Hande Nur OCAK
Fotoğraf-Özge KARAHAN
“İÜWEBTV Sunuculuk Atölyesi”, ikinci yılında İÜWEBTV İçerik Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin ve Halil Türker’in koordinatörlüğünde teorik ve pratik çalışmalarına başladı.
İÜWEBTV Sunuculuk Atölyesi’nde öğrenciler, hitabet yeteneklerini kuvvetlendirecek egzersizler yaparak diksiyon hatalarını düzeltmeye, kamera ve topluluk önünde heyecanlarını kontrol edebilmenin yollarını keşfederek, İÜWEBTV’de yaptıkları programlarda da öğrendiklerini uygulama şansı bulacaklar.
Atölye programının amacından bahseden Halil Türker, “Gelişmiş teknik imkânlarla öğrencilerine kendi programlarını hazırlayıp İÜWEBTV’de yayınlama şansı sunan İÜ İletişim Fakültesi, bu gibi atölye çalışmalarıyla sektörün nitelikli çalışan ihtiyacını karşılamaya yönelik adımlar atıyor. Bu atölye programında amacımız fakültemizdeki öğrencileri sektöre donanımlı bir şekilde hazırlamak” dedi. Atölye boyunca temel diksiyon, ses kullanma ve sunum tekniklerinin yanı sıra haber ve program metni yazmaya yönelik uygulamalar gerçekleştirildiğini belirten Türker, “Bu sayede öğrenciler hem kamera önünde hem de içerik oluşturma süreçlerinde daha aktif olabilecek hale geliyor” dedi.
Öğrencilerin Gözünden Sunuculuk Atölyesi
İÜWEBTV’de Kulüp Saati programı sunucusu ve Radyo Televizyon ve Sinema (RTS) bölümü 3. sınıf öğrencisi Büşra Nur Danişment, “Çok eğitici ve bilgilendirici bir atölye oldu, yeni bilgiler öğrendik bu bilgileri program sunarken uygulayacağız ve kendimizi gitgide geliştireceğiz” dedi.
İÜWEBTV’de Bizim Sinema programı sunucusu ve RTS bölümü 2. sınıf öğrencisi Simge Erten, iki yıldır İstanbul Üniversitesi’nde diksiyon eğitimi aldığını ve eğitim dâhilinde günlük hayatında birçok değişiklik olduğunu belitti. Erten, “Merhaba derken “h”yi yutmuyor, konuşurken daha uzun süre nefes almadan idare edebiliyorum. Sesimi, vücudumu, nefesimi kontrol etmeyi öğrenmemde çok büyük yardımı oldu. Tabi ki geri kalan durumlar bana ve pratiğe bakıyor ama o aşamaya kadar temelini çok iyi attığımı düşünüyorum” dedi.
Atölyede eğitim alan Gazetecilik bölümü 2. sınıf öğrencisi Yağmur Meltem Atik, “Mesleki açıdan beni geliştirdiğini düşünüyorum. Atölye sayesinde kamera önünde konuşmayı öğrenip kendimi daha özgüvenli hissettim” dedi.
İÜWEBTV’de Kampüs Spor programı sunucusu ve RTS bölümü 2. sınıf öğrencisi Ecem Naz Tatlıdil, “Atölyeler verimli ve son derece keyifli geçiyor. Hepimiz birbirimizin gelişimine şahitlik ediyoruz” dedi.
Atölyede eğitim alan Halkla İlişkiler ve Tanıtım 4. sınıf öğrencisi Ayşe Yöney ise “Gündelik hayatta etkili ve güzel konuşabilmek için bu atölyeye katıldım. Bana çok faydası dokunacağını düşünüyorum. Nitekim etkilerini göstermeye başladı bile. Bire bir kitap çekimlerinde bize oldukça faydası dokundu” dedi.