Tuğçe AYÇİN, Neslihan KALKAN
Rehber Köpekler Derneği, görme engelli bireylerle rehber köpekleri buluşturarak, bireylerin toplum içinde daha özgür hareket etmelerinde ve çevreye adaptasyonlarında önemli faaliyetlerde bulunmayı sürdürüyor. Düzenlediği etkinliklerde katılımcıları rehber köpeklerle tanıştıran ve İstanbul Üniversitesi Engelli Uygulama ve Araştırma Merkezi ile de etkinlik düzenleyen Rehber Köpekler Derneği, Türkiye’de bir ilk olarak gösteriliyor.
Rehber köpekler konusunu ve “hem yol arkadaşım hem de iki gözüm” diyerek tanımladığı köpeği “Kara” ile olan serüvenini paylaşan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu ve Rehber Köpekler Derneği Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer, bu faaliyetlerin ülkemizde AB Rehber Köpekler Federasyonu’nun desteğiyle başladığını ifade etti.
‘‘Engellilerle Toplum Arasındaki Mesafeyi Ortadan Kaldırıyor’’
En önemli unsurun insanlarda farkındalık yaratmak olduğunu aktaran Av. Tunçer, rehber köpeklerin engellilerle toplum arasındaki mesafeyi ortadan kaldırdığına dikkat çekerek “Bir görme engelliyi rehber köpeği ile toplum içinde gördüğümüz zaman gereken hassasiyeti göstermeli ve sevme, besleme gibi köpeğin dikkatini dağıtacak davranışlarda bulunmaktan kaçınmalıyız” şeklinde konuştu.
Yuvanızı Yavru Köpeklere Açın
Rehber Köpekler Derneği’nin iki yönü olduğunun altını çizen Av. Tunçer, bunları görme engelliler için çalışmalar yapmak ve insanlara hayvan sevgisini aşılamak olarak sıraladı.
Sponsorlar, uluslararası şirketler ve bağışlardan önemli ölçüde destek alabildiklerini söyleyen Av. Tunçer, “Bütün bunlara rağmen bizim öncelikli ihtiyacımız, insanların yavru rehber köpek adaylarına yuvalarını açarak engellilere iki gözlerini bağışlamalarıdır” ifadesini kullandı.
Her köpeğin her görme engelliye uygun olmayabileceğini belirten Av. Tunçer, “Görme engelli ile rehber köpeğin eşleşmesine dikkat edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Kendilerine toplumda ne kadar fırsat verilirse o kadar başarılı olabileceklerine inandığını söyleyen Av. Tunçer, “Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin her zaman bir canlının nefesine ve onun yol göstericiliğine ihtiyacımız var” dedi.
İngiltere’de birlikte eğitim aldığı köpeği Kara ile 2016 yılından beri bir arada olduğunu belirten Av. Tunçer, “Rehber köpekle yürürken telefonla konuşmamak ya da başkasıyla konuşmamak gibi hassasiyetler göstermek gerekiyor” diyerek bu davranışların köpeğin dikkatini dağıtabileceğini belirtti. Bütün rehber köpeklerin sakin olmak gibi bir ortak özelliği olduğuna değinen Av. Tunçer, sözlerini şöyle tamamladı: “Rehber köpeklerin 8- 10 yıl gibi bir çalışma süresi var. Köpeğin beslenmesine çok dikkat etmek gerekiyor. Faaliyet halindeyken bizleri rahat yönlendirebilmeleri için onların da kendilerini dinlendirmeleri gerekiyor. Çünkü onların da kendilerine ait bir dünyası var.’’
Rehber köpeklerden yararlanma faaliyetleri, Almanya’da savaş sonrası gözlerini kaybeden askerlere yol göstermesi amacıyla dünyada ilk Rehber Köpek Okulu’nun kurulmasıyla, 1916 yılında başladı. Ülkemize ise bu faaliyet 2014 yılında, İstanbul’da kurulan Rehber Köpekler Derneği ile geldi. Günümüzde birçok ülkede rehber köpek okul ve dernekleri bulunuyor. Bu alanlarda yapılan çalışmalar binlerce görme engelliyi rehber köpeklerle buluşturuyor.