Dicle GÜNGÖR
8. Uluslararası Türkoloji Kongresi’nin ilk günü 8 Ekim Pazartesi günü İstanbul Üniversitesi Doktora Salonu’nda gerçekleşti. İstanbul Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi işbirliğince, Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına düzenlenen kongrede “Türk Uygarlığı: Köklü Geçmişten Günümüze” temalı konuşmalar yapıldı.
Kazakistan ve Türk Milli Marşlarının okunmasıyla başlayan kongrede ilk sözü Ahmet Yesevi Üniversitesi Eş Rektörü Prof. Dr. Cengiz Tomar aldı. Prof. Dr. Tomar, konuşmasına Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak Marmara ve İstanbul Üniversiteleri ile birlikte katıldıkları bu kongre için heyecan ve mutluluk duyduklarını dile getirerek başladı. Prof. Dr. Tomar Türkoloji çalışmaları için, isteyen herkesin Ahmet Yesevi Üniversitesine gelebileceğini kapılarının her daim açık olduğunu sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Tomar’ın ardından konuşmasını yapan İÜ Rektör Vekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, “Türklük Bilimi çalışmaları bizim için çok önemli. Bu tür organizasyonlar yapıldığında geçmişten atıf yapabilen, geçmişi en ince ayrıntılarıyla tetkik edebilen yeni nesillerin gelişmesi adına bu gibi kongrelerin büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” sözlerinin devamında kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ve şükranlarını sundu.
Prof. Dr. Topsakal’ın ardından söz alan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, kongrenin düzenlenmesinde katkıları olan üç üniversiteye teşekkürlerini iletti. Geçtiğimiz yılın haziran ayı kaybettiğimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin’in anısına düzenlenen kongrede yer almaktan mutluluk ve gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.
Konuşmalarını kısa tutmak isteyen Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ve İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi kongreye katılmaktan mutluluk duyduklarını, bu kongrelerin farklı Türk kültürleri bir araya getirmelerine olanak sağlamaları açısından oldukça önem teşkil ettiklerini belirttiler.
Protokol konuşmalarının ardından davetli konuşmacı Türkolog Uli Schamiloğlu, “Türk Yazı Dillerinin Tarihi Dönemleri: Yeni Bir Bakış” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında geçmişten günümüze Orta Asya’da doğan Türk Dilleri’nin gelişimini anlatan Schamiloğlu, 8. Yüzyılda Orta Asya’da ibadetin artmasının, dini hayatın gelişmesinin ve kutsal kitapların çevrilmeye başlanmasının Türk Dili’nin yaygınlaşmasında büyük rol oynadığını belirtti. Türkolog Schamiloğlu, “Bir Uygur hikâyesi olan ‘İyi ve Kötü Prens’ bir ibadet örneğidir aslında. Bunun gibi pek çok hikâye o dönemde bir ibadet etme şekli olarak görülüp yazılmış ve çoğaltılmıştır. Bu sebeple 8. Yüzyıldan kalma pek çok hikayenin kopyası var elimizde” sözleriyle dinlerin dil üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Konuşmasının ardından Türkolog Schamiloğlu’na Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Yıldız tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Plaket takdiminin ardından kongrenin ilk oturumu sona erdi.