Tuğçe AYÇİN
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Bostancı akademik çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek, “Uluslararası İletişim Uluslararası Politika” kitabını okuyucularıyla buluşturdu. “Uluslararası İletişim” ve “Uluslararası Politika” olmak üzere iki ana bölümden oluşan ve disiplinlerarası bir bakış açısıyla hazırlanan kitapta; uluslararası kamuoyunun yanı sıra Türkiye’yi de hem medya ortamı açısından hem de politik gelişmeler açısından yakından ilgilendiren birçok güncel konuya yer verildi.
Prof. Dr. Meltem Bostancı, uluslararası iletişim ve uluslararası politika alanlarına önemli katkılar sağlayan bir çalışmaya imza attı. Medya ve iletişim çalışmalarının özellikle son 20 yılda toplum bilimlerinin her alanını etkileyen bir niteliğe sahip olması gerçeğinden yola çıkılarak hazırlanan “Uluslararası İletişim Uluslararası Politika” adlı kitap, disiplinlerarası çalışma perspektifinde bütünlüklü bir bakış açısı oluşturularak yazıldı.
“Uluslararası Politika, Uluslararası İletişimden Ayrı Düşünülemez”
Nobel Akademik Yayıncılık tarafından yayınlanan kitap hakkında bilgi veren Prof. Dr. Meltem Bostancı, uluslararası politika alanında zaman içerisinde yaptığı çalışmaların bir kısmını, tek bir kitapta daha rahat erişilebilir olacağı düşüncesiyle bu çalışmaya dahil ettiğini belirtti. Derslerinde öğrencileriyle sıklıkla üzerinde durdukları konuları kapsayan bir içeriğe sahip olması nedeniyle, böyle bir çalışmanın öğrencilere de faydalı olacağını düşündüğünü kaydeden Prof. Dr. Bostancı, uluslararası politikanın uluslararası iletişimden ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayarak, “Uluslararası ilişkiler disiplininde doktora öğrenciliğimin başladığı ilk günden itibaren bu gerçeği görerek ve disiplinlerarası etkileşimden yararlanarak bir bakış açısı oluşturmaya gayret ettim. Akademik hayatımda kaleme aldığım çalışmalarımın çoğu, uluslararası iletişim ve uluslararası politikayı birbiriyle bağlantılandıran disiplinlerarası çalışmalardan oluşuyor. Bu nedenle bu çalışma da ‘Uluslararası İletişim’ ve ‘Uluslararası Politika’ olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor” dedi.
Türkiye’yi Yakından İlgilendiren Olgu ve Olaylarla Uluslararası Politika Bölümü
Kitapta yer alan çalışmaları seçerken özellikle son yıllardaki gelişmeleri içeren güncel konular olmasına ve Türkiye’yi de hem medya ortamı açısından hem de politik gelişmeler açısından yakından ilgilendiren olgu ve olaylara odaklanmaya çaba sarf ettiğini aktaran Prof. Dr. Bostancı, kitabın “Uluslararası Politika” bölümünde; öncelikle Suriye sorununu, sığınmacı meselesini, bununla bağlantılı olarak en önemli sınır aşan meselelerden biri haline gelen uluslararası göç konusunu, Avrupa Birliği’nin göç konusundaki yaklaşımlarını; insan hakları, göç ve güvenlik üçgeninde sıkışan Avrupa’yı analiz ettiğini söyleyerek, “Kitapta Türkiye için de jeostratejik ve jeopolitik önemi yadsınamaz bir bölge olan Ortadoğu coğrafyasının uluslararası politika açısından önemini ve 11 Eylül olaylarının ABD dış politikasını nasıl dönüştürdüğünü ele aldığım çalışmalara da yer vermeye çalıştım” şeklinde konuştu.
Kitapta Kültür Olgusu, Kültür Diplomasisi Perspektifinden Ele Alındı
Prof. Dr. Bostancı kitabın “Uluslararası İletişim” bölümü hakkında ise şu ifadeleri kullandı: “Kitapta Soğuk Savaş sonrası süreçte neoliberal politikaların da etkisiyle medya ortamında görülen değişim ve dönüşüme odaklanarak; enformasyonun ticarileşme süreci, manipülasyon, dezenformasyon ve propaganda stratejileri ve bu stratejilerin ulusal ve uluslararası alana olan yansımalarını analiz ettiğim çalışmaların yanı sıra, yumuşak güç ve en etkili yumuşak güç unsuru olarak değerlendirilebilecek ‘kültür’ olgusunu, kültür diplomasisi perspektifinde ele aldım. Kültür diplomasisinin 21. yüzyıl dünyasındaki önemi, gerekliliği, ülkelerin sahip olduğu kültürel zenginliklerin ve kültürel motiflerin uluslararası imaj ve itibara olan katkısını ele aldığım bir başka çalışmayı da bu derlemeye dahil ettim. Ayrıca, El Cezire’nin uluslararası medya ortamındaki konumlanışı, Doğu’dan Batı’ya haber akışını temsil ediyor olması nedeniyle ayrıca üzerinde durulması gereken bir konu olarak gördüğüm için burada yer vermenin doğru olacağını düşündüm.”
Barış Gazeteciliği Üzerine Önemli Bir Çalışmaya da Yer Verildi
Bu bölümde yer alan bir başka çalışmanın ise barış gazeteciliği üzerine olduğunu belirten Prof. Dr. Bostancı, dünya üzerinde kriz ve çatışma yaşanan coğrafyalarda, barış gazeteciliğinin ne denli kritik bir misyona sahip olduğu gerçeği üzerinde durarak, bu coğrafyalarda barışın tesis edilebilmesinin mümkün olup olamayacağı konusunu tartışmaya açtığı bir çalışmanın da bu bölümde yer aldığını dile getirdi.
Kitabın uluslararası iletişim konularına ve uluslararası politikaya ilgi duyan çevrelere faydalı olacağını ümit ettiğini kaydeden Prof. Dr. Bostancı, “Bu çalışmanın gazetecilik, medya çalışmaları ve uluslararası ilişkiler alanlarında öğrenim gören öğrenciler için de yararlı bir kaynak olmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.