Neslihan KALKAN, Tuğçe AYÇİN
İstanbul’un Vefa semtinde, başka yerde bir arada bulunma ihtimali neredeyse hiç olmayan 120 çeşit geleneksel gazozun satışa sunulduğu bir dükkân bulunuyor. Dükkânın sahibi ise İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğrencisi Mahmut Saklı. Saklı, İstanbul’un tarihi semti Vefa’da açtığı bu dükkânda, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel gazozları insanlarla yeniden buluşturuyor.
Bu işi yapmaya nasıl karar verdiğiyle ilgili konuşan Saklı, “Ülkemizde global ürünlerden çok daha güzel içeceklerin olduğunu düşünüyordum. Geleneksel bir gazoz çeşidini araştırırken 5-10 çeşit eski ve yerel gazoza daha ulaştım ve aklıma böyle bir yer açma fikri geldi” dedi.
Açtığı ilk dükkânda 50 çeşit kadar gazoza ulaştığını kaydeden Saklı, daha sonraki süreçte hem üniversite yaşantısının geçtiği yer olduğu için hem de semtin esnaflarından gelen talep üzerine dükkânını Vefa’da açtığını belirtti. “Çocukluk arkadaşım Anıl Karacaer ile burayı açmaya karar verdik ve 2 ay gibi bir sürede hazırlıklarımızı tamamladık” diye konuşan Saklı, gazoz işletmelerine sosyal medya üzerinden ulaşabilmelerinin yanı sıra toptancılar aracılığıyla da irtibat kurduklarını vurguladı.
“Tarihi Bir Yerde Olmak Bizim İçin Avantaj”
Tarihi Vefa semtinde bulunmalarının kendilerine sağladığı kazanımlar hakkında açıklamalarda bulunan Saklı, “Bulunduğumuz yer çok değerli. İstanbul Üniversitesi’nden Vefa Lisesi’ne, semte ismini veren Ebul Vefa Hazretleri’nden Vefa Spor Kulübü’ne kadar çok önemli yerlerin tam ortasındayız” şeklinde konuştu. Bu durumun çok büyük bir avantaj olduğunu aktaran Saklı, bölge insanının geleneksel şeylere karşı duyduğu tutkunun gelişmelerinde önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.
Saklı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İstanbul, her şehirden insanı barındıran bir kent. Böyle geleneksel ürünlere hasret olan insanlar, kendi memleketlerinin gazozunu görünce hem şaşırıyorlar hem de mutlu oluyorlar. Bu da bizi daha çok mutlu ediyor.” Bu işe 48 çeşit gazozla başladıklarını anlatan Saklı, “Eskiden var olup, şu an bu alandaki popülerlikle tekrar gazoz üretmeye karar veren işletmeler var” ifadesini kullanırken, 70’li ve 80’li yıllarda Türkiye’de binden fazla gazoz üreticisi olduğunu aktardı.
“Yurt Dışına Açılmak İstiyoruz”
Saklı, dükkânı açtıktan sonra çok fazla kapak ve şişe koleksiyoncusu ile karşılaştıklarına değindi ve şunları ekledi: “Koleksiyoncuların da ilgisini çektik. Çok büyük koleksiyoncular bizden gazoz şişesi ve kapağı aldı.” Balat’ta Tarihi Çıfıt Çarşısı Leblebiciler Sokak’ta şarkılara konu olan Agora Meyhanesi’nin yanında ikinci şubelerini açtıklarını ifade eden Saklı, “Geleceğe dönük planlarımızın arasında, İstanbul’un tarihi dokusu olan semtlerinde iki veya üç şube daha açmak, daha sonra Ankara’da bir tane gazoz noktası açmak ve yurt dışına açılarak yerel gazozlarımızı yurt dışında da tanıtmak var” şeklinde konuştu.
Saklı, “Memleketimizde her zaman bir şeylerin daha iyisini yapabiliriz. Hiçbir şey durduk yere olmaz, bunun için çok çalışmak gerekir” diyerek sözlerini noktaladı.