Fotoğraf: Muaz Behiri, Sümeyye Mete
İÜ İletişim Fakültesi proje ortaklığında düzenlenen Türk Dünyası 3. Belgesel Film Festivali, 4-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Festivalin Yürütme Kurulu’nda İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz ve İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu yer alırken Düzenleme Kurulu’nda İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ergün Yolcu, Doç. Dr. Özgü Yolcu, Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin, Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı, Dr. Öğr. Üyesi Onur Akyol, Doç. Dr. Gizem Parlayandemir ve Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Türkoğlu yer aldı.
İÜ İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin, Festival öğrenci kategorisinde asıl, profesyonel kategorisinde ön jürideydi.
İÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğrencisi Tarık Arsan Mengenli’nin koordinasyondan sorumlu olduğu festivalde tüm etkinliklerde İÜ İletişim Fakültesi Sinema ve Performans Kulübü öğrencileri görev aldı.
27 Film Gösterimi Yapıldı
Festivalde finale kalan filmlerin gösterimleri, 4-5 Ekim tarihlerinde İÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu ve Cep Sineması’nda yapıldı. “8 ülke 8 şehir 1 festival” sloganıyla hayata geçirilen festival kapsamında finalist olmaya hak kazanmış 12 profesyonel ve 15 öğrenci kategorisinde olmak üzere 27 film, sinemaseverler ile buluştu. 6 Ekim’de yapılan ödül töreni ile ödüller sahiplerini buldu.
Festivalde İÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü mezunlarından Kaan Atilla Taşkın’ın yönetmenliğini yaptığı “Karadeniz’in Yalnız Nineleri” filmi profesyonel kategoride üçüncülük ödülü kazandı.
Kuzey Kıbrıs Filmleri Sergisi
Etkinlik kapsamında gösterimler boyunca KKTC Yakın Doğu Üniversitesi’nin hazırladığı Türk Sineması’nda Kuzey Kıbrıs Filmleri afiş sergisi düzenlendi. Serginin açılışı İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu, Türkmen yönetmen Hocakulu Narliyev, Festival Direktörü Okay Karacan, Festival Jüri Üyeleri Mehmet Çam ve Ahmet Yeşiltepe, Agah Efendi Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Erdoğdu, TDGF Başkanı Menderes Demir ve Türk dünyasının farklı bölgelerinden katılan sanatçıların ve davetlilerin katılımlarıyla gerçekleşti.
Paneller İÜ İletişim Fakültesi’nde Düzenlendi
İÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda 4 Ekim’de yapılan panelde Festival Direktörü Okay Karacan moderatörlüğünde Ahmet Yeşiltepe, Mehmet Çam ve İrfan Çiftçi “Teknoloji Sinemayı Dönüştürürken Yeni Kuşak Ne Yapıyor?” sorusuna cevap aradı. Kişisel tecrübelerin de aktarıldığı panelde, Türk dünyasında iş birliğinin arttırılması, yeni kuşak belgeselcilerin bakış açıları, teknoloji gelişiminin belgeselcilik ve sinema üzerindeki etkileri konuşuldu.
İÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda 5 Ekim’de düzenlenen “Kültür Taşıyıcısı Olarak Belgesel ve Sinema” paneline, İÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Gizem Parlayandemir, Dr. Öğr. Üyesi Özlem Arda ve Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin konuşmacı olarak katıldı. Kültürün belgesel sinema üzerindeki etkisinin konuşulduğu panelde, İÜ İletişim Fakültesi’nin kurmaca ve belgesel sinema alanındaki projeleri de aktarıldı. Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, İÜ İletişim Fakültesi yürütücülüğünde gerçekleştirilen TC Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli Uluğbeyler Süheyl Ünver belgesel projesi üzerinden belgeselin kültür hayatımızdaki yeri üzerinde durdu.