Haber: Merve Tokaz
Fotoğraf: Aylin Ay
Kanal D Ana Haber Bülteni Muhabiri İbrahim Konar “İletişim Seminerleri” dersi kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu, Öğr. Gör. Fatih Özkoyuncu ve Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı’nın konuğu oldu. Kanal D Ana Haber bünyesinde pek çok başarılı habere imza atan Konar, öğrencilerle mesleğine başladığı ilk yıllardan bugüne kadar geçen süreçte yaşadıklarını, meslek hayatında karşılaştığı sorunları ve televizyon haberciliğinin püf noktalarını paylaştı.
Öğrenci Sıralarından Muhabirliğe Uzanan Yolculuk
Kendisi de Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Konar, öğrencilik yıllarından başlayarak meslek hayatına uzanan dönemde yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Kendi hayatım benim için bir film öyküsü gibi. Hayatım her zaman çok yoğun geçti. Üniversite devam ederken Show TV İç Yapımlar ’da 30 gün süren bir staja başladım ve yolun başında kendime söz verdim. Stajda geçen süre benim için adeta okyanusa açılan bir kapı gibiydi. Bir ay için başladığım stajım uzadı ve henüz öğrencilik yıllarımdayken Show TV’de işe başladım.” İletişim Fakültesi’nde okuyanlar için öğrencilik yıllarında yapılan stajların hayati önem taşıdığını vurgulayan Konar, “Böyle kurumların içerisinde olmak ve önemli kişilerle dirsek temasında olmak büyük ehemmiyet arz ediyor. Mühim olan staj sürecinde karşılaştığınız insanlarla bağlantılarınızı koparmayarak insanların akıllarında yer edinmek” dedi.
“Gazetecilik Benim İçin Bir Yaşam Biçimi”
Gazeteciliğin kendisi için mesleğin ötesinde başlı başına bir yaşam şekli olduğunu belirten Konar, gazeteciliğe olan tutkusunu şu sözlerle dile getirdi: “Gazetecilik benim için heyecanla dolu ve her şeyin zirvede yaşandığı bir meslek. Yalnızca bir meslek değil bir yaşam biçimidir. Çünkü günlük yaşamımda karşılaştığım her olay benim için haber değeri taşır. Diğer meslek kollarının aksine belli bir mesai saati olmayışı bu işin bana en cazip gelen yönlerinden biri olmuştur. Çünkü belli bir zamanı yok. Uykunda, tatilinde, hayatın her anında gazetecisin.” Gazeteciliğin güzel yanlarının yanında zorlu ve sıkıntılı süreçleri de içinde barındırdığını sözlerine ekleyen Konar, “İçinde bulunduğunuz küçücük bir an bile haber değeri taşıyor. Haberde karşılaştığınız bir zorluk sizi ülkenin mevcut durumunu ve yaşananları sorgular hale getirebiliyor. Bu işin güzellikleri olduğu kadar sıkıntılarının da olduğunu unutmamak gerekiyor” diyerek gazeteciliğin ciddi ölçüde emek ve sabır gerektiren bir meslek olduğunun altını çizdi.
Sosyal Medya’ya Dikkat, Haberde Teyit Şart
Konar, kanalda haber toplantılarından başlayarak bültene kadarki sürede gerçekleştirdiği yoğun hazırlık sürecini de öğrencilerle paylaşarak yapılması istenen haberlerin her zaman planlanan şekilde ilerlemediğini ifade etti. “Süreç her zaman kafanızda tasarladığınız gibi olmayabiliyor. Gün içerisinde olağanüstü bir gelişme yaşanıyorsa bir anda kendinizi orada bulabiliyorsunuz” diyen Konar, olağanüstü durumlarla değişen gündeme ayak uydurmanın bir muhabir için büyük önem taşıdığını vurguladı. Yapılmak istenen kimi haberlerin ‘samanlıkta iğne aramak ’tan farksız olduğunu da belirten Konar, “Bazen elinizde tek bir bilgiyle çıkıyorsunuz yola. Sabırla tek tek detaylara ulaşıyorsunuz. Burada önemli olan bir haberi herkesin yaptığı şekliyle değil kendinize özgü haliyle yorumlamak ve izleyenlere farklı bir bakış açısı kazandırmak” dedi. Özellikle son yıllarda sosyal medya platformlarında yaşanan bilgi kirliliğine ilişkinse “Toplumda infiale neden olacak haberlerde hassasiyet göstermek gerekiyor. Sosyal medyada çok konuşulabilir ya da gündem olabilir. Sosyal medyada konuşulanlar bir anda buhar olup yok edilebilir ancak yayında gösterilen ekranda kalır. Bunu unutmamak gerekiyor. Konu ne ile ilgiliyse gerekli kurumlardan o haberin teyit edilmesi şart. “ açıklamasında bulundu.
“Bu Yol Çetin Bir Yol”
Öğrencilik yıllarının verimli geçirilmesi gereken bir süreç olduğuna dikkat çeken ve sektörde ciddi bir rekabet ortamı olduğunu dile getiren Konar, “Medya sektöründe mevcut bir kapasite var ancak talep bunun çok üzerinde. O yüzden bu yol çok çetin bir yol. Yaşadığınız coğrafyayı her yönüyle iyi analiz etmeniz büyük önem taşıyor. Öğrencilik döneminiz devam ederken bu mesleğe adım atmak istiyorsanız şimdiden telefon rehberinizi doldurmakta fayda var” tavsiyelerinde bulunarak sözlerini noktaladı.
Söyleşi sonunda İbrahim Konar’a Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu ve Öğr. Gör. Fatih Özkoyuncu tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.