Hande Nur OCAK
İstanbul Üniversitesi, Birleşmiş Milletler (BM), Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Çocuk ve Gelecek Derneği’nin (ÇOGEL) işbirliği ile yürütülen “360° Dostluk Projesi” pilot çalışmasının sonuçlarının paylaşıldığı ve proje tanıtımının yapıldığı lansman, İstanbul Üniversitesi Mavi Salonda gerçekleşti.
Açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Elif Hobikoğlu, Suriye’de yaşanan savaş sonrası travmaların azaltılması noktasında Türkiye Cumhuriyeti olarak “360° Dostluk Projesi” adı altında kucak açmış olduğumuzu söyledi. Doç. Dr. Hobikoğlu “Türk ve göçmen çocukları ile annelerinin sosyal iletişim becerilerinin desteklenmesi ve birlikte yaşama kültürünün güçlendirilmesinin amaçlandığı bu toplumsal uyum projesi, Fatih’te uygulanan bir projedir” diyerek projenin detaylarını anlattı.
Dezavantajlı Çocukların Sosyal Uyumları Hedefleniyor
Açılış konuşmasının ardından söz alan ÇOGEL Yönetim Kurulu Başkanı Elif Esen, toplumsal desteğe ihtiyaç duyan dezavantajlı çocukların sosyal uyumlarını, eğitimde sürdürebilirliklerini ve geleceğe güvenle ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla çalışan derneğin uygulamış olduğu projelerden biri olan “360° Dostluk Projesi”nden bahsetti. Esen, “Biz bu projede Fatih ilçesindeki bir okulda milli eğitim ve ilçe müdürlüğümüzün belirlediği Atik Ali İlkokulu’nda 10 Türk, 10 Suriyeli çocuk ve anneleriyle psikodrama ve diğer çeşitli uygulamalarında olduğu faydalı ve etkili çalışmalarla bir sosyal uyum projesini tamamlamış bulunmaktayız” dedi.
Türkiye Sonsuzluk Derecesinde Övgüyü Hak Ediyor
BM Yüksek Komiseri Fatih Alkadağ, sosyal uyum projelerine bu sene çok önem vermeyi planladıklarını söyledi. Alkadağ, “Dünya hiçbir zaman olmadığı kadar yoğun bir insanlık hareketine şahit oldu. Dünya üzerinde 68 milyon kişi zulümden ve savaştan ötürü yerinden yurdundan edilmiş durumda” diyerek son 4 yıldır Türkiye’nin dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke konumunda olduğunu ifade etti. Alkadağ ,“Türkiye’nin göstermiş olduğu bu cömertlik ve halkın göstermiş olduğu bu misafirperverlik sonsuzluk derecesinde övgüyü hak ediyor” dedi. Bu bağlamda mülteci topluluklar ve Türk toplumu arasındaki sosyal uyumu güçlendirmek, hali hazırda yapılan sosyal uyumu derinleştirmek ve iletişimi en üst noktaya çekmenin en önemli öncelikleri olduğunu söyleyen Alkadağ, okullarda gerçekleştirilen sosyal uyum faaliyetlerine dikkat çekti.
Öğrenciler Sosyal Sorumluluk Projelerinde Yer Alıyor
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, üniversitelerin üç aşama için çalıştığından bahsederek “Eğitim kurumları araştırmaların yapıldığı kurumlardır ama daha önemlisi tüm birikim ve potansiyelini okula sunmakla görevlidir. Yani topluma hizmet eden kurumlardır” dedi. “Üniversitemizde bizi bu amaca yönlendirecek birçok mekanizmayla çalışıyoruz” diyen Prof. Dr. Ak, gönüllülük projesini mecburi hale getirip 8 yarıyıllık bir eğitim içerinde bir sosyal sorumluluk projesinde yer almayan öğrencilerin mezun olamayacağını belirtti. “360° Dostluk Projesi her yönüyle topluma ulaşmayı hedefleyen değerli bir proje. Bu proje içinde bulunmuş olanında bize ayrı bir gurur kattığını ve bundan sonraki projeler içinde güçlü bir motivasyon oluşturduğunu da belirtmek istiyorum” diyen Prof. Dr. Ak, bu projelerde her zaman ortaklık duygusu içerisinde hareket etmeye açık olduklarını dile getirdi.
“Bir İnsan Bütün Dünyayı Değiştirebilir”
Ak Parti İstanbul Millet Vekili Ravza Kavakçı, “Hem yapılan çalışma hem de çocuklarımızın mutluluklarıyla küçük bir şey yaptığımızı düşünüyoruz bazen ama bir insan bütün dünyayı değiştirebilir. Bunun da etkisini görüyoruz” diyerek hem bu çatı altıda bulunmaktan hem de böyle bir projenin neticelenmesine de şahitlik etmekten büyük gurur duyduğunu ifade etti. Kavakçı, “Parlamentolararası Birlik Kurulu Başkanı olarak da uluslararası alanda bu şerefli milleti TBMM olarak temsil etmeye gittiğimizde farklı toplantılarda Türkiye’nin ismi anons edildiğinde şöyle dönüp bakılıyor ve herkes dinliyor. Sevenimiz de var sevmeyenimiz de; her yerde ve insani hayatımızda da olduğu gibi. Ama şunu biliyoruz ki ülkemizin sözü dinleniyor” diyerek bunun önemli sebeplerinden bir tanesinin sivil toplumun gücü ve insanı yardım boyutu olduğundan bahsetti.
Nişantaşı Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı ve Kadın Çalışmaları Direktörü Doç. Dr. Göknur Akçadağ ve giyilebilir teknoloji tasarımcısı Esra Çetin “360° Dostluk Projesi” sunumunu gerçekleştirdi. Sunumun ardından konuşmacılara Ak Parti İstanbul Millet Vekili Ravza Kavakçı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın eşi Hatice Nur Yerlikaya ve ÇOGEL Yönetim Kurulu Başkanı Elif Esen plaket takdim etti.