Salı, Temmuz 1, 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Eğitim

Doç. Dr. Ümit Sarı ve Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin’den İletişime Kültürlerarası Yaklaşım: “International Communication Studies”

İLETİM Tarafından İLETİM
9 Şubat 2021
içinde Eğitim, İÜ İletişim Fakültesi
0
Doç. Dr. Ümit Sarı ve Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin’den İletişime Kültürlerarası Yaklaşım: “International Communication Studies”
0
PAYLAŞIM
30
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Teknolojik gelişmelerle birlikte ciddi bir dönüşüm sürecinden geçen medya, bireyleri de birer medya aracına dönüştürerek toplumsal hayat üzerinde önemli etkiler meydana getiriyor. İletişim alanındaki pek çok noktayı yeniden tanımlama ve bireylerin kitle iletişim araçları ile etkileşimini ortaya koyma gerekliliğini doğuran bu süreç, iletişimin farklı alanlarında yapılan bilimsel çalışmaların önemini artırıyor. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Sarı ile Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin, editörlüğünü yaptıkları “International Communication Studies” adlı kitapta, iletişimin dönüşen boyutlarına odaklanarak medyanın mevcut durumunun portresini çizen uluslararası nitelikteki bilimsel çalışmaları bir araya getirdi.

“International Communication Studies” kitabının temeli, 2011 yılında gerçekleşen ISCM (1st International Summer School on Communication and Media)” adlı yaz okuluna dayanıyor. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhan Kandemir ve Viyana Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Thomas Bauer’in koordinatörlüğünü üstlendiği yaz okulu “iletişim ve medya” konusunda önemli çalışmalara ev sahipliği yaparken; bu kapsamda gerçekleştirilen akademik sunumlar ve sonrasında ortaya konulan katkılar da “International Communication Studies” kitabının hazırlayıcısı oldu. Doç. Dr. Ümit Sarı ve Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin tarafından çerçevesi çizilerek, sürecin ardından akademisyenlerle yapılan görüşmelerin ve değerlendirmelerin de tamamlanmasıyla 2019 yılında hazır hale gelen kitap, Kriter Yayınları tarafından yayımlandı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinin katkıları ile İletişim Fakültesi’nin köklü bilimsel birikiminden de izler taşıyan kitap hakkında Doç. Dr. Ümit Sarı ve Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin bilgi verdi. 

İlgili Haberler

İÜ İletişim Fakültesi’nin TRT Belgesel Ödüllü Yönetmeni Mert Kartal: “Köyümdeki birinin anlamayacağı bir film yapmam!”

İÜ İletişim Fakültesi’nin TRT Belgesel Ödüllü Yönetmeni Mert Kartal: “Köyümdeki birinin anlamayacağı bir film yapmam!”

25 Haziran 2025
Radyo Tiyatrosu Projesiyle Görme Engelli Çocuklara Erişilebilir Sanat Deneyimi

Radyo Tiyatrosu Projesiyle Görme Engelli Çocuklara Erişilebilir Sanat Deneyimi

11 Haziran 2025

“Mevcut Medya Ortamının Fotoğrafını Çekmek İstedik”

Sosyal bir varlık olarak her zaman dünya ile temas halinde olan insanın, tarihsel süreç içerisinde ihtiyaçlarını karşılama, dünyayı tanıma ve kendini ifade etme isteğinin sonucunda farklı yöntemler geliştirdiğini söyleyen Doç. Dr. Sarı, “İlk çağlarda duvar resimleri aracılığıyla kendini ifade ettiğini düşündüğümüz insanlık, günümüzde medya araçları vasıtasıyla bu ihtiyacını karşılamaktadır. İnsanlık tarih boyunca, birçok keşifte bulunarak, yaşam standartlarını geliştirmiştir. Aynı zamanda farklı özelliklere sahip topluluklarla bir iletişim kurma çabası gütmektedir” dedi. Tarihsel süreç içerisinde kültürlerarası iletişimi geliştirmek, bilgiyi paylaşmak ya da eğlenceli vakit geçirmek için kitle iletişim araçlarının kullanıldığını vurgulayan Doç. Dr. Sarı, zaman içerisinde teknolojik gelişmelerin kitle iletişim araçlarını etkilediğini ve onları dönüştürdüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı: “Ortaya çıkan bu yeni sürecin etkisi sonucunda dönüşen medyanın mevcut durumunun bir fotoğrafını çekerek, insanların bu medya araçları ile neler yaptığını, medya araçlarının toplumsal hayata etkilerinin neler olduğunu sorgulamak istedik. Bu bağlamda, farklı ülkeler ve kültürlerden kazanımlar sağlayacağını düşünerek, uluslararası anlamda akademisyenlerin çalışmalarını bir araya getirmeyi amaçladık.”

