Cumartesi, Mayıs 24, 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa İstanbul Üniversitesi

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Araştırma Üniversitelerinin Önemini Anlattı

İLETİM Tarafından İLETİM
16 Şubat 2018
içinde İstanbul Üniversitesi
0
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Araştırma Üniversitelerinin Önemini Anlattı
0
PAYLAŞIM
6
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından verilen “Ülkemizde Araştırma Üniversitelerinin Önemi ve Dünya Sıralamaları” konulu konferans, 27 Ocak’ta Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferans öncesi Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Kam tarafından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın özgeçmişi okundu. Ardından kürsüye gelen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Ülkemizde Araştırma Üniversitelerinin Önemi ve Dünya Sıralamaları”  başlıklı sunumuna başladı.

İlgili Haberler

İletişim Sektörünün Dinamikleri Söyleşisinin İkincisi Gerçekleştirildi

İletişim Sektörünün Dinamikleri Söyleşisinin İkincisi Gerçekleştirildi

23 Mayıs 2025
Kurumsal İletişimde Yapay Zekâ Kullanımı Oturumu Gerçekleşti

Kurumsal İletişimde Yapay Zekâ Kullanımı Oturumu Gerçekleşti

23 Mayıs 2025

“Araştırmaya ve Araştırmacı Yetiştirmeye Yönelik Alt Yapılarımız En Güçlü Yanımız”

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nin Araştırma Üniversitesi olmasının İstanbul Üniversitesi’ne yüklediği yeni sorumluluklara dikkat çekerek, “İstanbul Üniversitesi tarihsel süreçte ülkemizin yükseköğretimindeki merkezi rolünü, bilimsel bilgi üretiminin araştırmaya dayalı olduğu anlayışını benimseyerek eş zamanlı olarak sürdürmüş ve zamanla araştırma faaliyetlerinde de güçlü bir konuma ulaşmıştır. Üniversite-Sanayi, üniversite iş dünyası, üniversite kamu kesimi işbirliğinde ise; yüksek Ar-Ge kapasitesi öne çıkmakta, yenilikçi ve girişimci bir üniversite rolünü benimsemiş bulunmaktadır. Bunun ötesinde, araştırma üniversitesi olarak toplumuna doğrudan hizmet veren, ülke kalkınması için yeni bilgiyi üreten, bu bilgiyi ticari ürüne dönüştürmeyi başaran, beşerî sermayeye katkıda bulunan öncü güç rolünü yerine getirmektedir. Üniversitemizin en kuvvetli yönü ise; araştırmaya ve araştırmacı yetiştirmeye yönelik alt yapıları, geniş, alanında yetkin ve öncü akademik kadrosu ve programlarıdır” dedi.

İstanbul Üniversitesi’nin Araştırma Üniversitesi olarak kalması ve daha da ileriye gidebilmesi için şu anki durumu belirleyip hedefler oluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Mahmut Ak, “Araştırma Üniversitesi vasfını almak bize birtakım avantajlar ve beraberinde ciddi sorumluluklar getirdi. Kendimize hedefler koyduk ve yıllara göre performans tabloları oluşturduk” dedi.

“En Fazla Patent Başvurusu Yapan Üniversite”

İstanbul Üniversitesi’nin patent başvurularındaki başarılarına değinen Prof. Dr. Mahmut Ak, “İstanbul Üniversitesi 2014 yılında 62, 2015 yılında 73 ve 2016 yılında 116 patent başvurusu yaparak  “En Fazla Patent Başvurusu Yapan Üniversite” olmuştur. İstanbul Üniversitesi’nin 2017 yılında da yaptığı 271patent başvurusu ile “En Fazla Patent Başvurusu Yapan Üniversite” olmasını bekliyoruz. Araştırma Üniversitesi olan Üniversitemiz, 2013 yılından bu yana toplam 542 patent başvurusu yaparak bilişim, mobilya, malzeme, gıda, enerji, elektrik, çevre, biyomedikal teknolojiler gibi birçok alanda katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Uluslararası Sıralandırma Sistemlerinde Görünürlüğü Bulunan Üniversite”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, YÖK tarafından “Araştırma Üniversitesi” tanımlaması yapılırken özellikle belirli noktalara dikkat çekildiğini vurgulayarak, “Dünya bilimine ve ülkenin kalkınmasına katkı sunan doktora programları ile güçlü araştırmacılar yetiştirmek Araştırma Üniversiteleri için çok önemli bir misyondur” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Mahmut Ak, 159 Türk üniversitesinin yerlerini gösteren 10 farklı dünya sıralamasına göre hazırlanan URAP raporunda, İstanbul Üniversitesi’nin 10 sıralamanın 10’unda da yer aldığına dikkat çekerek, “Dünya üniversiteleri arasında ilk 500’de yer alan üniversitemizin, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin, sadece sıralamalardaki yerini koruması veya ilerlemesi amacıyla değil, sürdürülebilir gelişmeyi de destekleyecek nitelikte olması büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

