Bilgehan AYDIN, Aylin AY
İstanbul Üniversitesi Yelken Kulübü Başkanı Furkan Şahin Arslan, yelken kulübünün kuruluşundan bu yana yaptığı etkinlikleri ve kulübün hedeflerini İletim’e anlattı.
İstanbul Üniversitesi Amatör Yelkenciler Yetiştiriyor
Kulübün üniversitemizdeki faaliyetlerine ve yelken camiasına değinen Furkan Şahin Arslan, “Öğrenci kulübü olarak faaliyetlerimize akademik yılın açılışında stantlarda ve amfilerde bilgilendirme toplantıları yaparak başlıyoruz. Bu toplantılardan edindiğimiz üyelerle eğitime başlıyoruz. Sene içinde eğitimini tamamlamış olan üyeler gösterdikleri gelişime göre yarışlarda yer alabiliyorlar. Tekne bulduğumuz sürece yarışlarda yerimizi alıyoruz. Geçen sene İstanbul Üniversitesi kapsamında Muğla Göcek’te fakülteler arası yelken yarışı yaptık. Birçok kişi ufak eğitimlerle yarışa katılabildi. Etkinliklerimizi çoğaltarak insanların yelken camiası içinde var olmasını sağlamak istiyoruz.” sözlerini aktardı. 2018 İBB Yelken Şampiyonası, 2019 Campus Cup gibi birçok yarışmada dereceye giren yelken kulübü, geçtiğimiz yıl İstanbul Üniversitesi bünyesinde Spor Birliği ve İstanbul Liman Başkanlığı onayıyla “Amatör Denizcilik Ehliyeti Sınavı” gerçekleştirdi. Bu belgeyi almaya hak kazananlar 8 metreye kadar yelken kullanabiliyor.
2008’den bu yana faaliyet gösteren yelken kulübü eğitim olanaklarıyla ve düzenlediği yarışlarla dikkat çekiyor. Yelkencilik eğitimleri veren kulüp, bu eğitimlerin sonunda katılımcılara tekne deneyimi sunuyor. Yelken eğitimleri hakkında bilinmeyenlere değinen Furkan Şakir Arslan, “Kulüp bünyesinde yelkencilik eğitimleri takvime bağlı kalınmaksızın veriliyor. 15 saatlik olan eğitimlerimizde ekipmanlar eğitim veren kurumlar tarafından karşılanıyor. Hafta sonu verilen eğitim hafta içi tekne kullanımı ile pekişiyor. Verilen 15 saatlik eğitim sonunda sizi 3 saatlik bir seyre çıkarıyorlar ve tekneyi kendiniz yönetebiliyorsunuz. Başarılı olmanız halinde kur atlıyorsunuz. Aksi halde kurumlar size ücretsiz bir eğitim fırsatı tanıyor akabinde sizi tekrar sınava tabi tutuyorlar.” dedi.
“Yüzünü Denize Dönmüş Bir Ülke Değiliz”
Kulübün amacının insanları denizle buluşturmak olduğunu vurgulayan Furkan Şahin Arslan, “Dört tarafı denizlerle çevrili bir ülke olabiliriz fakat henüz yüzünü denize dönmüş bir ülke değiliz. Yatçılık, yelkencilik gibi faaliyetler de denizin sadece yüzme faaliyetinden ibaret olmadığının göstergesidir. Biz yelken kulübü olarak insanların yelkenciliğin farkına varmalarını ve bu sporu giderek yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” dedi. Yelken kulübünün hem çevreye hem de bireye duyarlı olduğunu söyleyen Furkan Şahin Arslan, “Mazot tüketimi yapmadığımız için çevreye olası bir zarar vermiyoruz. Yelken camiası kendi içinde çevreye duyarlı ve birbirine karşı kibar insanlar barındırıyor. Kulübümüzde işin felsefesini özümsemiş bir yelkenci daima ihtiyaç sahibi yelkene, tekneciye yardım eli uzatır. Dümeni kullanan kişi çoğu zaman teknenin burnunu göremez ve arkadaşlarından yardım alır. Ekip halinde çalışmak da bireyler arasındaki iletişimi güçlendirir. Sizin daha sosyal ve farkında bir birey olmanıza katkı sağlar. Kulübümüzde yer alan birçok kişi milli takımlarda da boy gösteriyor. Yaşları genç olmasına rağmen hakemlik de yapıyorlar. ” şeklinde konuştu.
Furkan Şakir Arslan, “Kulübümüzün hedefi üniversitemizde her hafta bir yelken etkinliği yaparak insanların bu spora daha sıcak bakmasını sağlamak. Biz yelken kulübü olarak öğrencilerimizi antrenör seviyesine ulaştırarak gelecek yıllarda kendilerinin kulübümüzde eğitim vermesini amaçlıyoruz. ” diyerek sözlerini sonlandırdı.