Elmas HACISALİHOĞLU
Türk bilim ve kültür hayatına birçok katkısı bulunan Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver’in hayatını konu edinen “Uluğbeyler Süheyl Ünver” Belgeseli seyircileriyle buluştu.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesinin yürütücülüğünü, KOCAV (Kültür Ocağı Vakfı) Yayıncılığın yapımcılığını üstlendiği “Uluğbeyler Beyler Süheyl Ünver” Belgeselinin galası, 20 Nisan’da İÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, “Uluğbeyler” Belgesellerinin üçüncüsü olarak çekilen Süheyl Ünver Belgeseli Proje danışmanlığını Süheyl Ünver’in kızı Gülbün Mesara ve İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu yaptı. Uluğbeyler Süheyl Ünver Belgeseli’nin yönetmenliğini İÜ İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin, görüntü yönetmenliğini İÜ İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Onur Akyol, yönetmen yardımcılığını ise İÜ İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı üstlendi.
Belgesel gösterimi öncesinde KOCAV Başkanı Av. Dr. Ali Ürey konuşma yaparak, Uluğbeyler Dizisi’nin Türk tarihine, Türk kültürüne, Türk sanatına hizmette bulunan şahsiyetlerin genç kuşağa tanıtılmasında olan katkılarına dikkat çekti. Av. Dr. Ürey açılış konuşmasından sonra Süheyl Ünver Belgeseli’nin yönetmenliğini yapan Dr. Öğr. Üyesi Aytekin’ e plaket takdim etti.
Zaman, Mekân ve İmkân Kısıtlılığı, Üretmeye Mani Değil
Belgeselin yönetmeni Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, Süheyl Ünver hakkında düşündüklerini, belgeselin yapım aşamasını ve deneyimlerini paylaştı. “Bu belgesel sürecinde gerçek bir ilim adamının tek başına neler yapabileceğini öğrendim. Zaman, mekân ve imkân kısıtlığının üretmeye mani olmadığını gördüm” dedi.
Yetmeyen Zaman Söylemi Büyük Bir Bahane
Günümüzde defaatle dile getirilen yetmeyen zaman söyleminin aslında büyük bir bahane olduğunu Süheyl Hoca aracılığıyla tekrar kavradığından bahseden Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, “Kültürümüzün sadece sanat, kıyafet ve yemek değil aynı zamanda bir manzara, bir mezar taşı, bir çiçek, velhasıl aklımıza gelebilecek her şey olduğunu öğrendim. Çünkü her nesneye yaşayanların ruhu, bu toprakların ruhu sinmiş ve Süheyl Hocam bunları yansıtmaya çalışmış, bunu kavradım. Bir ilim adamının sadece anlatarak değil hal diliyle de bir şeyler öğretmesi gerektiğini ve öğrencilerine örnek olması gerektiğini onda gördüm” ifadelerine yer verdi.
Kahraman Beklenmez, Yetiştirilir
Yıllar boyu aranan kahramanların beklenilmesinin yanlış olduğunu ve bu kahramanların bizzat yetiştirilmesi gerektiğini Süheyl Hoca’dan gördüğünü anlatan Dr. Öğr Üyesi Aytekin, “Bir insanın bu uğurda ömrü boyunca çalıştığını, bu amaç için fedakârlıklar yaptığını ve birçok insan yetiştirdiğini gördüm” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, konuşmasının devamında Süheyl Ünver’in duruşu, sanatı ve konuşmalarıyla milleti için temsilciler yetiştirdiğini söyledi.
Süheyl Ünver’in bir belgesel projesi olarak başladığını ama projenin genişleyerek devam edeceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, 2019 yılında belgesel kapsamında kitap çıkarılacağından da söz etti. Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, belgeselin çeşitli festivallerde, yarışmalarda yer alacağını, bir program dâhilinde yurtiçi ve yurtdışı gösterimlerinin yapılmaya çalışılacağını bildirirken, belgeselde emeği geçen kurumlara, kuruluşlara ve kişilere teşekkürlerini ileterek sözlerini tamamladı.
Temelinde İnsan Var
Kültür ve Turizm Bakanı temsilcisi olarak söz alan Prof. Dr. Fatih Temizyürek, yeni neslin tarihini, kültürünü bilerek ve değerlerine sahip çıkarak zamanın ruhuna göre hareket etmesinin günümüzün temel ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Bu doğrultuda projenin başlangıcında seçilen 5 kişiden ilkinin Süheyl Ünver olduğunu belirten Prof. Dr. Temizyürek, gençlere ve gelecek nesillere rol model olarak değerlerin hatırlatılmasına ve anlatılmasına katkı sağlayacak insanların, medeniyet köprüsü olacak kişiler şeklinde seçildiğini dile getirdi.
Uluğbeyler Dizisi’nde, medeniyetimizin iz düşümleri olan şehirlerimizi sadece mimari ve kültürel varlıklar bakımından değil, aynı zamanda insan unsuru üzerinden anlatmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Temizyürek, “Temelinde insan olarak da bakışımız yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Temizyürek’in konuşmasının bitiminden sonra, Prof. Dr. Mustafa Delican, belgeselin danışmanlığını yapan Prof. Dr. Yolcu’yu temsil eden İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı’ya plaket takdim etti.
Plaket takdiminden sonra film izleyicilere gösterildi. Süheyl Ünver Belgeseli Galası, toplu hatıra fotoğrafı çekimi ve konuklar için hazırlanmış hediye paketlerinin sunulmasıyla sona erdi.