Haber: Ahmet Can ALANÇ
Fotoğraf: Merve TOKAZ
Günümüz dünyasında etkili iletişime sahip bireylerin, toplumun her alanında ön plana çıktığı dönemde iyi bir konuşmacının nasıl niteliklere sahip olması gerektiği yönünde deneyimlerini, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Üyesi Halil Türker İletim gazetesiyle paylaştı.
İletişimde diksiyon kurallarına uymanın getirdiği avantajları aktaran Öğr. Üyesi Türker, “Diksiyonunuz ne kadar iyi olursa, etkileyicilik düzeyiniz de bir o kadar yüksek olur. Herhangi bir konuda amacımıza ulaşmada doğru diksiyon ve güzel konuşma her zaman işinize yarayacaktır” diyerek etkili diksiyonun günlük yaşamdaki faydasına dikkat çekti.
İletişimde dinlemenin önemine değinen Öğr. Üyesi Türker, ”Karşınızdakini dinlemek anlamayı kolaylaştırır ve anlamak da iletişime olumlu yönde katkı sağlar” sözleriyle dinleme ve anlama arasındaki ilişkiye vurgu yaptı. Öğr. Üyesi Türker, “İletişim kurduğunuz kişi hoşunuza gitmeyen konular üzerinde dursa dahi konuşmayı bölmek iletişimciye yakışmaz, uygun bir boşlukta araya girip konuyu değiştirmek veya o sırada gerçekleşen sohbeti tamamen bitirmek çok daha doğrudur” sözleriyle ifade ederek iletişimin karşılıklı saygı çerçevesinde ilerlemesi gerektiğini belirtti.
Teknoloji İletişime Yön Veriyor
Geçmiş zamanlarda kurulan iletişim ve günümüz iletişimi hakkında değerlendirmelerde bulunan Öğr. Üyesi Türker, “Yeni medyanın olmadığı zamanlarda insanlar birbiriyle konuşmak zorunda kalıyordu. Eskiden insanlar adres sormak için dahi birbiriyle iletişim kurmak zorundaydı. Şimdi ise kimseyle iletişime geçmeden navigasyon sayesinde yolumuzu bulabiliyoruz ancak aynı anda sosyal ağlarda binlerce kişiyle etkileşim halinde olabiliyoruz” diyerek iletişimde denge kurulması gerektiğini belirtti.
İşi ses ve görüntü olan kişilerin doğru bir diksiyona sahip olması gerektiğini paylaşan Öğr. Üyesi Türker, “Dış görünüşe önem vermeli, bununla birlikte konuştuklarına dikkat ederek uzmanlaştığı konu üzerinde bilgi sahibi olmalıdır” diyerek uzmanlaşma alanının olmasına dikkat çekti. Öğr. Üyesi Türker, “Spiker ve Sunucular insanlara sadece haber ulaştırmıyor, beraberinde kendisini de ulaştırıyor. Bu sayede izleyiciler tarafından değerlendirmelere tabii tutuluyor” ifadelerinde bulundu.
İyi bir spiker olmak isteyen bireyin bu noktalarda dikkat etmesi gerektiğini aktaran Öğr. Üyesi Türker “Ayrıca başarılı bir spikerin kendisiyle çalışan kamera arkasındaki teknik ekibe yön verecek kadar teknik bilgiye sahip olması gerekiyor” sözleriyle spikerin kamera arkasındaki ekibi göz ardı etmemesi gerektiğinin altını çizdi. Öğr. Üyesi Türker, Siz kamera arkası ekibinin arka planına hâkim olduğunuz takdirde o ekip hem size saygı duyar hem de farkında olmadan ekibin kaptanı olursunuz” ifadeleriyle başarılı spiker olmak adına gereken püf noktaları belirtti.
“Beden Dili Psikoloji Bilgisi İle Çözülür”
Gerçekleştirdiğimiz sunumda beden dilimizin izleyicideki etkilerinden bahseden Öğr. Üyesi Türker, beden dilinin sunumun temel yapı taşı olduğunu, beden dilini doğru kullanmanın inandırıcılığımızı ve ikna kabiliyetimizi arttırdığının önemine şu sözlerle değindi “Herkesin yaptığı sunumda, siz etkili beden dilinizi kullanırsanız daha çok ciddiye alınırsınız.” Öğr. Üyesi Türker, Beden dili ortamın psikolojisiyle alakalıdır, çünkü insanları etkileyebilmek adına iletişim frekansını tahmin etmek gerekir. Onu tahmin etmek psikoloji bilgisine dayanılır” diyerek bulunan ortamda beden dilini kontrol etmek için psikoloji bilgisinin önemini vurguladı.
Etkili Sesin Püf Noktaları
Söyleyişlerde sesin etkili kullanılmasına yönelik tavsiyelerde bulunan Türker, ses sağlığının korunmasında su içmenin ve sese aniden yüklenilmemesinin önemli olduğunu belirtti. Sunucu, spiker, moderatör veya muhabir olmak için yola çıkan gençlere düzenli çalışmaları tavsiyesinde bulunan Türker “ses egzersizlerini düzenli olarak yaptıkları takdirde önemli ölçüde yol alacaklardır ” sözleriyle çalışmanın önemine dikkat çekti.