Eda FİDAN
Bu yıl “Eğitimde Dijital Dönüşüm” teması ile düzenlenen “7. Uluslararası Gelecek İçin Öğrenme Alanında Yenilikler Konferansı”, 13-14 Eylül 2018 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Konferansta, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Enformatik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, Bilişim Vakfı Ankara Temsilcisi Dr. Aydın Kolat, Türkiye Bilişim Vakfı Genel Sekreteri Çağdaş Ergin, Türkiye Bilişim Derneği adına Cahit Cengizhan, Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı adına Prof. Dr. Erdal Balaban, ENOCTA Ceo’su Ahmet Hançer, Dr. Souad Sassi Boudemagh açılış konuşması yaptı.
İÜ Enformatik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülseçen yaptığı açılış konuşmasında, “Tüm dünyada eğitim alanında da dijital değişim reformu yaşanmakta. Bu reform sadece eğitim ve öğretimde kullanılan yeni yöntem ve bilgiye ulaşma yollarını değil eğitime olan bakış açısının da değişmesini gerektiriyor. Türkiye’de bilişimin tarihine bakıldığında, dijitalleşmenin başını çekenlerin kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları olduğu görülmektedir. Bunların da içinde İstanbul Üniversitesi, Türkiye Bilişim Derneği ve Türkiye Bilişim Vakfı en başlarda yer almaktadır. Unutulmamalıdır ki İstanbul Üniversitesi’nin Bilgisayar Bilimleri ve Uygulama Merkezi 1962 yılında kurulmuştur. O günden bu güne bilişim alanındaki araştırma uygulama ve hizmetlerini sürdürerek hem üniversitemizde hem ülkemizde bilişim alt yapılarının, bilişim eğitimi müfredatlarının, bilişim insan gücünün ve bilişim politikalarının şekillenmesi ve gelişmesinde ciddi roller üstlenmiştir. İstanbul Üniversitesinin Enformatik Bölümü de bu misyon ile ciddi akademik çalışmalar yapmakta. 15 yıldır lisansüstü düzeyde kaliteli eğitim programları yürütmekte ve bilişim politikaları oluşturma çalışmalarına önderlik etmektedir” ifadelerini kullandı.
“Ülkemiz Gelecek İçin Yeni Bilgi Üretme Yollarının Genişletilmesinin Arayışı İçerisinde”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında, “Üniversitemizde bu fikrin neşr-i lema bulmuş olmasının ayrı bir gurur vesilesi olduğunu söylemek isterim. Bilindiği gibi İstanbul Üniversitesi, bilgi üretiminin kaynağı ve biz bundan gurur duyuyoruz. İstanbul Üniversitesi olarak güçlü bir akademik kadroya sahibiz. Biz geldiğimiz noktada sadece bilgi üretimiyle yetinmeyen; aslında etkin bilgi üretilmesi isteyen, üretilen bilginin etkin kullanılması noktasında öğretim elemanlarımızın da daha başlangıçta bu üst hedefi dikkate alarak çalışmalarını sürdürmelerini bekliyoruz. Bundan da ümitliyiz çünkü ülkemiz gelecek için yeni bilgi üretme yollarının daha da genişletilmesinin arayışı içerisinde. Buradan hareketle şunu söylemek isterim: İstanbul Üniversitesi ve Yükseköğretim Kurulu’nun diğer paydaşlarıyla birlikte başta çizdikleri hedef bu şekilde. Türkiye için öncü alanlar konusu. YÖK devreye koyduğu çalışan öğretim elemanlarını ve öğrencileri de kuşatacak şekilde, etkin çalışanları ödüllendirebilecek ve onlara yol açabilecek olan pek çok teşvik programı ortaya koymakta” şeklinde konuştu.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü