Beste BUDAN, Esra MUTLU
İÜ İletişim Fakültesi Uygulama Birimlerinden İÜWEBTV tarafından düzenlenen ve Buse Yıldırım’ın yönetiminde iki hafta süren “İÜWEBTV Spikerlik ve Sunuculuk Atölyesi” tamamlandı.
Beyaz TV Sunucularından Buse Yıldırım tarafından verilen “İÜWEBTV Spikerlik ve Sunuculuk Atölyesi”, ilk günü 13 Aralık’ta İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda yapıldı. İki saati aşkın süren atölyeye İÜWEBTV Sunucu Ekibi ve gönüllü öğrencilerden oluşan 20 kişi katıldı.
İÜWEBTV Spikerlik ve Sunuculuk Atölyesi’nin açılış konuşmasını Atölye Koordinatörü İÜ İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Aytekin yaptı. Yrd. Doç. Dr. Aytekin üniversitemizden mezun olmuş sektördeki isimlerin, deneyimlerini öğrencilere aktarmasının sevindirici olduğunu ifade etti. İÜWEBTV Atölyelerinin farklı konularda dönem boyunca devam edeceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Aytekin, Buse Yıldırım hakkında kısa bilgi verdi.
“Muhabirlik Sunuculuk İçin Önemli Bir Basamak”
Beyaz TV Sunucusu Buse Yıldırım, bilgi ve deneyimlerini genç sunucu adaylarına aktardı. Öncelikle özgeçmişini öğrencilerle paylaşan Yıldırım, “Küçükken gazeteci olmak isterdim ancak ilerleyen zamanlarda popüler kültürün de yönlendirmesiyle sunucu olmayı istedim” dedi.
Sunucu olmak isteyen herkese öncelikle muhabirliği deneyimlemeleri gerektiğini söyleyen Yıldırım, “Haber değeri taşıyan tek bir cümleyi son dakika olarak ekran önünde haberleştirmeniz gerekebilir. Muhabirlikte bunu nasıl yapacağınızı öğreniyorsunuz ve bu da sunucu olarak işinizi kolaylaştırıyor” diye konuştu.
Bir süre sabah haberleri sunduğunu ve çok zor çalışma saatleri olduğuna değinen Yıldırım, birçok zorlukla karşılaşmasına rağmen bu işi yapmayı sevdiğini ifade etti. Kariyerinden örnekler vererek mesleğin inceliklerini anlatan Yıldırım, ses kontrolü, diksiyon eğitimi verdi.
Atölyenin 20 Aralık’taki ikinci gününde İÜWEBTV Stüdyosu’nda uygulama çalışmaları yapıldı.
Buse Yıldırım ve Öğrenciler Atölyeyi Değerlendirdi
Yıldırım, “Öğrencilerle birlikte olmak benim için çok keyifliydi. Öğrencilikten yeni çıkmış biri olarak biraz öğrencilik yıllarıma döndüm. Öğrencilere bir şey anlatırken yaptığım hataları, yapmam gerekenleri gördüm. Bir şeyler katabildiysem ne mutlu bana” dedi.
Öğrencilere fakültelerin uygulama birimlerinde son sınıfa kadar çalışmalarını öneren Yıldırım, iletişim fakültesi öğrencilerinin hayallerinden vazgeçmemelerini, kendilerini göstermeleri halinde sektörde yer edinebileceklerini söyledi. Yıldırım, “Asla yılmayın, üretmeye çalışın. İstediğiniz her neyse ona ulaşmak için çok fazla çaba sarf etmeniz gerekiyor. Umut verici konuşmak gerekiyor. Bu atölye boyunca sizlere umudu aşılayabildiysem ne mutlu bana” şeklinde konuştu.
“Faydalı ve Keyifli Bir Atölyeydi”
Atölyeye katılan İÜWEBTV ekibinden Yusuf Yılmaz, keyifli geçen bu eğitimde Yıldırım’ın tecrübelerini ve sektörde kendilerini neyin beklediğini aktardığını söyledi. Yılmaz, “Atölyede Buse Yıldırım, diksiyon anlamında vurgularda ve tonlamalarda neye dikkat etmemiz gerektiğini, prompter ve kameraya karşı nasıl durmamız gerektiğini anlattı. Oldukça faydalı ve keyifli bir atölyeydi. Okul yönetimine bu workshopu düzenlediği için teşekkür ederiz” dedi.
Daha önce diksiyon konusunda eğitim almadığını ve bu atölye sayesinde temel diksiyon eğitimi aldığını belirten İÜWEBTV ekibinden Eren Can Sarıgül, “Eğitimin dışında sektörden birinden deneyimlerini dinlemek çok keyif vericiydi. Özellikle bize bu kadar olumsuzluk içinde umut verdiğini düşünüyorum. Atölye güzel, eğlenceli bir o kadar da öğreticiydi” diye konuştu.
İki hafta boyunca verilen teorik ve pratik eğitimin faydalı olduğunu vurgulayan İÜWEBTV ekibinden Serdar Aydın ise, “Atölyeyi kendi adıma faydalı buldum. Eksiklerimi ve fazlalarımı gördüm. Buse hanıma geldiği için teşekkür ederiz” dedi.
İki hafta süren atölyeye katılan öğrencilere İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ümit Sarı tarafından katılım belgeleri verildi.