Hande Nur OCAK
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, tiyatro oyuncusu evli çiftin sadece gözlükle izlenebilen 3 boyutlu çocuk oyunu büyük ilgi görüyor. Çocukların tiyatroya olan ilgisini arttırmak amacıyla iki yıldır üzerinde çalıştıkları 3 boyutlu çocuk tiyatro oyununu sahneleyen Şencan-Gülfem Semerci çifti ve ekibi, izlemeye gelenlere görsel bir şölen sunuyorlar.
Devlet Konservatuvarı Bale bölümünde öğrenci olduğu dönemden itibaren bu fikrin, hedefi olduğunu söyleyen Şencan Semerci, 2005 yılında sahnenin teknik kurulumunun teklifini aldığını ve uzunca bir süre bu üretimi yapabilecek seviyeye gelmek için kendisini geliştirerek yedi arkadaşıyla 7 Mayıs’ta Günaydın Sanat’ı kurduklarını söyledi. Semerci, “Üretim aşamasının tümü bir kişinin elinden yapıldı ve iki yıla yakın bir zaman aldı. Bu tekniğe uygun hikâyenin yazılması, müziklerin ve koreografinin yapılması, filmin üretimi, sahnenin mekanik dekorlarının üretimi, tümü birbiri ile etkileşim içinde ve acele etmeden yapıldı” dedi.
“Tüm Sistemin Kurulması 6 Saati Buluyor”
Oyunda 18 adet projeksiyon makinesinin sahnenin tüm yüzeyini 3 boyutlu görüntü ile kapladığından bahseden Semerci, “Orkestrasyon yazılmış müzik surround yayınlanıyor. Tüm bu sistemin sahneye kurulması teknik ekibimizin 6 saatini alıyor” diyerek üretimin tamamlanmasının ardından mükemmel zamanlamaya ulaşabilmek için aylarca prova yapmış beş oyuncudan bahsetti. Semerci, oyunla ilgili zamanı kontrol edebilen bir saatle zaman yolculuğu yapan üç karakterin maceralarını konu aldığını söyledi.
“Oyunumuzun İsmi Kayıp Saat”
Zamanı kontrol edebilen bir saatle zaman yolculuğu yapan üç karakterin maceralarını konu alan oyunla ilgili Semerci şu şekilde bahsetti: “Ana karakterlerimiz ders çalışmayı sevmeyen bir yalancı, ilkel çağda tanıştığımız karakter ise korkak, uzay çağında tanıştığımız karakterimiz ise tembel. Bunun dışında uzay gemisi kaptanımız ve bir androidimiz var.”
“Hayvan Sevgisini ve Ön Yargılı Olmamayı İşledik”
“Geçmişe gittiğimizde ana karakterimiz üstümüze koşup bizi korkutarak oyun oynamaya çalışan dinozora oyun oynamayı öğretiyor, birlikte top oynamaya başlıyorlar” diyen Semerci, bu bölümde hayvan sevgisini ve ön yargılı olmamayı işlediklerini söyledi. Uzay çağına gelindiğinde ise bitki ve hayvanların olmadığı, oksijen makineleri ile nefes alınan bir dünyada vaktinin tümünü oyun oynayarak geçiren tembel karakterle birlikte uzay yolculuğu yaptıklarını anlatan Semerci, bu bölümde ise çevre bilinci ve zamanı verimli kullanmayı işlediklerini belirtti.
“Tek Bir Telefon Işığı Görmedim”
Çocuklar için en az telefonda ya da bilgisayarda oynadıkları oyunlar kadar emek verilmiş ve onların ilgisini çeken bir sahne oyunu ortaya koyduklarından bahseden Semerci, çocukların büyülenmelerinin normal olduğunu ifade etti. Semerci, “Normal bir çocuk oyununda salonda velilerin telefon ışıklarını görürsünüz fakat bizim oyunumuzda ben bir tane velinin telefon ışığını görmedim. Veliler de çocuklarıyla birlikte oyunumuzu pür dikkat izlemenin keyfini yaşıyorlar. Oyunun kurgusunda olan interaktif bölümler dışında çocuk sesi duymanız çok zordur” dedi. Semerci, iki sene süren yoğun bir çalışmanın ardından ortaya koydukları oyuna her kesimden insanın ilgi göstermesinin kendilerini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.
Önümüzdeki sezonda geniş çaplı Türkiye ve Kıbrıs turnesi planladıklarından ve ilerleyen dönemlerde yetişkinler için bir korku oyununun yapılacağından bahseden Semerci, bunun öncesinde bir gençlik oyunu yapmak istediğini belirtti.