Işıl SIPÇIK
Gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü kutlu olsun!
4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 Sayılı Kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır.
İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu, Gazeteciler gününün önemini vurgulayarak toplumun doğru tarafsız bir şekilde bilgilendirilmesi için var gücüyle çalışan gazetecilerinin haklarının 212 sayılı kanun ile yasal olarak güvence sağlandığını kaydetti.
Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Prof. Dr. Yolcu, “Basın meslek ilkeleri doğrultusunda çalışan, mesleğini en iyi şekilde yapmak için gece-gündüz demeden mücadele eden tüm medya mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarım” dedi.
Çalışan Gazeteciler Günü Nasıl Kutlanmaya Başladı?
Söz konusu 212 Sayılı Kanun; iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.
Basın Gazetesi, 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıkan 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.