Sümeyye YAĞCI
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda, İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “Morsender Başkanı Gönül Moroğlu ile Erişilebilir Film Üzerine Söyleşi “ etkinliği 10 Mayıs’ta yapıldı.
Etkinlikte “Tamam Mıyız? “ filminin erişilebilir bir film olmasında rol alan ve bu alanda çalışmaları bulunan Morsender Başkanı Gönül Moroğlu bilgi ve deneyimlerini aktardı.
Erişilebilir Filmin Başlangıç Serüveni
Moroğlu, engelsiz film çalışmalarına başlangıç süreci hakkında, “Bu işe başlarken film sektöründe olan babam destekçimdi. İlk çalışmalarımız seslendirme ile başladı. Altyazı çalışmaları da yaptık ve engelli bireylere danıştık. Olumlu geri dönüş aldık fakat çalışmanın duyulması zaman aldı. Bu sebeple, 2012 yılında 800 engelli bireyin katılımıyla büyük bir etkinlik yaptık. Bu şekilde bilinirliliğin artmasıyla birlikte bu alanda yapılan çalışmalar arttı” diyerek kendi imkanlarıyla 16 adet film düzenlediğini ve tiyatro betimlemeleri de yaptığını belirtti.
Umut Hikayelerini Engelli Bireylere Ulaştırmalıyız
Moroğlu, “Tamam Mıyız?” filmi gibi umut barındıran hikayelere engelli bireylerin ulaşımını arttırmayı amaçladığını belirtti. İletişim Fakültesi öğrencilerine tavsiyelerde de bulunan Moroğlu, “Büyüklerimiz yemeğe sonradan atılan tuzun yararı olmaz demişler. Bu sözden yola çıkarak demek istediğim çalışmaların ilk adımları üniversitelerde başlamalı. İletişim Fakültelerine bu eğitimleri kapsayan dersler konulmalıdır. Bunun sebebi öğrencilerin sektörde yapmış olduğu filmleri engelli bireylerin de izlemesidir” ifadelerini kullandı.
Etkinlikte senaristliğini ve yönetmenliğini Çağan Irmak’ın üstlendiği “ Tamam Mıyız? “ filminin gösterimi gerçekleşti. Moroğlu Engelsiz Sinema ve Sanat Derneği tarafından yapılan çalışma ile işitme engelliler için işaret dili, ayrıntılı Türkçe altyazı ve görme engelliler için sesli betimleme uygulaması kullanılarak erişilebilir hale getirilmiş olan filmin gösterimi öncesinde, katılımcılardan engelli bireyleri anlayabilmek adına 15 dakika boyunca gözleri kapalı olarak filmi izlemeleri rica edildi.
Engelliler Haftası’nın anlam ve önemi gereğince yapılan bu etkinliklerin devam edeceği söyleşi sonunda katılımcılara duyuruldu. Bir sonraki “Sesli Betimleme Derneği ( SEBEDER ) : Emine Kolivar, Dr. Engin Yılmaz ile Erişilebilir Film Üzerine Söyleşi “ etkinliği 17 Mayıs’ta İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda gerçekleştirilecek. Yönetmenliğini Mick Jackson’ın üstlendiği 2010 yapımı otizmi konu alan Temple Grandin filminin de gösterimi yapılacak.