Beste BUDAN
Kişinin dinlenme zamanlarında bacaklarını aşırı derecede hareket ettirme isteği ile ortaya çıkan ve özellikle akşam görülen “Huzursuz Bacak Sendromu” hastalığı üzerine İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Feray Karaali Savrun ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Hastalığın, kişinin hareketsiz olduğu zaman, televizyon izlerken veya uykuya dalarken ortaya çıktığını ve kramp, karıncalanma, keçelenme, uyuşma gibi bazı nahoş duyusal şikâyetlerle birlikte görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Karaali Savrun, hastalık haftada en az 3 kez ve 3 aydan daha uzun bir süre devam ediyorsa ve şikâyetler başladığı zaman kişi hareket haline geçince şikâyet ortadan kalkıyorsa bunun huzursuz bacak sendromu olduğunu söyledi.
Sendrom İki Türlü Ortaya Çıkıyor
Huzursuz bacak sendromunun iki türlü ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Karaali Savrun, bunların tamamen genetik geçişle kalıtımsal olarak gelen Primer (birincil) huzursuz bacak sendromu ve herhangi bir hastalığa bağlı olarak gelişen sekonder (ikincil) huzursuz bacak sendromu olduğunu belirtti.
“Sinir Ucu İltihabı Sendroma Eşlik Ediyor”
Hastaların şikâyetlerine göre bir ön tanı oluşturulduğunu kaydeden Prof. Dr. Karaali Savrun, “Sekonder huzursuz bacaklar sendromunu teşhis etmek için yapılan tetkiklerin başında sinir elektromiyografi yapılarak sinir ucu iltihabı var mı diye bakılır çünkü sıklıkla sinir ucu iltihabı, huzursuz bacak sendromuna eşlik ediyor. Sonrasında sinir ucu iltihabı varsa bunu yapan; böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları gibi tetikleyici hastalıklar saptanır. Daha sonra diğer yapacağımız tetkik ise; polisognografi dediğimiz laboratuvarda hastayı uyutarak yapılan bir incelemedir. Bu incelemeyle hastalığa eşlik eden uyku bozukluklarını tespit edebiliriz. Uykuda periyodik olarak bacak kasılmaları oluyorsa kişide sekonder huzursuz bacak sendromu olabilir. Bu iki yöntem huzursuz bacak sendromunu teşhis etmek için kullandığımız metotlardır” dedi.
“Her 100 Kişiden 5’inde Görülüyor”
Huzursuz bacak sendromunun her yaş grubunda görülebileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Karaali Savrun, özellikle 45-50’li yaşlardan sonra hastalığın ortaya çıkışının fazlalaştığını ve yaşla beraber hastalığın şiddetinde de artış görülüp daha rahatsız edici hale geldiğini söyledi. Ayrıca yüzde 2 ile yüzde 15’lik hastalığa yakalanma oranı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karaali Savrun, hastalığın ortalama olarak her 100 kişiden 5’inde görülebileceğine değindi.
Prof. Dr. Karaali Savrun, “Stres, nikotin, alkol, kafein günümüzde oldukça sık kullanılan yeni tip dediğimiz anti-depresanlar, tansiyon düşürücü ilaçlar ve özellikle psikotik hastalıklarda kullanılan nöroleptik ilaçlar hastalığın şiddetini arttırabilir” diye konuştu.
Tedavisi İlaç Kullanımına Bağlı
Bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan (sekonder) huzursuz bacak sendromunun temeldeki hastalığın ortadan kaldırılmasıyla tedavi edildiğini söyleyen Prof. Dr. Karaali Savrun, “Kalıtımsal olarak (primer) geçen huzursuz bacak sendromunun kesin bir tedavisi yok ancak hastanın semptomatik denilen sürekli ilaç kullanımına bağlı olarak şikâyetlerini geçiren tedavileri var. Ancak bu hastalığın ameliyatla bir tedavisi yok” ifadesini kullandı.