı. Bu süreçte doğum esnasında hem bebek oksijensiz kalmamış oldu hem de nefes alması için boğazı delme işlemi gerçekleştirilmedi.