“Etki Değeri En Yüksek Dergilerde Yayımlanan Makale Sayımızı Arttırmalıyız”

Üniversitelerin uluslararası sıralamalardaki yerini belirleyen en önemli faaliyetlerin nitelikli araştırma ve nitelikli makale üretimi olduğuna dikkat çeken İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bu bağlamda üniversitelerin araştırmaya ayırdıkları bütçelerin ve nitelikli akademisyen yetiştirmenin önemi çok büyük. Ülkemizde bilimsel makale sayısının her geçen yıl arttığı görülürken bu makalelerin atıf sayılarına aynı oranda artış olmadığı dikkat çekmektedir. URAP tarafından Türk üniversitelerinin 2017 yılı dünya genel sıralamalarındaki durumunu gösteren raporda üniversitelerimizin bu sıralamalara giremeyişinin en önemli nedeni olarak dünya ortalamasına göre etki değeri en düşük dergilerde çok fazla makalemizin olması gösterilmiştir. Araştırma Üniversiteleri olarak atacağımız adımlarla her bilim alanında etki değeri en yüksek olan ilk %25’lik dilime giren dergilerde yayımlanan Türkiye kaynaklı makalelerin oranını %44’e, yani dünya ortalamasına çekmek öncelikli hedefimiz. Son %25’lik dilimde yer alan etki değeri en düşük dergilerde yayımlanan Türkiye kaynaklı makalelerin oranını ise dünya ortalaması olan %20’nin altına çekeceğiz. Türk üniversitelerinin uluslararası sıralamalardaki yeri ve görünürlüğü açısından da büyük önem taşıyan nitelikli makale üretimi Araştırma Üniversiteleri’nin katkı sağlayacağı en önemli alanlardan biridir” şeklinde konuştu.

“Lisansüstü Eğitim ve Araştırma Projelerinde Etki Alanını Arttırmalıyız”

