Celil KURŞUN
1-7 Mart Yeşilay Haftası kapsamında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde “M.A.D.D.E.” isimli madde bağımlılığı paneli gerçekleştirildi. İÜ Genç Yeşilay Kulübü’nün organize ettiği panelde madde bağımlılığı örneklerle ele alınarak madde bağımlılığı tesirleri ve çözümleri hakkında geniş çaplı bilgi verildi.
Gençliğin Heba Olmasını İstemeyiz
İÜ Yeşilay Bağımlılık UYGAR ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi katkılarıyla İÜ Genç Yeşilay Kulübü’nün düzenlediği madde bağımlılığı konulu M.A.D.D.E. panelinde konuşan Genç Yeşilay Kulübü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, “Geçtiğimiz yıllarda kulübümüz tütün ve teknolojinin gençlere tesiri konulu paneller düzenlemiştik. Bu sene de uyuşturucu madde hakkında panelimizi hazırladık. Gençlik bizim için büyük bir değer ve bu değerin heba olmasını istemeyiz. Buna neden olan şeylerin arasında madde bağımlılığı geliyor. Sağlık, sosyal ve psikolojik olarak en büyük zararı veriyor. Bizde yaptığımız bu panellerde tartışarak neler yapabileceğimizi kararlaştırmayı planlıyoruz.” ifadelerini kaydetti.
Bu Ateşi Söndürmezsek Bir Gün Hepimizi Yakar
Açılış konuşmasının peşinden kürsüye çıkan İÜ Rektör Yardımcısı Sedat Murat, kulübün bu paneli tertip etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, konuşmasında madde bağımlılığının günlük hayattaki hikayelerle örneklendirdi. Bu acıklı hikayelerden ibret alınması gerektiğini vurguladı. Ailevi ve ahlaki değerlerimizin muhafazakar ailelerde bile tehlikede olduğu uyarısında bulunan Prof. Dr. Murat, Hz. Muhammed ve sahabesinin ahlaki değerlerinin tahrif edildiğini, yaratılmış en şerefli mahluk olarak tabir edilen insanın kendine verdiği zarara karşı iyiliği emredip, kötülükten nehyetmek hadisini hatırlattı ve “Bu ateşi söndürmezsek bir gün hepimizi yakar” diyerek uyardı.
En Etkili Tedavi Aile Sevgisi ve Şefkat
Ardından İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Miraç Yaman, madde bağımlılığı, gençler ve aile ilişkileri hakkında ibret dolu anılar anlatarak, maddeye karşı en etkili tedavinin aile sevgisi ve şefkat olduğunu söyledi. Doç. Dr. Yaman bağımlı gençlere şiddet ve tepkinin değil de sevgi köprüsünün daha faydalı olacağını dikkat çekti.
81 İlde Ücretsiz Danışma Merkezleri
Daha sonra Yeşilay Danışmanlık Merkezi Psikoloğu Büşra Kahraman, Yeşilay’ın kuruluşu ve bugünkü halini anlatarak, Yeşilay’ın ilaç tedavisinden ziyade rehberlik ve danışmanlığa yönelik faaliyetlerinden bahsetti. Bağımlı kişi ve ailelerine verilen ücretsiz danışma merkezlerinin 81 ili kapsamasının planlandığını söyledi.
Panelin devamında İÜ-C Uzm. Dr. Volkan Kara, uyuşturucu madde türleri, tesirleri, sebep olduğu hastalıkları detaylı olarak açıkladı. Türkiye çapındaki eğitim gezilerini anlatarak, şahit olduğu frengi, AIDS gibi hastalıkların müsebbibi olduğunu kaydetti.
Panelin son konuşmacısı İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan, madde bağımlılığında medyanın rolü konulu konuşmasında, medyanın maddeye özendirici etkisine karşılık medyanın iyi amaçlarla kullanılması gerektiğinden bahsederek: “İnsanlar iyiyi de kötüyü de artık medyadan öğreniyor” dedi. Televizyon, YouTube, diziler ve ünlülerin magazinsel hayatlarından özenilerek popülerleşen ve meşrulaşan madde bağımlılığının tehlikesini vurguladı. Çözüm olarak da sadece kendimizi değil, başka insanları da bu tehditten kurtarmak için diğergamlık göstererek aktif ve gönüllülük esasında çalışılması gerektiğini belirtti.
Panel soru cevaplar ve ikramların ardından son buldu.