Dicle GÜNGÖR, Emine Özge KONDAKÇI
Fotoğraf: Işıl SIPÇIK, Dicle GÜNGÖR
İstanbul Üniversitesi 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni 7 Ekim Pazartesi günü gerçekleşti. Açılış Töreni Prof. Dr. Mahmut Ak’ın İstanbul Üniversitesi adına Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk koyması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile tamamlanan Çelenk Koyma Töreni ardından Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda devam etti. Törenin devamında Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında İstanbul Üniversitesi Tanıtım Filmi izlendi.
“İstanbul Üniversitesi Ülkemizin Gurur Kaynağı”
Açılış Töreninin ilk konuşmasını Öğrenci Konseyi Öğrenci Temsilcisi Emir Alp Turgut yaptı. Konuşmasına İstanbul Üniversitesi öğrencileri adına törende konuşmaktan gurur duyduğunu ifade ederek başlayan Turgut, “İstanbul Üniversitesi, Türkiye’nin en tarihi üniversitesi olmakla beraber tüm yönleriyle, dünya üniversiteleri arasında ülkemizin bir gurur kaynağı olmayı başarmıştır. Akademik başarıları, bilimsel çalışmaları ve güçlü akademik kadrosuyla hem ulusal hem de uluslararası birçok platformda çok sayıda başarıya imza atmıştır” sözleriyle üniversitenin tarihimizde önemli yer tuttuğuna değindi.
Turgut, Öğrenci Konseyi olarak “Bir fikrim var ama” diyerek kenara çekilmek yerine fikirleri projelendirmeye çalışarak üniversite yönetimi ile öğrenciler arasında bir yönetsel katılım aracı olmaya gayret ettiklerini dile getirdi. Öğrenci Konseyi’nin çalışmalarından da kısaca söz eden Turgut, “Geçirdiğimiz üç yıllık süreçte de birçok sosyal, kültürel ve bilimsel faaliyete birlikte imza attık. Adım attığımız her organizasyonun ve projenin sürdürebilir olmasını hedefleyerek bizden sonra gelecek arkadaşlarımıza da kalıcı birikimler bırakmaya çalıştık” ifadeleriyle kalıcılık kavramının önemine dikkat çekti.
Geçtiğimiz Nisan ayı Çanakkale’de düzenlenen 57. Alay Şehitlerini Anma Programı kapsamında 57. Alay Sancağı’nın İstanbul Üniversitesi Öğrenci Konseyi’ne emanet edildiğinin bilgisini veren Turgut “Milli mücadelemizin tam 100. Yılında 25 Nisan 2019 tarihinde Sancak İstanbul Üniversitesi Öğrenci Konseyine emanet edilmiştir. Sancaktar olarak bir yıllık emanet süremiz dolmadan, 57. Alay ve Milli Mücadelemizdeki önemi ile ilgili olarak düzenleyeceğimiz etkinlikte sancağımızı sergilemeyi planlamaktayız” ifadelerinde bulundu.
“İstanbul Üniversitesi Dünyada Tercih Ediliyor”
İstanbul Üniversitesi araştırma görevlilerini temsilen törende söz alan İktisat Fakültesi Arş. Gör. Zinnur Tunç, “İstanbul Üniversitesinin önemli bir özelliği de beyin göçü veren bir üniversite olmasıdır. Bu göç, kaybettiğimiz değerleri düşündüğümüzde üzücü, ancak bu değerlerin dünya ölçeğinde talep edilebilir olduklarını göstermesi bakımından sevindiricidir. Bugün üniversitemizin yetiştirdiği pek çok bilim insanı dünyanın önde gelen üniversitelerinde çalışmalarını sürdürmekte, üniversitemizin ve ülkemizin tanıtımına önemli katkılarda bulunmaktadır. Burada önemli olan, üniversitemizin başlangıcından beri sahip olduğu nitelikli insan kaynağı yetiştirme ve bilimsel ürünler üretme kapasitesinin azalmadan devam etmesidir” sözleriyle İstanbul Üniversitesinin sadece ülkemizde değil dünyada da önemli bir konumda olduğunu belirtti.
Arş Gör. Tunç, “Üniversitemizin araştırma üniversiteleri içinde yer almaya layık görülmesi hepimiz için bir gurur kaynağı olmuştur. Diğer üniversiteler gibi üniversitemizin hedefi de bilimsel performans sıralamasında daha üst sıralara yükselmektir” sözlerini dile getirdi. Arş. Gör. Tunç konuşmasının devamında İstanbul Üniversitesinin yüzlerce araştırma görevlisinin lisansüstü öğrenimlerini tamamlamasını sağlayarak ülkemiz eğitim ve bilim hayatına önemli katkılarda bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Arş. Gör. Tunç sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Çağımızda bilimin uzmanlaşmayı gerektirdiği kadar disiplinler arası işbirliğini de gerektirdiğini düşünüyorum. Üniversitemizin her biri birbirinden değerli olan fakülteleri, yüksekokulları, enstitüleri ve merkezlerinin tüm idari birimleri ile beraberce uyum içinde hareket ederek daha büyük bir sinerji yaratacağına ve böylece üniversitemizin gelişimine daha büyük bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Sözlerime son verirken, 2019-2020 akademik yılının üniversitemiz ve ülkemiz için verimli ve başarılarla dolu bir yıl olmasını diliyor, şükran ve saygılarımı sunuyorum.”