“Kitabımız, Dönüşen Medyayı Doğru Okumaya Fayda Sağlayacak”

İletişim çalışmalarının kültürlerarası iletişimin gelişmesinde en önemli etken olarak gözlemlendiğini kaydeden Doç. Dr. Sarı, farklı kültürlerden bir araya gelen akademisyenlerin literatüre katkılarının oldukça önemli olduğunun altını çizdi.  Pasif haldeki medya tüketicisinin artık aktif bir konuma geldiğini, yalnızca medyayı tüketen değil aynı zamanda içeriğini üreten ve geliştiren bir konumda bulunduğunu aktaran Doç. Dr. Sarı, “Gelişen teknoloji ile birlikte dönüşen medyayı doğru okuyabilmek adına da bu kitap çalışmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu değerli çalışmanın ortaya çıkmasında bize her türlü desteği veren ve aynı zamanda kitabımızın yayın koordinatörlüğünü de üstlenen Prof. Dr. Ceyhan Kandemir, Prof. Dr. Ergün Yolcu ve Prof. Dr. Thomas Bauer’e şükranlarımızı sunarız. Kitabımıza makaleleriyle katkı sunan tüm akademisyen arkadaşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

“Medya, İnsan Hayatının Bir Parçası Değil; Kendisi Haline Geldi”

Dr. Öğr. Üyesi Aytekin ise insanoğlunun geliştirdiği teknolojiler ile hem kendisini hem de dünyasını değiştirdiğini ve bir taraftan her an gözetlendiği hapishaneler kurduğunu bir taraftan da pek çok soruna çözüm getirdiğini vurgulayarak, iletişimin, insanoğlunun hayatında farklı şekilleri ile daha da baskın hale geldiğine dikkat çekti. Teknolojinin yeniden tanımladığı bir dünyada medyanın, insan hayatının bir parçası değil artık tam da kendisi olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, kişiselleşen birer medya aracına dönüşen insanın hem etken hem de edilgen bir konumda üreten-tüketen (prosumer) bir varlığa evrildiğini aktararak şu şekilde konuştu: “Bu süreçte iletişim hiç olmadığı kadar ön plana çıktı. Dolayısıyla iletişim alanındaki pek çok noktayı da yeniden tanımlamak, bu alanlar üzerine çalışmalar yapmak çok büyük önem kazandı. Gelişen teknoloji ile büyüyen ve çeşitlenen iletişim alanlarını insanlığın pozitif noktadaki gelişimi için doğru okuyabilmek stratejik bir hal aldı. ‘International Communication Studies’ kitabı da bu değişim ve gelişmeler içerisinde iletişimin farklı alanlarında yapılan çalışmaları bir araya getirmeyi amaçlamıştır.”

Sinemadan Televizyona, Dijital Oyunlardan Web Sitelerine Kadar Uzanan Geniş Bir Perspektif…

Kitabın içeriği hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, kitapta; sinema, televizyon, dijital oyunlar, yeni medya araçları gibi günümüz toplumunda önemli yerler tutan kitle iletişim araçlarının multidisipliner bir bakış açısı ile ele alındığı bilimsel makalelerin yer aldığını belirtti. Bu makaleler çerçevesinde çok çeşitli medya ürünleri, diziler, televizyon programları, belgeseller, web sitelerinin incelendiğini; bunların küreselleşme ve gerçeklik algısı ile ilişkilerinin değerlendirilmeye çalışıldığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, 5’i yurt dışından olmak üzere alanında uzman 17 akademisyenin çalışmaya önemli katkılar sağladığını söyledi.

“Daha Yaşanılası Bir Dünya İçin, Sağlıklı İletişime Katkı Sunmayı Hedefledik”

Kitapta iletişim alanındaki farklı konuların bir arada yer almasının araştırmacılar ve akademisyenler için önemli bir kolaylık olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, “Aynı eser içinde iletişim kapsamında farklı çalışma alanları hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bununla birlikte yurt dışından akademisyenlerin katkısı ile iletişimin dünyadaki yansımalarını da bir nebze görmek mümkün” dedi. Çalışmanın, öğrenciler için de hem derslerinde hem de ödevlerinde yardımcı kaynak olarak kullanabilecekleri bir niteliğe sahip olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, İngilizce olarak hazırlanan kitabın, ülkemizde yapılan iletişim çalışmalarını dünya literatürüne tanıtmak için de bir fırsat oluşturduğunu belirterek ifadelerini şöyle tamamladı: “Sınırların, ülkeleri öğrenirken sadece bir çizgi olarak kaldığı günümüzde, dünya kimilerine göre ütopik bir ülkeye kimilerine göre distopik bir kaosa sürükleniyor. ‘International Communication Studies’ kitabımızın daha yaşanılası bir dünya için insan ile dünya ve insan ile insan arasındaki iletişimin sağlıklı kurulabilmesi yolunda bir katkı sağlaması temennisi ile başta katkı sağlayan hocalarımıza ve akademisyen arkadaşlarımız olmak üzere kitabımızın yayımlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

