Halil SAÇ
Arçelik Kurumsal İletişim Direktörlüğü Kıdemli Uzmanı Yasemin Başçavuşoğlu, Doç. Dr. Feride Akım’ın Uluslararası ve Kültürlerarası İletişim Kampanyaları dersi kapsamında İletişim Fakültesi’ne konuk olup dilde cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yürütülen Eşit Sözlük Projesi’ni anlattı.
Dilde eşitliği sağlamak ve cinsiyetçi söylemlere dijital çözümler sunmak amacıyla yürütülen Eşit Sözlük Projesi’ni Arçelik Kurumsal İletişim Direktörlüğü Kıdemli Uzmanı Yasemin Başçavuşoğlu 16 Mayıs günü İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikle anlattı.
Doç. Dr. Feride Akım’ın Uluslararası ve Kültürlerarası İletişim Kampanyaları dersi kapsamında gerçekleştirilen etkinlik Eşit Sözlüğün tanıtım filmi ile başladı. Tanıtım filminden Eşit Sözlük’ün ortaya çıkış sürecini anlatan Başçavuşoğlu, “Dünya’da kadın erkek eşitliğiyle ilgili yıllardır süregelen çalışmalar var. Arçelik Koç Holding’in liderliğinde 2015’ten beri toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili çalışmalar yapıyor. Birleşmiş Milletler ise, 2017 yılının sonunda kadını güçlendirme prensipleriyle ilgili küresel ilkelere imza attı. Bu noktada, biz farklı olarak ne yapabileceğimizi düşündük ve probleme aktif bir çözüm olarak Eşit Sözlüğü geliştirdik. Uygulama çeşitli ortaklarla beraber geliştirildi. Bunlar Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi ile KOÇ-KAM Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’ ve dilbilimci hocalarımızla beraber bir veri tabanı oluşturduk. Bu veri tabanına ‘bilim adamı, devlet adamı’ gibi her gün kullandığımız 600 cinsiyet eşitsizliği içeren kelimeyi ekledik ” dedi.
Eşit Sözlük’ün kullanım amaçlarından bahseden Başçavuşoğlu, Eşit Sözlük’ün bir klavye uygulaması olduğunu, Android ve IOS işletim sistemli tüm mobil cihazlarda ve bilgisayar masaüstlerine indirilerek kullanılabileceğini belirtip konuşmasının devamında, “Bu klavyenin amacı yazışmalarımızda cinsiyetçi söylemleri bir miktar ortadan kaldırmak ve bir bilinç uyandırmak. Klavye, cinsiyetçi bir kelime yazdığınızda size uyarı veriyor ve alternatifini sunuyor. Örneğin, bayan yazdığınızda size bunun cinsiyetçi bir söylem olduğunu hatırlatıp yerine ‘kadın’ sözcüğünü öneriyor” sözlerine yer verdi.
Başçavuşoğlu, Eşit Sözlük Projesi’nin tanıtım filmi yüzleri örneğinde olduğu gibi Arçelik A.Ş.’deki birçok çalışanın gönüllü elçi olarak projeye destek verdiğini belirtip, “ Şirketteki tüm bilgisayarlara programın kullanılabileceği yazılım yüklendi ve böylelikle önce kendi içimizde kullanımını yaygınlaştırdık. Ayrıca, projenin tanıtımı ve yaygınlaştırılması sürecinde Koç Holding de çalışanlarına proje hakkında bilgiler verdi” ifadelerine verdi. Yine projenin yaygınlaştırılması, ulaşılan kişiler ve çalışmalar hakkında sayısal bilgiler veren Başçavuşoğlu, Ekşi Sözlük’ün de destek vererek Dünya Kadınlar Günü’nde logosunu “Eşit Sözlük” yaptığını belirtti.
Etkinlik, Doç. Dr. Feride Akım’ın Başçavuşoğlu’na Teşekkür Belgesi takdim etmesiyle son buldu.