Esra MUTLU
Son günlerin en hassas konularından biri olan çocuk istismarına dair İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Kılıç değerlendirmelerde bulundu. Topluma ve aileye düşen görevleri anlatarak yapılan çalışmalara dair bilgi veren Prof. Dr. Kılıç, “80 milyonuz, hepimiz el ele vermeliyiz” diyerek istismarın herkesin çocuğunun başına gelebileceğini düşünerek bu konuda tüm vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.
Günümüzde istismar olaylarının çok gündemde olmasının sosyokültürel ve ekonomik boyutları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kılıç, “Geçmişte uzun süre gizli kalan, nesiller boyu devam eden istismar açığa çıkabiliyor. Kadınlar ekonomik ve sosyal olarak güçlendikçe istismar edenleri adli birimlere daha fazla bildiriyorlar. Çocuklarımız da gerek aile gerek okuldan aldıkları bilgilerle istismarı daha erken haber verebiliyor” dedi.
Topluma ve Aileye Düşen Görevler Var
Prof. Dr. Kılıç, “Çocuk istismarı ülkemizde ve dünyada önemli bir sorundur. Bu sorunun çözümünde istenmeyen gebeliklerin önlenmesi, sağlıklı çocuk izlemleri ve aileye bütüncül yaklaşım sergilenmesi önemlidir. Kanıta dayalı, ülkemiz gerçeklerine uygun projeler geliştirilmeli ve kaynaklar doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Anaokulundan başlayarak eğitim ve öğretimde beden ve kişilik haklarına saygı duyulması konuları ele alınmalı, çocuğa bu konuda kendini korumasıyla ilgili bilgiler verilmelidir. Topluma ve aileye düşen görevler var. Devlet, toplum ve ailelerle el ele vererek konuya dikkat çekebilir” diye konuştu.
‘‘Çocuk İstismarına Karşı Devlet, Toplum, Aile El Ele Vermeli’’
Prof. Dr. Kılıç, ayrıca istismara uğrayan çocukların izlemlerinin yapıldığı ve rehabilite edildiği merkezlerin kurulmasının çok önemli olduğunu ve bu konudaki eksiklikleri gidermek amacıyla İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde bir Çocuk İzlem Merkezi kurulduğunu belirtti.
Çocuk İstismarına Akademik Bakış
İstanbul Üniversitesi’nde bu yıl kurulan Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi, çocuk istismarına yönelik koruma yöntemlerinin yanı sıra toplumsal ve bilimsel araştırmalar yapmayı hedefliyor. Çocuk istismarı olgularına yaklaşım ve koruyucu önlemlerin tartışıldığı bilimsel toplantıların eğitim ve düzenleme kurulu İstanbul Tıp Fakültesi Pediatri, Adli Tıp, Çocuk Psikiyatrisi öğretim üyeleri ve uzmanları ile sosyal hizmet uzmanlarından oluşuyor. Merkezin istismara uğrayan çocukların ailelerinin özellikleri, risk faktörleri ve genetik değerlendirmesini araştıran projeleri bulunuyor.
Personele Eğitim Verilecek
İstanbul Üniversitesi bünyesinde yer alan personele yönelik verilecek eğitimlerin yanı sıra, halka yönelik olarak da eğitim toplantıları düzenlenmesi ve çocuk istismarı ve ihmalini önlemeye yönelik çalışmaların yapılması planlanıyor. Prof. Dr. Kılıç, “İstanbul Üniversitesi bünyesinde bu merkezin kurulmasında desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Ak başta olmak üzere Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sedat Murat ve Senato’yu oluşturan akademik kadrodaki öğretim üyelerimize, İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu’na, Başhekimliği’ne, Adli Tıp Anabilim Dalına, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalına, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalına ve Sosyal Hizmetler Birimi’ne minnettarız’’ diyerek sözlerine son verdi.