Kuzey KILIÇ
TÜBİTAK Sosyal ve Beşeri Bilimler Alanında Proje Destekleri (SOBAG) Programı Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 14 Aralık’ta yapılan toplantı, SOBAG Koordinatörü Dr. Nevzat Yavuz tarafından yapılan sunum ile gerçekleştirildi.
Sunumda destek programının amaçları, AR-GE’nin tanımı ve öncelikleri, proje hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerekildiği ve projenin hangi durumlarda iptal edileceği hakkında bilgilendirme yapıldı.
Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden daha çok proje beklediklerini aktaran Dr. Yavuz, ‘’Bize proje önermekten çekinmeyin. Kurumumuza o kadar çok proje getirin ki bütçemiz sonuna kadar zorlansın’’ ifadelerini kullandı. Kendilerine gelen projelere bir şaheser gözüyle baktıklarını belirten Dr. Yavuz, ‘’Bize her getirilen proje çok önemlidir. Olumlu ya da olumsuz sonuçlansın ortada çalışılmış bir fikir var. Getirdiğiniz projeleri en iyi şekilde değerlendirmek bizim asli görevimiz. Ana hedeflerimiz arasında da en az %70 başarı oranı yakalamak var’’ dedi.
AR-GE çalışmalarında dünyanın bir numarası olmak istediklerini belirten Dr. Yavuz, ‘’AR-GE; insan, kültür ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi birikiminin arttırılması ve bu birikimin yeni uygulamalar üzerinde kullanılması için sistemli bir şekilde yürütülen çalışmadır. Bu çalışmadaki ayırt edici özellikler ise yenilik, yaratıcılık, sistematiklik ve tekrardan üretimdir’’ dedi.
Projenin hazırlık kısmında ilk olarak sağlam bir temel oluşturulması gerektiğini belirten Dr. Yavuz, ‘’Projemizi hazırlarken ilk olarak konumuzu hangi sınırlarda anlatacağımızı belirlemeliyiz. Ardından bazı kuramlar ile kendi projemiz arasındaki benzerlikleri hazırlayıp, dolu bir içerik ile projemizi tamamlamalıyız’’ şeklinde konuştu. Kaynak belirtmenin ve sunumun resmi dökümlerinin de dosyada yer almasının çok önemli olduğunu belirten Dr. Yavuz, ‘’Projenizde üniversite belgeleri veya birey imzaları yer almıyorsa iptal edilir. Bunun dışında yetersiz içerik, niteliksel eksiklik, yanlış belge, benzer çalışmaların var olması ve yurt dışında çalışmanın gerekmesi durumlarında da projeniz iade edilecektir’’ diyerek projenin devam etme koşullarına değindi.
İstanbul Üniversitesi’nin projeleri hakkında da bilgiler veren Dr. Yavuz, ‘’İstanbul Üniversitesi, 1435 araştırmacı ile en çok araştırmacısı olan üniversite. Ancak gelen projelere bakıldığında 295 başvuru ile daha alt sıralarda’’ demecini verdi. Son 15 yılda AR-GE çalışmalarında adeta ‘’Cennet Dönemi’’ni yaşadıklarını belirten Dr. Yavuz, ‘’Son yıllarda bize ayrılan bütçe 40 kat arttı. Geçmiş döneme kıyasla bu inanılmaz bir gelişme. Öğrencilerimiz proje sayılarını daha da arttırmalılar’’ dedi. Puanlama sistemi hakkında bilgiler veren Dr. Yavuz, ‘’1-2 puan yetersiz, 3-4 puan geliştirilebilir, 5-6 puan iyi olarak değerlendiriliyor. Ön değerlendirmeyi geçen projeler, uzman ekip tarafından inceleniyor ve bir karara varılıyor’’ diyerek sunumunu noktaladı.
Dr. Yavuz’un sunumunun ardından, katılımcılar ile yapılan soru-cevap bölümü ile birlikte program sona erdi.