Araştırma Üniversiteleri’nin üzerine düşen en önemli sorumluluklardan birinin de lisansüstü eğitim ve araştırma projelerinde etki alanını arttırmak olduğunu söyleyen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Araştırma Üniversitesi olmanın en önemli yükümlülüklerinden biri de üstün nitelikli lisansüstü eğitim programlarına sahip olmak. Lisansüstü programlar geliştirmek, bu programlarda eğitim gören öğrenci sayılarını arttırmak, belirlenmiş odak alanlara yönelik ulusal ve uluslararası projeler geliştirmek büyük önem taşıyor. Bu programlardaki öğrenci sayılarını arttırırken de öğrenci kaynağını sadece ulusal olarak düşünmemeli, uluslararası öğrencileri de eğitim almak üzere üniversitelerimize çekebilecek çalışmalar yürütmeliyiz. Özellikle doktora sürecinde öğrencileri nitelikli bilimsel yayın üretecek çalışmalar yapmaya yönlendirmek çok önemli. İstanbul Üniversitesi’nde daha önce başlatılan doktora programlarında doktora öğrencisinin tez savunma sınavına girebilmesi için, alanı veya tezi ile ilgili, ilk yazarının kendisinin olduğu en az bir makalesini, ulusal veya uluslararası hakemli bir dergide yayımlaması zorunluluğu bu anlamda güzel bir örnek oluşturmaktadır. Böylece lisansüstü eğitim ve öğretiminin en önemli çıktılarından biri olan tez çalışmalarının yayına dönüşme oranlarının hızla artması sağlanmaktadır” dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Üniversitelerin en önemli görevlerinden birinin de topluma hizmet olduğunu vurgulayarak, “Sosyoloji bölümümüzün öncülüğünde ‘Gönüllülük Akademisi’ isimli bir uygulamamız var. Bu proje gönüllülük adı altında hizmet sunmak isteyen herkesi bir çatı altında topluyor. Yine Cerrahpaşa Tıp Fakültemizde ‘Çocuklara Göz Kulak Oluyoruz’ kampanyası başlatıldı. İşitme implantı takılan çocukların, işitme eğitimlerine bir yıllık fon sağlanması amacıyla kampanya başlatıldı. İktisat Fakültemiz tarafından yürütülen ‘Mahallem İstanbul Projesi’ İstanbul’da mahalle düzeyinde kentsel ve kamusal hizmetlere ilişkin bilgi edinmeyi etkinleştirecek, istatistiki bilgi, info grafik ve görsel dosya içerecek, online ve mobil ortamda kullanıma sunulacak, harita tabanlı bir veritabanı ve bilgi edinme sistemidir. Sistem, başta İstanbullular olmak üzere, yerel yönetim organları, yatırımcılar ve sivil toplum kuruluşları için bir rehber niteliğinde. Adli Tıp Enstitümüzün yürüttüğü ‘Atık Sulardan Uyuşturucu ve Diğer Psikoaktif Maddelerin İzlenmesi Projesi’ ile yasadışı madde kullanımının birey odaklı değil, toplum odaklı analizinin yapılması hedefleniyor” şeklinde konuştu.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın sunumunun ardından soru-cevap bölümü gerçekleştirildi. Konferans sonunda İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a Birlik Vakfı İstanbul Şube Başkanı Hüseyin Öztürk tarafından plaket takdim edildi. Konferans toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Etiket: iü rektörüProf. Dr. Mahmut Ak
Önceki Gönderi

Livestream Markasının Ürünlerinin Demosu Gerçekleştirildi

Sonraki Gönderi

“Müzik Benim Sesim” Projesi ile Duymayan Çocuk Kalmayacak

Sonraki Gönderi
“Müzik Benim Sesim” Projesi ile Duymayan Çocuk Kalmayacak

“Müzik Benim Sesim” Projesi ile Duymayan Çocuk Kalmayacak

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

10 Kasım Atatürk atölye basketbol belgesel bilim deprem Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı ekonomi erasmus eğitim film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kadın kültür kültür sanat medya mezuniyet prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo radyo iletişim sanat sağlık sergi sevgi şahin sinema siyasal bilgiler fakültesi sosyal medya spor teknoloji tercih ve tanıtım günleri İletişim Fakültesi İÜ Edebiyat Fakültesi

ÖNE ÇIKAN HABERLER

  • Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • İlk Türk Futbol Takımı: Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar)

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Kamondo Merdivenleri’nin Bilinmeyen Hikayesi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Tarihten 4 İlginç Bilgi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Sinestezi: Sayıları Duymak, Renkleri Tatmak…

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0

Bizi sosyal medyada takip edin

Son Haberler

  • İletişim Sektörünün Dinamikleri Söyleşisinin İkincisi Gerçekleştirildi
  • Kurumsal İletişimde Yapay Zekâ Kullanımı Oturumu Gerçekleşti
  • Gazeteci Esra Karahindiba ile Kariyer Söyleşisi Gerçekleştirildi

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

Özel Haberler

İletişim Sektörünün Dinamikleri Söyleşisinin İkincisi Gerçekleştirildi

İletişim Sektörünün Dinamikleri Söyleşisinin İkincisi Gerçekleştirildi

23 Mayıs 2025
Kurumsal İletişimde Yapay Zekâ Kullanımı Oturumu Gerçekleşti

Kurumsal İletişimde Yapay Zekâ Kullanımı Oturumu Gerçekleşti

23 Mayıs 2025
Gazeteci Esra Karahindiba ile Kariyer Söyleşisi Gerçekleştirildi

Gazeteci Esra Karahindiba ile Kariyer Söyleşisi Gerçekleştirildi

22 Mayıs 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022