Fatma ÇELİK
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü üç farklı öğrenci kulübüne ev sahipliği yapıyor. Bölüm öğrencileri, farklılık gösteren ilgi alanlarına göre dâhil oldukları Sosyoloji, Ekoloji, Şehir ve Toplum Kulüplerinde faaliyetlerini sürdürüyor.
Sosyoloji Bölümü gönüllülüğü esas alan çalışmalar ile gerek bölüm öğrencilerine gerekse sosyolojiye ilgi duyan tüm öğrencilere yönelik projeler yürütüyor. Bölüm bünyesinde Sosyoloji Araştırma Merkezi’nin yanı sıra Sosyoloji Kulübü, Ekoloji Kulübü, Şehir ve Toplum Kulübü bulunuyor. Sosyoloji Bölümü, öğrencilerin sosyoloji alanında yetkin bireyler olarak yetişmeleri için çeşitli faaliyetler düzenleyerek bünyesindeki öğrencilere örnek oluyor.
Kulüplerin yönetim kurulunda bulunan öğrenciler, bölümün 3 öğrenci kulübüne eş zamanlı olarak ev sahipliği yapmasının sosyolojinin kuşatıcılığı ile ilişkili olduğunu vurguluyor. Öğrenciler, sosyoloji biliminin şehir ve toplumla, toplumun ise ekolojik denge ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirtiyor.
“İşin Delisi” Mottosuyla Yola Çıktılar
Sosyoloji Kulübü bölüm içinde öğrencilerin kendi faaliyetlerini düzenlemelerine olanak sağlıyor. Kuruluşundan sonra bir süre faaliyet gösteremeyen Kulüp, 2014 yılında adeta yeniden kuruldu. Bölüm içinden ve dışından herkesin katılımına açık olan etkinliklerle faaliyetlerini sürdüren Sosyoloji Kulübü, farklı bir konseptle seminer dizisi düzenliyor. “İşin Delisi” mottosuyla yola çıkan Sosyoloji Kulübü, çeşitli meslek dallarından işini severek yapan kişileri öğrencilerle buluşturan seminer dizisi düzenliyor. Sosyoloji Kulübü Yönetim Kurulu Üyeleri Hatice Bektaş ve Talha Kabukçu, kulüp faaliyetlerinin film gösterimleri, seminer ve söyleşilerle devam edeceğini söylüyor.
Organik Ürünler Ekoloji Kulübü’nde
Ekoloji Kulübü’nün Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Zehra Yıldırım, kulübün 2014 yılında resmi olarak faaliyetlerine başladığını söyledi. Ekoloji Kulübü, organik duş jeli ve diş macunu yapımı atölye çalışmaları, kıyafet kitap küçük ev eşyaları için takas etkinliği gibi faaliyetler düzenleyerek farkındalık yaratmaya çalışıyor. Kulübün Yönetim Kurulu Üyesi öğrencilerinden Busena Kilimci, söyleşi, okuma, atölye çalışması, takas ve gezi faaliyetlerinin sürdürülebilir olmasını amaçladıklarını ifade etti.
Farklı Şehirden Gelenlere Şehir İçi Turlar
Şehir ve Toplum Kulübü’nden Gülfize Yıldız, başta farklı şehirlerden İstanbul’a gelenler olmak üzere bölüm ve fakülte öğrencilerinin katılımıyla şehir içi gezi turları organize ettiklerini ve bu gezileri rehberler eşliğinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Söyleşi, konferans gibi etkinlikler de düzenlediklerini belirten Yıldız, bu sayede farklı bölümlerden pek çok kişi ile tanışma fırsatı elde ettiklerini söyledi.
Kulüplerin çalışmalarını olabildiğince şeffaf yürütmeye çalıştığına değinen öğrenciler, kulüplerin gönüllülük esasıyla devam ettiğini ve dileyen her öğrencinin kulüplerde görev alabileceğini aktardı. Kulüplerin aktif olarak kullandıkları sosyal medya hesaplarının mevcut olduğunu, dileyen herkesin katılabileceği kulüp faaliyetleri ve etkinliklerin duyurularını bu hesaplardan yaptıklarını ifade etti.