Cuma, Ekim 10, 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Yaşam

Mülteci Papağanların Nüfusu Artıyor

İLETİM Tarafından İLETİM
27 Ağustos 2019
içinde Yaşam
0
Mülteci Papağanların Nüfusu Artıyor
0
PAYLAŞIM
128
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Tuğçe AYÇİN, Neslihan KALKAN

Ülkemizde sayısı gün geçtikçe artan yeşil papağanlar, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Orman Fakültesi’nin bahçesi de dâhil olmak üzere birçok farklı noktada dikkat çekmeye devam ediyor

İlgili Haberler

Kadrajın Arkasından

Kadrajın Arkasından

10 Ekim 2025
İstanbul Üniversitesi’nde Öğrenci Kulüpleri Tanıtıldı

İstanbul Üniversitesi’nde Öğrenci Kulüpleri Tanıtıldı

8 Ekim 2025

“Mülteci papağanlar” olarak da adlandırılan  kuşları ve yaşam koşullarını, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vedat Beşkardeş ve Ormancılık Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Ergün Bacak İletim gazetesi için değerlendirdi.

p2

Papağanların taklit yetenekleri çok yüksek olan kuşlar olduğunu ve çok eski zamanlardan beri insanların ilgisini çektiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Beşkardeş, son dönemlerde çok geniş yayılma alanı bulan bu kuşların ülkemize nasıl girdikleri ile ilgili çeşitli rivayetler olduğunu belirtti. “Bir iş adamı tarafından getirilip gümrükte kaçtıkları iddiasının yanı sıra, bir kamyon içerisinde Türkiye’ye getirilirken kamyonun kaza yapıp devrilmesi sonucu kaçtıkları ve ülke içinde çoğaldıkları da rivayetler arasında” diyen Yrd. Doç. Dr. Beşkardeş, papağanların ilk kayıtlarının 1990’lı yıllara ait olduğunu ifade etti. Yeşil papağan (Psittacula krameri) ve İskender papağanı (Psittacula eupatria) olmak üzere iki türün olduğu papağanlar için ayırt edici en önemli farkın, İskender papağanının omzunda leke şeklinde bulunan kırmızı bant olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Beşkardeş, “Birbirlerine çok benziyorlar fakat yeşil papağanlar biraz daha küçük ve ülkemizde daha yaygın” şeklinde konuştu. İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Adana, Gaziantep gibi şehirler başta olmak üzere birçok farklı yerde yayılma alanı bulan papağanların anavatanının Pakistan- Hindistan arası bölge ile Afrika olduğunu sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Beşkardeş, papağanların sıcak bölgelerin yanında soğuk bölgelerde de yaşadıkları için ülkemizde de adapte sorunu yaşamadıklarının altını çizdi.

p3

 “Popülasyonun Devamı İçin 50- 500 Arası Birey Gerekir”

Papağanların yayılmaları ve çoğalmaları ile ilgili yapılan “kafes kaçkını” şeklindeki yorumlara “Bu bana göre desteklenebilir bir teori değil, kafesten kaçan 1- 2 bireyle devamlılık sağlanamaz” sözleriyle karşı çıkan Yrd. Doç. Dr. Beşkardeş, bir popülasyonun bir alanda başarılı olması için minimum 50- 500 arası bireyin var olması gerektiğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Beşkardeş, kuşların buradaki iklime de adapte olduklarını ve popülasyon anlamında başarılı bir görüntü sergilediklerini sözlerine ekledi. “Yaşadıkları yerlerde kışın besin bulabilmeleri çok önemli, bu anlamda buldukları tohumlarla ve meyve ağaçlarıyla yaşamlarını sürdürüp ağaç kovuklarını da yuva olarak kullanmaları onları başarıya ulaştırdı” diyerek konuşmasına devam eden Yrd. Doç. Dr. Beşkardeş, Orman Fakültesi’nin bahçesindeki Trabzon hurması ağacının da papağanlar tarafından besin kaynağı olarak kullanıldığını kaydetti.

p4

 “Halkalama Yaparak Göç Yollarını Tespit Ediyoruz”

Türkiye’de halkalama lisansına sahip olan 16 kişiden birisi olan ve İÜ adına Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile projeler yürüten Öğr. Gör. Bacak, 15 yıldır Samsun’da düzenli olarak yaptıkları halkalama çalışmasını “Kuşları ağlarla yakalıyoruz ve bacaklarına kimlik numarası şeklinde bir halka takıp; yaşını, cinsiyetini, yağ ve kas skorlarını belirledikten sonra kanat ve kuyruk boylarının ölçüsünü alarak tekrar doğaya salıyoruz” sözleriyle açıkladı. Halkalama çalışması sayesinde kuşların göç yollarının tespit edilebildiğini ve bu yollar üzerindeki habitatların korunabilmesinin mümkün hale geldiğini belirten Öğr. Gör. Bacak, “Özellikle Afrika’dan gelen kuşların üzerinde kene olabiliyor ve biz halkalama esnasında o keneleri de toplama fırsatı bulabiliyoruz” dedi. Kafes ortamında insan eliyle beslenmesi yasak olan kuşların kaçak şekilde beslenmesi konusuna da değinen Öğr. Gör. Bacak, bu kuşların Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce yakalandığını ve doğaya salınmadan önce İÜ tarafından ölçümlerinin alınıp halkalamaya tabi tutulma olanağına sahip olduğunu ve böylece bilimsel anlamda veri de elde edildiğini ifade etti.

p5
Kapak fotoğrafı: İnci Güzel

Etiket: Orman FakültesiPapağan
Önceki Gönderi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Mucize Operasyon

Sonraki Gönderi

“İstanbul Üniversitesi’nde Olmaktan Gururluyum”

Sonraki Gönderi
“İstanbul Üniversitesi’nde Olmaktan Gururluyum”

“İstanbul Üniversitesi’nde Olmaktan Gururluyum”

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

Atatürk basketbol berk balcı bilim deprem Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı ece özdemir ekonomi eğitim film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kültür kültür sanat medya mezuniyet pandemi prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo radyo iletişim sanat sağlık sena sandıkçı sergi sevgi şahin sinema siyasal bilgiler fakültesi sosyal medya spor teknoloji tercih ve tanıtım günleri yapayzeka özgür recep kocaoğlu İletişim Fakültesi

ÖNE ÇIKAN HABERLER

  • Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    1 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • İlk Türk Futbol Takımı: Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar)

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Kamondo Merdivenleri’nin Bilinmeyen Hikayesi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Tarihten 4 İlginç Bilgi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Psikoloji Tutkunlarının İzlemesi Gereken 7 Film

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0

Bizi sosyal medyada takip edin

Son Haberler

  • Kadrajın Arkasından
  • “Gazze’yi Anlamak: Hafıza, Adalet, İnsanlık” Paneli Gerçekleşti
  • İstanbul Üniversitesi’nde Öğrenci Kulüpleri Tanıtıldı

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

Özel Haberler

Kadrajın Arkasından

Kadrajın Arkasından

10 Ekim 2025
“Gazze’yi Anlamak: Hafıza, Adalet, İnsanlık” Paneli Gerçekleşti

“Gazze’yi Anlamak: Hafıza, Adalet, İnsanlık” Paneli Gerçekleşti

10 Ekim 2025
İstanbul Üniversitesi’nde Öğrenci Kulüpleri Tanıtıldı

İstanbul Üniversitesi’nde Öğrenci Kulüpleri Tanıtıldı

8 Ekim 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022