Tuğçe AYÇİN
Fotoğraf- Murat KASAP, Mehmet Ali KEVE
UFUK2020, ERASMUS+, TÜBİTAK ve BAP Projeleri Bilgi Günü programı, 23 Şubat’ta İletişim Fakültesi Konferans Salonu’da düzenlendi.
Program, Avrupa Birliği ve Uluslararası Projeler Ofisi’nden Sezgi Erdoğan’ın konuşmasıyla başladı. Avrupa Birliği ve Uluslararası Projeler Ofisi’nin temel amaçları hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan, öncelikli hedeflerinin AB projeleri ve uluslararası projelerin sayısını ve niteliği arttırmak olduğunu söyledi. UFUK2020 programını tanıtan Erdoğan, “Bu program sayesinde Avrupa’da yeni büyüme ve istihdam olanaklarının yaratılması hedeflenmektedir” dedi. Erdoğan, UFUK2020 programında içeriğin oldukça geniş olduğunu kaydederken, “Bu programın en önemli özelliği Avrupa Birliği’nin rekabet gücünü arttırmaktır” diye konuştu. Program kapsamında tematik alanlara değinen Erdoğan, bu alanları “bilimsel mükemmeliyet, endüstriyel liderlik ve rekabetçilik, toplumsal sorunlara çözümler” başlıklarıyla sıraladı. UFUK2020 projelerinde planlı ve stratejik hareket etmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Proje çağrıları okunurken iş paketleri yavaş yavaş oluşturulmaya başlanmalıdır” ifadelerini kullandı.“Bütçe Talep Edilebilecek Yedi Kalem Söz Konusu”
Erdoğan’ın ardından Avrupa Birliği ve Uluslararası Projeler Ofisi’nden Büşra Kırkpınar söz aldı. ERASMUS+ programı ile ilgili sunum gerçekleştiren Kırkpınar, ilk olarak program kapsamında uygun faaliyetlere değindi. Kırkpınar, stratejik ortaklığa kimlerin katılabileceğini, stratejik ortaklık uygunluk kriterlerini ve ortaklık için izlenecek yöntemleri ele aldı. Stratejik ortaklıkta bütçe konusunu açıklayan Kırkpınar, bütçe talep edilebilecek yedi kalemden söz ederken, bu kalemleri şu şekilde aktardı: “Proje yönetimi ve uygulaması, proje toplantıları, fikri çıktılar, çoğaltma etkinlikleri, özel ihtiyaç desteği, istisnai masraflar, eğitim, öğretme ve öğrenme faaliyetleri bütçesi.” Proje değerlendirme ölçütlerini tanıtan Kırkpınar, Türkiye’de son dört senede gerçekleşen stratejik ortaklık başvuru ve kabul sayılarını ortaya koyarak sunumunu tamamladı.
“Ulusal Projelere Başvurduktan Sonra Uluslararası Projelere Başvurulmasını Öneriyoruz”
Kırkpınar’dan sonra Teknoloji ve Transfer Ofisi Fikri Mülki Haklar ve Lisanslama Birimi Sorumlusu Savaş Gürdal söz aldı. TÜBİTAK projeleri hakkında konuşan Gürdal, araştırma basamaklarını tanıttı. “Biz genelde ulusal projelere başvurduktan sonra uluslararası projelere başvurulmasını öneriyoruz” diyen Gürdal, destek programlarını ve bu programların başvuruya açık olma durumlarını anlattı. Destek oranlarını 2016 yılı örneği üzerinden aktaran Gürdal, “Bilimsel değerlendirme kriterlerimiz; özgün değer, yöntem, proje yönetimi, ekip ve araştırma olanakları ve yaygın etkiden oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Projeler Kişilerin Akademik Hayatlarına Katkı Sağlamakta”
Programın son sunumunu Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi’nden Prof. Dr. Serhat Pabuccuoğlu yaptı. BAP projeleri desteklerini anlatan Prof. Dr. Pabuccuoğlu, “Bu projeler kurumumuza katkı sağladığı gibi kişilerin akademik hayatlarına da katkı sağlamakta” dedi. Prof. Dr. Pabuccuoğlu, BAP otomasyonlarında kullanıcı işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğini açıkladıktan sonra, proje başvuru dönemleri hakkında konuştu. Proje konusunu ve kurgusunu ele alan Prof. Dr. Pabuccuoğlu, ifadelerini şu şekilde sürdürdü: “Projelerde özgün değer öncelikli olarak değerlendirilir. Destek alabilmek için yapılan işin özgün olması lazım. Ayrıca amaç, gerekçe, yöntem ve hipotez de sade, öz ve anlaşılır olmalıdır. Yöntem ve analiz çok iyi kurgulandıktan sonra, iş paketlerinin net şekilde ayrıştırılmış olması gerekiyor.”UFUK2020, ERASMUS+, TÜBİTAK VE BAP Projeleri bilgi günü programı, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.