Esra MUTLU
Radyo İletişim, masallarla dolu bir yolculuğa davet ediyor. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü Öğrencisi Aysel Kırılmaz, “Annemin Masalları” isimli programıyla masalları öğrencilerle buluşturmaya hazırlanıyor. Programla, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin katkılarıyla dijital bir masal arşivi oluşturmak da hedefleniyor.
Aysel Kırılmaz, “Proje aslında bir hayalle başladı” diyerek hayallerinden birinin eski zamanlardaki gibi bir köyün çınarlı kahvesinde masal anlatmak olduğunu söyledi. Kırılmaz, “Yaklaşık yedi-sekiz aydır masallar üzerine ne varsa okuyorum; masallar, akademik araştırmalar, efsaneler, masal tarihi ve dünya masalcıları, okullar, eğitimler üzerine… Bu konuyu araştırdıkça önemini daha bir kavradım çünkü masallar, geçmişle gelecek arasındaki köprü ve bir iletişim yolu aslında. Üstelik genlerimizde var olan bilgi aktarımlarının simgesel anahtarları” şeklinde konuştu.
Masallarla ilgilendiği sırada, hikaye anlatma sanatının İletişim Fakültesi’yle ilgili olduğunu keşfeden Kırılmaz, “Eskiden haberleri duyuranlara, eserleri nakledenlere ve zamanın olaylarını anlatanlara ‘ravi’ denirmiş ve bu tanım masalcılar için kullanılırmış; yani bugünün gazetecisi, fotoğrafçısı, yönetmeni ya da senaristi gibi” dedi.
Her çarşamba yapacağı bu programda Kırılmaz, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Dekan’ından öğretim üyelerine, memurlarından güvenlik görevlilerine kadar herkesi programa dahil etmeyi ve 1001 masal okumayı hedefliyor. “Geleceğe Sen de Bir Masal Anlat” sloganıyla yola çıkan “Annemin Masalları” programında konuklar, hem kendi masallarını paylaşıyorlar hem de kendi seslerinden dijital masal arşivine katkıda bulunuyorlar. Böylece paylaşılan hikâyelerle geleceğe yeni masallar miras bırakılıyor.
Dijital masal arşivinin hem kültürümüze katkıda bulunacağını hem de sözlü edebiyat ve geleneklerimizdeki değerleri yaşatacağını ifade eden Kırılmaz, konukların kendi hikayelerini ve masallarını paylaşmalarının yanı sıra bilmecelerin, efsanelerin, şiirlerin ve masal tadında enstrümantal parçaların da programda yer alacağını belirtti.
Kendi masalını paylaşarak dijital masal arşivine katkıda bulunmak isteyenler Radyo İletişim’e başvurabilirler.