Haber: Fulya İrem Şahin – Ahmet Can Alanç
Psikolog ve yazar Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’nun hayatını kaybetmesinin ardından İstanbul Üniversitesi İstatistik, Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSTARMER) öncülüğünde dijital ortamda bir anma programı düzenlendi. Farklı alanlardan beş akademisyenin katılımıyla gerçekleşen programda İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seçkin Özmen konuşmacı olarak yer aldı.
Eserleri, çalışmaları ve öğretileriyle dünya çapında tanınırlığa sahip olan bilim insanı Psikolog-Yazar Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. Türkiye’nin yetiştirdiği uluslararası bilim insanlarından olan Cüceloğlu, bilimi anlaşılır bir şekilde halka anlatmayı şiar edinmiş yaşam biçiminin bir sonucu olarak yalnızca ders verdiği öğrencilerinin değil ulaştığı herkesin “Doğan Hocası” oldu.
İSTARMER Müdürü Prof. Dr. Haluk Zülfikar ve ekibi öncülüğünde Doğan Cüceloğlu’nun yaşamından ilhamla “Bilim ve Tevazu Ölümsüzdür” başlıklı bir anma programı düzenlendi. Zoom üzerinden düzenlenen ve psikoloji, felsefe, eğitim, sosyoloji, iktisat, iletişim olmak üzere farklı disiplinlerden beş akademisyenin konuşmacı olduğu etkinlikte İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seçkin Özmen, Doğan Hocanın bilimsel bilgiyi anlatma yaklaşımına ilişkin önemli noktalara değindi.
Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’nun konuşmalarında bireyin kendini tanımasının önemi üzerinde durduğunu belirten Prof. Dr. Seçkin Özmen “Doğan Hoca her zaman dış dünyanın farkına varabilmenin kişinin iç dünyasının farkında olmasıyla mümkün hale geleceğini söylemiştir. Bireyin kendini tanıma ve yönetebilme becerisinin kendini gerçekleştirme bakımından önemli olduğunu ifade etmiştir. Çünkü Doğan Hoca bireyin toplumla sağlıklı ilişki kurabilmesinin yolunun buradan geçtiğini savunmuştur.” diyerek Cüceloğlu’nun birey-toplum ilişkisi perspektifine dikkat çekti.
İletişim psikolojisi alanında güncelliğini uzun yıllar koruyan bilimsel eserler veren Prof. Dr. Cüceloğlu’nun topluma liderlik eden bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özmen, Doğan Hocanın bilimsel bilgiyi aktarmada kullandığı iletişim biçimine vurgu yaptı. Prof. Dr. Cüceloğlu’nun son günlerine kadar sosyal medyada paylaşımlar yapmasının ve röportajlar vermesinin toplumu aydınlatma şevkine dair önemli bir gösterge olduğunu belirtti. “Doğan Hoca değerli bir bilim insanı olmasının yanında samimiyeti, tevazusu ve insana verdiği değerle sevildi” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Özmen, bilim dünyasına Doğan Cüceloğlu’nun sunduğu katkıların uzun yıllar canlılığını koruyacağını belirtti.
Zoom üzerinden gerçekleşen ve İSTARMER ekibinden Melis Doğa Özer’in açılış sunumunu yaptığı etkinlikte Prof. Dr. Seçkin Özmen ile Prof. Dr. Haluk Zülfikar, Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve Prof. Dr. Bülent Zülfikar ve konuşmacı olarak yer aldı.