Ayşe PEKTAŞ
“Amatör Ruh Profesyonel Oyun” sloganıyla 26 Mart Pazartesi günü İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde Türkiye Spor Zirvesi düzenlendi. Zirvenin açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat gerçekleştirdi. Prof. Dr. Murat, “Üniversite olarak spora hizmet etmekteyiz” diyerek Avcılar Kampüsü’nün spora elverişli olduğunu belirtti.
Açılış oturumunda İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. İlker Yücesir, Prof. Dr. Ümit Zeybek ve Prof. Dr. Itır Cömert konuşma yaptı. Yrd. Doç. Dr. Yücesir, “Spor bugün çok büyük ekonomisiyle ve kitlelere erişimiyle önemli bir araç. Aynı zamanda spor bilimiyle ilgilenen bilim insanları için amaç olurken spor ekonomisi kısmını olabildiğince küçültüp topluma fayda sağlıyor” dedi. Yrd. Doç. Dr. Yücesir, “Bilimsel gelişmeleri izlemek ve onların öncülüğünü yapmak bilim insanlarının ve spor bilimcilerinin en önemli görevidir. Bugün dünyada çok gelişen “Egzersiz İlaçtır” sloganı pek çok hastalığın oluşumunu engellemede doğru beslenme ve egzersiz, ilaç olarak tarif ediliyor” şeklinde konuştu. Ardından konuşan Prof. Dr. Ümit Zeybek, genetik altyapının sporun gelişmesinden nasıl etkilendiğinden ve bununla ilgili olarak “Moleküler Metobolizma” çalışmalarından bahsetti. Prof. Dr. Itır Cömert, konuyu psikolojik perspektiften ele alarak sporcuların yaşadığı stres ve ankisiyete gibi problemlere değindi. Konuşmalar sonunda konuşmacılara plaketlerini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat takdim etti.
Etkinliğin ikinci oturumunda “Yerel Yönetimlerde Spor” paneli gerçekleştirildi. Yeni Akit gazetesinden Emrah Savcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturuma Arnavutköy Belediyesi Spor İşleri Müdürü Mahmut Okur, Esenyurt Belediyesi Gençlik ve Spor İşleri Müdürü Yusuf Ocak, Başakşehir Belediyesi Gençlik ve Spor İşleri Müdürü Selim Çelebi katıldı.
Etkinliğin “Türk Basketbolunun Dünyadaki Yeri” oturumunda konuşan Ergin Ataman, ülkemizde spora verilen destekte dünyada birinci sırada olduğumuzu ancak altyapılarda yetersizlik olduğunu söyledi. Okullarda profesyonel anlamda spor eğitimlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
“Dijital Çağın Sportif Paradigması: E-Spor” oturumunda ise Dünyada dijitalleşmenin spor üzerindeki etkisinin oldukça hızlı ilerlediğinden ve ülkemizde de e-sporun günümüzde büyük gelişmeler kaydettiğinden bahsedildi.
Etkinlikte ayrıca “Spor Kulüplerinde Kurumsallaşmanın Ekonomik Boyutu”, “Spor Kültürünün Yaygınlaştırılması ve Sporda Sürdürülebilirlik Ekosistemi”, “Üniversitelerin Atak Gücü – Spor Bilimleri”, “Gelecekteki Spor Endüstrisi Vizyonunda İnovatif Altyapılı Teknolojik Spor Örgütleri”, “Sporun Dünyaya Açılan Gözü: Basın ve Medya” başlıklı oturumlarda konuşmalar gerçekleştirildi.