Tuğçe AYÇİN
Romanya Altes Prensi Radu’nun konuk olduğu “Kraliyet ve Modern Romanya Konferansı” 12 Nisan’da İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Mavi Salon’da gerçekleştirildi.
“Kraliyet ve Modern Romanya Konferansı”, Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak’ın açılış konuşmasıyla başladı. Sözlerine Türkiye ve Romanya arasında ortak bir tarihi geçmiş bulunduğunu ve güzel ilişkiler geliştiğini kaydederek başlayan Prof. Dr. Ak, geçmişten gelen bu ilişkilerin modern tarihte de sürdürüldüğünü belirtti. Özellikle yükseköğretim alanında güvenli, düzenli ve sürekliliği olan ilişkiler geliştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Ak, “1914- 1916 yıllarında başlayan düzenli öğrenci ve öğretim üyesi değişimi, yeni cumhuriyetimizin uluslararasılaşma politikasına uygun olarak daha sonra da devam ettirilmiştir” şeklinde konuştu.
“Romanya ile İş Birliğimiz Güven ve Süreklilik İçinde Yürüyor”
İstanbul Üniversitesi’nde 153 ülkeden uluslararası öğrencilerin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Ak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kıymetli uluslararası öğrencilerimizin bir kısmı da ne mutlu ki Romanya’dan. Yine uluslararası eğitim iş birliği çerçevesinde bizim düzenli uluslararası Balkan Konferanslarımız var. Bu serinin dördüncü toplantısını 2015 yılında Bükreş’te gerçekleştirdik. Bu toplantıda Balkanlardaki birçok ülkeden değerli araştırmacılar tebliğler sundu. Bu sunulan tebliğler bir kitap haline dönüştürülüp basılarak kalıcı hale getirildi. Tarihi geçmişi eski olan üniversitelerin oluşturduğu grup içerisinde Yaş Üniversitesi ile birlikte bulunmaktayız.” Romanya ile çok eskiden başlayan, güven ve süreklilik içerisinde yürüyen bu iş birliğinin Romanya Altes Prensi Radu’nun ziyaretiyle daha da güç kazandığını ve gelecek açısından ümit verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Ak, Prens ve heyetini İstanbul Üniversitesi’nde ağırlamaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduğunu söyleyerek sözlerini noktaladı.
“İstanbul Milyonlarca Genç İçin Bir Yuva”
Prof. Dr. Ak’ın ifadelerini tamamlamasının ardından Romanya Altes Prensi Radu söz aldı. “Bana dünyanın en canlı şehirlerinden birinde konuşma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim” diye konuşan Prens Radu, tarih bakımından zengin ve muazzam geleneklere sahip olan İstanbul’un hem çok kültürlü bir şehir, hem de milyonlarca genç için bir yuva olduğunu vurguladı. Romanya Kraliyet kurumu hakkında açıklamalarda bulunan Prens Radu, bugünün Romanya’sında, Kraliyetin diğer Avrupa ülkelerinde olduğundan daha farklı bir konumda bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Asıl sebep, Romanya Kraliyet Evi’nin tarihsel standartlara göre çok genç bir kurum olmasındandır. Kendimizinki de dahil olmak üzere sadece 5 nesilden oluşmaktadır, bunun diğer anlamı sadece tarihimizin demokratik dönemine denk gelmektedir. Romen toplumu, Kraliyet’i ülkenin demokratikleşme ve özgürleşme sürecinde bir katalizör olarak görüyor.”
“Kraliyet ve Modern Romanya Konferansı”, Prens Radu’nun Romanya’nın tarihi geçmişi ile ilgili açıklamalarda bulunmasının ardından sona erdi.