Aylin AY
Soğuk havaların gelmesiyle birlikte insanlar soluğu hastanede aldı. Hastalar burun akıntısı, baş ağrısı ve hapşırık gibi şikayetlerle doktora başvuruyor. İstanbul Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Uzm. Dr. Aylin Gündoğmuş, mevsim geçişinde hastalıklarla nasıl mücadele edilebileceğini İletim’e anlattı.
Hastalığının Farkında Ol
Soğuk algınlığı ve gribin birbirine karıştırılmasına rağmen bu hastalıkların kaynaklarının farklı virüsler olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Gündoğmuş, soğuk algınlığında gribe oranla daha az belirtiler olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Gündoğmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Soğuk algınlığının belirtileri; burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğazda gıcık ve yanma, hapşırma, ses değişiklikleri ve öksürüktür. Gribin belirtileri ise soğuk algınlığına ilave olarak, baş ağrısı, ateş ve vücut kırgınlığıdır. Gripte kas tutulmasına bağlı bel ve bacaklarda ağrı olabilir. Enfeksiyonun kulak, sinüsler veya akciğerlere yayılımına bağlı olarak bu organlara ait belirtileride gelişebilir.”
Sağlığın Yolu İyi Beslemekten Geçer
Hastalıklardan korunmanın en temel kuralının kişinin kendisine iyi bakmak olduğundan bahseden Uzm. Dr. Gündoğmuş, sigara gibi zararlı alışkanlıkların da hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi. Uzm. Dr. Gündoğmuş, hem damlacık yoluyla hem de temasla bulaşan bu hastalıklara kişinin iyi beslenerek, ellerini düzenli yıkayarak ve mekanlar arasında sıcak soğuk farkı yaşamamasına dikkat ederek karşı çıkabileceğini açıkladı.
Antibiyotik Her Derde Deva Değil
Uzm. Dr. Gündoğmuş, bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının doğru olduğunu vurguladı. Bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçilmesini savunan Uzm. Dr. Gündoğmuş, “Gerektiğinde doğru ilaçlar kullanılmalı. Herkese aynı ilaç iyi gelme gibi bir durum söz konusu değil. Muayene sonrası kişinin diğer hastalıkları da dikkate alınarak yan etki bırakmayacak ilaçlar reçeteye yazılır.” dedi.
Akıllı Virüsler Şekil Değiştiriyor
Uzm. Dr. Gündoğmuş, grip aşısının özellikle 65 yaş üstü kişilere, kanser hastalarına, yüksek tansiyon hastalarına, akciğer enfeksiyonu olanlarına, kronik hastalığı olanlara ve çocuklara uygulanması gerektiğini vurguladı. Aşıların gücü azaltılmış virüslerden oluştuğunu söyleyen Uzm. Dr. Gündoğmuş, “Bir yıllık gücü azaltılmış virüsler dünya çapındaki merkezlerde toplanarak aşı haline getirilerek ertesi yıl uygulanmak için hazır hale geliyor. Aşılar sayesinde vücut hastalığa karşı bağışıklık kazanıyor.” dedi. Uzm. Dr. Gündoğmuş, virüslerin çok akıllı olduğundan şekil değiştirerek yeni virüslerin oluşmasını sağladığına değinerek grip aşılarının bu yeni virüslere karşı faydalı olamayabileceğini de sözlerine ekledi.