Hande Nur OCAK
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı’nın desteklediği, ACCOBAMS’ın tüm Akdeniz’deki balina ve yunusların dağılımı ve miktarını ortaya koymayı hedefleyen uluslararası projenin (ASI-ACCOBAMS Survey Initiative) saha çalışmaları 2018 yazında tamamlandı.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ayaka Amaha Öztürk, haziran ayında başlayan saha çalışmalarının ağustos ayında sona erdiğini söyledi. Akdeniz ve Karadeniz ülkelerinden 100’den fazla uzmanın katılımıyla, 8 uçakla havadan sayımların dışında, 5 teknede pasif akustik izleme sisteminin kullanıldığını belirten Dr. Ayaka Amaha Öztürk, “ACCOBAMS Survey Initiative (ASI) çalışması, Akdeniz’de yaşayan balina ve yunusların dağılımı ve miktarı hakkında tüm Akdeniz’de aynı anda yapılan ilk çalışma olması açısından önemli. Proje sonuçları ise, bölgesel düzeyde balina ve yunusların miktarlarını ve korunma durumlarını anlamak için temel verileri sağlayacaktır” dedi.
Geçen yıl Türkiye’nin de imzaladığı Karadeniz, Akdeniz ve Mücavir Atlantik Deniz Bölgesi’ndeki Balina ve Yunuslarının Korunmasına Dair Anlaşma (ACCOBAMS – Agreement on the Conservation of Cetaceans in the Black Sea, Mediterranean Sea and Contiguous Atlantic Area) Sekretaryası tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Dr. Ayaka Amaha Öztürk, Proje İdare Komitesinde ise Akdeniz’de çalışan önemli enstitü ve araştırma kurumlarının yer aldığını vurguladı.
Türkiye kıyılarında başta Kaşalot olmak üzere Afalina, Çizgili Yunus, Tırtak, Grampus gibi türler görüldüğünü söyleyen Dr. Ayaka Amaha Öztürk, “Gözlemciler balina ve yunusların dışında kuşlar, köpekbalıkları, deniz kaplumbağaları ve yüzen çöpler hakkında da veriler elde etti. Önümüzdeki yıllarda yapılması planlanan Karadeniz bölgesi için de çalışmalar devam etmektedir” dedi.
Dr. Ayaka Amaha ÖZTÜRK koordinatörlüğünde gerçekleşen sörvey çalışmasında, Doç. Dr. Ayhan DEDE ve Doç. Dr. Arda M. TONAY’in katılımı ile tüm Ege Denizi ve Kuzeydoğu Akdeniz sayımları gerçekleştirilmiştir.