Tuğçe AYÇİN
Fotoğraf-Neslihan KALKAN
Araştırma Yöntemleri Tasarımı eğitimlerinin ikincisi İÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda 6 Şubat’ta gerçekleştirildi.
İÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Zülfikar’ın k7onuk olduğu ve ilki 23 Ocak’ta yapılan eğitimin ikinci dersinde “Araştırma Tasarımı ve Örnekleme” konusu ele alındı. Araştırma öncesi ve araştırma sonrası hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Zülfikar, araştırma yaparken örneklemin nasıl oluşturulması gerektiğini anlattı. Doç. Dr. Zülfikar, “Kaynağa Ulaşma Örnekleme Yaklaşımı”na değinirken, “Örnekleme sürecinin ilk aşamasını kaynağı belirleme süreci, ikinci aşamasını ise bilginin toplanacağı kaynağa ulaşma kısmı oluşturur” şeklinde konuştu.
“Doğru Modellemeler Yapılmazsa Kaynak Sadece Kâğıt Üzerinde Kalır”
Araştırma yaparken modelleme sürecini ele alan Doç. Dr. Zülfikar, doğru modellemeler yapılmadığı sürece kaynağın sadece kâğıt üzerinde kalan bir kütle olacağını ifade etti. Alt ana kütle analizlerine dayalı örnekleme tasarımını açıklayan Doç. Dr. Zülfikar, tasarıma dayalı örnek büyüklüğüne değindi. Tasarım ve örnekleme yaklaşımlarının irdelenmesi hakkında konuşan Doç. Dr. Zülfikar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Zaman, maliyet ve güvenilirlik açısından karşılaştırma unsurları söz konusu. Ana kütlenin belirlenmesi ise hedef ana kütlenin tanımı, inceleme ana kütlesinin tanımı ve genel/özel ana kütle tanımı aşamaları ile oluşmaktadır.”
Bir araştırmanın, araştırma amacına hizmet etmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Zülfikar, “Araştırmanın örneklem kütlesi tam olarak ve gereken bütün değişkenler açısından temsil yeteneğine sahip olmalıdır” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Zülfikar, temsili olmayan bir örneklem yapısı ile yapılan araştırmanın sadece para ve zaman kaybı olacağını belirtti. Örneklem çerçevesinin saptanmasını ele alan Doç. Dr. Zülfikar, çerçevenin tanımı ve çerçeveleme hataları ile ilgili bilgi verdi.
Doç. Dr. Zülfikar’ın öğretim üyelerinden gelen soruları yanıtlamasının ardından sona eren eğitim, yeni konularla devam edecek.