Işıl SIPÇIK, Nisan Bahar ÖZEL
Fotoğraf: Dicle GÜNGÖR, Işıl SIPÇIK
Yapımcı Zeynep Atakan ve Sabancı Vakfı Kurumsal İletişim Müdürü Kenan Gökduman, 27 Kasım Çarşamba günü İletişim Atölyesi dersine konuk oldu. İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Atakan ve Gökduman’ın katılımıyla “Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu Finalist Filmler” gösterimi yapıldı.
İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı, Gazetecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğr. Gör. Fatih Özkoyuncu’nun İletişim Atölyesi dersine konuk olan Atakan ve Gökduman, öğrencilere sektör ile ilgili bilgiler verirken vakfın yaptığı çalışmalar hakkında söyleşi gerçekleştirdi.
Film gösteriminin ardından Sabancı Vakfı Kurumsal İletişim Müdürü Kenan Gökduman, Sabancı Vakfı ile ilgili bilgi verdi. Vakfın kültür-sanat çalışmalarının yanı sıra toplumsal meselelerle de ilgilenmesine değinen Gökduman, “Kültür sanat konusunda yapılan çalışmaların dışında toplumsal meselelere destek olacak projeler var, onlar üzerine çalışıyoruz. Malumunuz ülkede pek çok sorun var” şeklinde konuştu.
“Farkındalık Yaratmaya İhtiyaç Vardı”
Toplumsal meseleler üzerine yaptıkları projeler ile ilgili Gökduman, “Sorunlar daha geniş kitleler tarafından konuşulmuyordu ve farkındalık yaratmaya ihtiyaç vardı. Biz de toplumsal meseleleri en iyi sanatla aktarabiliriz diye düşündük” sözleriyle sanatın dönüştürücü etkisinin altını çizdi.
Gökduman, “Toplumsal meseleleri sivil toplum kuruluşlarıyla, akademisyenlerle hep birlikte konuşuyoruz ancak sorunlar daha geniş kitleler tarafından konuşulmadığı için farkındalık yaratmaya ihtiyaç duyduk. Gençlerin bakış açısını görmek bizim için bu konuda önemliydi” sözleriyle Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın amacını özetledi.
Kısa Film Özgür Bir Alan
Sonrasında sözü devralan yapımcı Zeynep Atakan katılımcılara kısa film konusunda genel bilgiler vererek, “Kısa film bugün dünyanın büyük yönetmenlerinin dahi çalıştığı özgür bir alan ve orada istediğiniz zaman üretim yapabilir, bağımsız şekilde fikirlerinizi ifade edebilirsiniz” dedi ve kısa filmin herkesin çalışma yapabileceği bir alan olduğunu vurguladı.
Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın gençlere destek olabileceği hakkında konuşan Atakan, “Biz bir kariyer yolculuğu başlatmak istiyoruz. Örneğin bir filmin ömrü 1 bilemedin 2 yıldır ama biz üzerinden 3 sene geçmiş olmasına karşın bu filmleri yayınlamaya devam ediyor, onları sahnede tutmak istiyoruz” ifadelerini kullanarak sözlerine “Sanatın olduğu, toplumsal konulara dokunan ve güzel duyguların paylaşıldığı bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde son verdi.
Atakan ve Gökduman, finale kalan eserlerin yönetmenleri ve Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu tarafından 14-15 Ocak 2020 tarihlerinde düzenlenecek olan etkinliklere öğrencileri davet etti.
Söyleşi sonrasında soru-cevap kısmının ardından Zeynep Atakan ve Kenan Gökduman’a İÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Özgü Yolcu tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.