Sümeyye YAĞCI , Seda KAZDAL
Fotoğraf : Mehmet Ali KEVE , Rahime ÇİFTÇİ
“Ahlak ve Siyaset” temasıyla düzenlenen II. Uluslararası Farabi Sempozyumu, 25 Ekim’de İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Mavi Salon’da gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılışını “Türk Dünyası Müzikleri” dinletisi ile Bünyamin Aksungur başlattı. Dinletinin ardından açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kızılcık, Farabi’nin ahlak, siyaset, sosyal konularda değerli eserler verdiğini ve görüşlerinin daima aydınlatıcı olduğunu dile getirerek Farabi Sempozyumu’nun bir gelenek olmaya başladığını vurguladı. Prof. Dr. Abdullah Kızılcık, konuşmasını etkinliğin iki yıldır düzenlenmesine destek veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a teşekkür ederek sonlandırdı.
Farabi Kazak Milli Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yhtiyar Paltore, İstanbul Milletvekili ve Parlamentolararası Birlik Türk Grubu Başkanı Dr. Ravza Kavakcı Kan da etkinlikte söz alan isimlerdi.
Sempozyum açılışında konuşan İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, Farabi’nin ahlak ve siyaset konularında görüşlerinin Türk dünyası için değerler taşımasının çok ötesinde anlamlarda ifade ettiğine değindi. Prof. Dr. Murat, “Ahlaki, siyasi ve toplumsal değerlerin zaman içinde hasara uğrattığının farkında olarak Farabi’nin fikirlerini anlamaya tüm dünyanın ihtiyacı var. Bu görüşleri anlatmak ve yaymak adına geçen sene Farabi Kazak Milli Üniversitesi ile önemli anlaşmalara imza attık. Farabi Sempozyumu ve benzeri çalışmalar sayesinde Türk dünyasındaki kardeşlerimizle kıymetli değerlerin devam etmesi için çalışacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Sempozyum Oturumlarla Devam Etti
Ahlak ve Siyaset başlıklı Uluslararası Farabi Sempozyumu, moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Ünay’ın yaptığı birinci oturum ile devam etti. Oturumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Ömer Mahir Alper, “Farabi‘de Sosyo-Politik Bir Proje Olarak Mutluluk‘‘ başlığına değinerek, ‘’ Farabi‘nin nihai amacı mutluluktur. Mutluluk ise hakikâtı aramaktır. Modern dünyanın mutluluk anlayışıyla Farabi’nin mutluluk anlayışı bağdaşmamaktadır. Farabi’nin anlayışına göre mutluluk bireyin tek başına sağlayacağı bir unsur değildir. Ancak toplum içinde sosyal bir birey olarak yer alırsa ebedi mutluluğa erişebilmektedir” şeklinde ifade etti.
Farabi’nin felsefesinin Tanrı’ya benzemek anlayışı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper, “Topkapı’nın girişinde yazan ‘Sultan, Allah’ın yeryüzündeki gölgesi ve dünyadaki bütün mazlumların da koruyucusudur’ ifadesi Farabi felsefesine güzel bir örnektir. Farabi’ye göre erdemli bir toplumun oluşabilmesi için erdemli bir lidere ihtiyaç vardır. Liderler entelektüel anlamda en yüksek seviyede olursa ancak erdem o zaman topluma da yansımaktadır” diyerek konuşmasını noktaladı.
Doç. Dr. Muharrem Hafız, “Farabi Felsefesinde Ahlak-Siyaset Birlikteliği” konusuna değinerek, ‘’Ahlak-Siyaset ilişkisine bütüncül bakış Antik Yunan’dan İslam felsefesine kadar mahsus bir kavrayıştır. Modern dönemde insan bu anlayıştan kopmuştur. Farabi ahlak, metafizik ve dini temalarla örülmüş bir sistem içinden siyasal alana bakmıştır. Farabi’ye göre gerçek rehber, kişilere ilkeleri öğretmelidir” ifadelerini kullanarak konuşmasını bitirdi.
Birinci oturumun son konuşmacısı olan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Sururi, konuşmasına “Farabi’ye Göre İlimler Tasnifinde Ahlak” başlığı altında, Farabi’den asırlar sonra yaşamış ilim insanlarından örnekler verdi ve Farabi’nin kitaplarını Türkçeye çevirenler arasındaki farklılıklardan bahsederek konuşmasını sonlandırdı.
İkinci oturumun moderatörlüğünü Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara tarafından yapıldı. Oturumda, Doç. Dr. Shynar Kaliyeva, ‘’Farabi Çalışmalarının Türk Dünyasına Kazanımları’’, Prof. Dr. Nadiye Hanawi Sadoon, ‘’ Farabi ve Eflatuna göre Ahlak’’ ve Prof. Dr. Jakipbek Altayev, ‘’Farabi’ye Göre Ahlak ve Hümanizm’’ adlı konuşmalarını yaptılar. Sempozyum, katılımcılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile sona erdi.