Beyza SAKAR
İstanbul Üniversitesi mezunu ve Ase Gelişim’in kurucusu Ase Nükhet Erkoç’la röportajımızda gazetecilikte görgü, hoşgörü ve hayatın içindeki kişisel gelişimi konuştuk.
İlk Online Görgü ve Nezaket Eğitimi
İletişim Fakültesinde okumaya karar verirken dışa dönük, insanlarla bir arada olmayı, konuşmayı, paylaşmayı seven bir yapıda olmasının yanında ailesinin yönlendirmesinin de etkili olduğunu söyleyen Ase Nükhet Erkoç “Üniversite eğitimine başlamadan önce aklımda iki şey vardı: Biri sanat diğeri iletişim okumak. O dönemde de Türkiye’de geçerli bir meslek edinmek öncelikli öneme sahip olduğu için iletişim ağır bastı” dedi. Gazeteciliğin kişilikle alakalı olduğunu belirten Erkoç, “sahalarda değil de öğrenci yetiştirmek daha anlamlı” dedi. Birçok medya sektöründe de görev yaptıktan sonra Türkiye’nin ilk online görgü, nezaket, zarafet ve protokol eğitimi sitesi Ase Gelişimi kurmaya karar veren Ase N. Erkoç, buna birden karar vermediğini vurguladı. Kişisel gelişimdeki eksikliklerin asıl nedeninin bizi niteleyen etiketlerimizle kişisel gelişimimizi bütünleştiremememiz olduğunu söyleyen Erkoç, bir eksiklik gördüğünü ve ilk online olan Ase Gelişim eğitim platformunu oluşturmaya karar verdiğinin altının çizdi.
Görgü ve Hoşgörü Aileden Ediniliyor
Görgü ve nezaket eğitiminin aileden başladığını ve çocuğun gördüğünü uyguladığı üzerine konuşan Erkoç, “Bana göre birincisi yaşamla ilgili farkındalık düzeyine ulaşmamak ve empati yoksunluğudur. Empati hep eksik anlatılıyor, empati bireylerin geniş açılı düşünmesini sağlamaktır. En önemli problem aslında değer görme ve değer verme bu ikisi olmadığı zaman bireyleşemiyoruz ve çoğu problem buradan doğuyor” dedi.
Kişisel Gelişim Eğitimlerinde Genç Kitle Artıyor
Eğitimlerde genç öğrenci kitlesinin arttığından bahseden Erkoç, bu eğitim tek yönlü kural gibi anlatılmazsa gençlerinde ilgisini çektiğini belirtti. Burada anlamlandırma ve anlatım üzerine durulması gerektiğinin altını çizdi.
Görgü ve Nezaket Elit Kesime Ait Değil
Görgü ve nezaket kurallarının bir kesime ait olmadığını düşünen Erkoç, “Aslında görgü ve nezaket toplumda daha rahat ve uyum içinde yaşamamızı sağlayan kurallardır “dedi. Ase N. Erkoç, eğitimlere gelen kişilerin bilinçli, eksiklerini fark eden ve bu eğitimlere gelen insanların karma bir yapıdan oluştuğunu belirtti.
Sosyal medyanın artık hayatımızın içinde olmasına da değinen Erkoç, “Önemli olan burada nasıl biriysek sosyal medyada da onu yansıtmak ve tutarlı olmaktır. Aslında sosyal medya ayak izlerimizdir. Tutarlı olduğumuz ve kendimizi doğru anlattığımız sürece sosyal ağlar çok güzel bir platformdur” dedi.
Gazetecilik Mesleğinde Görgü ve Nezaket
İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun olan Erkoç, gazetecilik mesleğinde görgü ve nezaketin, meslek etiğiyle hareket etmekle ve kaynaklarıyla iyi ilişkiler kurmakla başladığının altının çizdi. Çoğu zaman sert yönleri olan bir meslek olduğunu belirten Erkoç,” Buradaki asıl olay dengeyi kurarken çok aceleci davranmamak ve soğukkanlı olabilmektir. Bunun dışında mesleki etik konusunda bilgi sahibi olup hak ve sorumlulukları doğru yerde kullanmaktır” dedi. Ve bu meslekte en önemli şeyin saygı olduğunun ve saygının tek kullanımlık olmadığının üstünde durarak, gazetecilik öğrencilerine tavsiyelerde bulundu.
İstanbul Üniversiteli Olmak Ayrıcalıktır
Son olarak mezun olduğu okul olan İstanbul Üniversitesi hakkında birkaç cümle söyleyen Erkoç, “İstanbul Üniversitesi’nde öğrenci olmak ayrıcalıktır. Hele ki İletişim Fakültesi’nde okumak… Tarihini, binasını, gelmiş geçmiş öğrencilerini ve hocalarını bir bütün halinde düşününce benim için daha da anlamlı hale geliyor. Ve iyi ki de orada okumuşum diyorum. Haberciliği orada öğrendiğim için şu anda gazetecilik öğrencisi yetiştirebiliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.