“Öğrencilerimiz Bizim Gururumuz”
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, konuşmasına İstanbul Üniversitesi adına gururlu ve heyecanlı olduğunu dile getirerek başladı. Prof. Dr. Ak, “Bugün ortaya koyduğumuz başarıların çok daha iyisini yapabilecek insan kaynağına, bilimsel potansiyele sahip bir üniversiteyiz. Zaten en güçlü yanlarımızdan biri de insana verdiğimiz kıymetten oluşturmaktadır. Üniversitemizde; 901’i Profesör, 402’si Doçent, 329’u Öğretim Görevlisi, 588’i Dr. Öğretim Üyesi, 1129’u Araştırma Görevlisi olmak üzere, toplam 3.349 akademik personel görev yapmaktadır. Böylesine bilimsel nitelikleri güçlü bir kadronun, Araştırma Üniversitesi statüsüne sahip olan üniversitemizde önümüzdeki yıllarda çok sayıda uluslarararası başarıya imza atacağına inanıyoruz” sözlerine ek olarak üniversitemizin adını duyurması, ülkemizin itibarına ve imajına katkı sunması için ellerindeki tüm imkanları seferber etmekte kararlı olduklarını dile getirdi.
Prof. Dr. Ak, “Üniversitemizin araştırmacı, donanımlı, bilimsel gelişmeleri ve teknolojiyi çok yakından takip eden öğretim üyelerimizin rehberliğinde mesleklerini öğrenen ve hayata hazırlanan öğrencilerimiz; geleceğimizin teminatı olarak gurur kaynağımızdır” sözleriyle üniversitenin öğrencilerine her daim güvendiğini belirtti.
“Hedefimiz, Üniversitemizi Hep Yukarılara Taşımak”
İstanbul Üniversitesinin geçtiğimiz eğitim-öğretim dönemi boyunca pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirten Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bu çalışmaların sayısı kadar içeriklerinin bilimsel kalitesi ve verimliliği de önem taşımaktadır. Bu dönemde de bilimsel faaliyetlerimizin hem sayısını, hem de uluslar arası niteliklerini daha da artıracak çalışmalar yapacak, İstanbul Üniversitesini bir dünya üniversitesi yapma yolundaki çalışmalarımıza hız vereceğiz. Dünyanın ilk 500 üniversitesi arasındaki yerimizi daha üst sıralara taşımak öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” sözleriyle İstanbul Üniversitenin hedefinin her daim yükseklerde olduğunu belirtti.
İstanbul Üniversitesinin sadece ülkemizde değil uluslararası bağlamda da pek çok etkinliğe imza attığını dile getiren Prof. Dr. Ak, “Örneğin, geçtiğimiz Ocak ayında düzenlediğimiz ‘Türk-Rus Türkologlar Çalıştayı’nda Rusya’dan gelen önemli Türkologlar ile üniversitemiz bünyesinde bir araya geldik, önemli fikir alışverişinde bulunduk. Edebiyat fakültemizde dil, kültür ve medeniyet eksenli pek çok ulusal ve uluslararası faaliyet yürütülüyor, üniversitemizin marka değerine önemli katkılar sağlanıyor” sözlerine bu başarıların hepimizin başarısı ve gurur kaynağı olduğunu da ekledi.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak sözlerini “Öğrencilerimizin bilimin yanı sıra, sanatla, kültürle, müzikle, sporla beslenmesini önemsiyor; çok boyutlu, ince zevk sahibi, çevresine ve topluma duyarlı insanlar olmasını arzuluyoruz. Bu amaç doğrultusunda kültürel faaliyetleri, sanatsal etkinlikleri destekliyor, 45 ayrı branşta yürüttüğümüz sportif faaliyetlerle gençlerimizin hem zihinlerinin hem bedenlerinin sağlıklı gelişmesini istiyoruz” şeklinde sonlandırdı.
Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç, konuşmasına 2019-2020 akademik yılı açılış programına davetinden dolayı İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a teşekkürlerini sunarak başladı. Av. Malkoç, “İstanbul Üniversitesinde öğrenci olmak, burada okumak, mensubu olmak, mezunu olmak bir iftihar meselesidir. Çünkü Üniversitesi denilince bütün Türkiye’nin gözünde İstanbul Üniversitesinin o tarihi giriş kapısı canlanır” dedi. Av. Malkoç’a Prof. Dr. Ak tarafından teşekkür plaketi, İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abuzer Kendigelen tarafından öğrencilik döneminden kalma okul belgeleri takdim edildi.
Açılış Töreni, İstanbul Üniversitesi Devlet Konsevatuvarı Etnomüzikoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Demir solistliğinde “Konservatuvar’dan Sesler” dinletisinin ardından sona erdi.