Kitaba Katkıda Bulunan Akademisyenler ve Çalışmaları

  • Drums And Dancing as Binding Processes, Maria Helena Charro
  • A Brief Overview of Turkish Cinema, Mesut Aytekin
  • Rating of Recent Turkish TV Series In The Context of Cultural Convergence in The Balkans And The Middle East, Cansu Kandemir
  • “The Truth Will Kill You” Constructivist Explorations on Conflict and Digital Games as an Anthropological Experiment, Nikolaus König
  • The Turkish Radio And Television Corporation (TRT) International Broadcasting And An Analysis of The Construction of Cultural Identity Analyzed Through Two Different Cultural Programs, Asuman Kutlu
  • Lost Words, Forgotten Worlds? A Communication Science Analysis on Dog Assistance Therapy For People With Dementia, Josef Christian Ladenhauf
  • Transformation of Digital Video, Onur Akyol
  • Pleasure of Documentary on Widescreen, Rengin Ozan
  • Fieldwork on The Presentation of The Visual Design on The News Sites, Hülya Semiz Türkoğlu
  • The Perception of Truth In The Age of Technological Reproduction, Gizem Parlayandemir
  • Cultural Networks as a Framework for Computing Knowledge, Andreas Prummer
  • Knowledge-Based Society in Turkey And The Role of Television as a Means, Ümit Sarı, Ayşe Sarı
  • The Process of Globalization in Globalized Media – Impact of “Globalization” in Kosovo, Remzie Shahini-Hoxhaj
  • The Effects of The Visual Media on Turkish Women, Meltem Ünal Erzen
  • The Effects of New Media on Reader Behavior And Field Search On E-Paper, Süleyman Türkoğlu
  • Information Society And Television News, Yusuf Yurdigül, Aslı Yurdigül

Haber: Tuğçe AYÇİN

Önceki Gönderi

Dr. Öğr. Üyesi Turgay Yerlikaya’dan Medya-Terör İlişkisine Bilimsel Bakış: “Terörün Medyatikleştirilmesi: PKK Örneği”

Sonraki Gönderi

İstanbul İletişim Konuşmaları Başlıyor

Sonraki Gönderi
İstanbul İletişim Konuşmaları Başlıyor

İstanbul İletişim Konuşmaları Başlıyor

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

10 Kasım Atatürk atölye basketbol belgesel bilim deprem Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı ekonomi erasmus eğitim film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kadın kültür sanat medya mezuniyet prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo radyo iletişim sanat sağlık sergi sevgi şahin sinema siyasal bilgiler fakültesi sosyal medya spor tarih teknoloji tercih ve tanıtım günleri yapayzeka İletişim Fakültesi

ÖNE ÇIKAN HABERLER

  • Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • İlk Türk Futbol Takımı: Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar)

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Kamondo Merdivenleri’nin Bilinmeyen Hikayesi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Tarihten 4 İlginç Bilgi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Psikoloji Tutkunlarının İzlemesi Gereken 7 Film

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0

Bizi sosyal medyada takip edin

Son Haberler

  • İÜ İletişim Fakültesi’nin TRT Belgesel Ödüllü Yönetmeni Mert Kartal: “Köyümdeki birinin anlamayacağı bir film yapmam!”
  • Dijital Çağda Gazetecilik
  • Kitaba Mülkiyet Kazandıran Sanat: Ekslibris

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

Özel Haberler

İÜ İletişim Fakültesi’nin TRT Belgesel Ödüllü Yönetmeni Mert Kartal: “Köyümdeki birinin anlamayacağı bir film yapmam!”

İÜ İletişim Fakültesi’nin TRT Belgesel Ödüllü Yönetmeni Mert Kartal: “Köyümdeki birinin anlamayacağı bir film yapmam!”

25 Haziran 2025
Dijital Çağda Gazetecilik

Dijital Çağda Gazetecilik

25 Haziran 2025
Kitaba Mülkiyet Kazandıran Sanat: Ekslibris

Kitaba Mülkiyet Kazandıran Sanat: Ekslibris

24 Haziran 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022