Haber: Fulya İrem Şahin
Gökhan Gültekin ve Gülşah Sarı editörlüğünde hazırlanan “Sinemada Kadın Bakışı: Dünya Sinemasında Kadın Yönetmenler” kitabı yayımlandı. Çalışmada İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu ve Doç. Dr. Gizem Parlayandemir ile Doktora öğrencilerimizden Arş. Gör. Deniz Oğuzcan da bölüm yazarı olarak yer aldılar.
Gökhan Gültekin ve Gülşah Sarı editörlüğünde hazırlanan kitap, alan üzerine çalışan akademisyenlerin kaleme aldığı on bir bölümden oluşuyor. Editörler kitabın amacını “dünyanın çeşitli ülkelerinde yönetmenlik yaparak sinemaya kadın bakışını kazandıran bazı kadın sinemacıları ve/veya onlara ait filmleri daha ayrıntılı şekilde değerlendirerek okuyucuyla buluşturmak” cümleleriyle açıklıyor.
Alana önemli katkı sunan çalışmada Fakültemiz Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu “Chloé Zhao’yu Anlamak” başlıklı bölümle yer alıyor. Pembecioğlu; Doğu ve Batı kavramları arasında köprü işlevi gören yönetmenin, öz yaşam öyküsü ile birlikte filmlerindeki koşutlukları ön plana çıkartmayı amaçlarken, Batı’da Doğulu bir kadın yönetmen imgesini değerlendirerek, Zhao’yu ve sinemasını özgün kılanın ne olduğu üzerinde duruyor.
Doktora öğrencilerimizden Arş. Gör. Deniz Oğuzcan ile Fakültemiz Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gizem Parlayandemir’in birlikte kaleme aldıkları “Nadine Labaki Sineması” başlıklı bölümde Karamel (2007), Peki Şimdi Nereye? (2011) ve Kefernahum (2018) filmleri üzerinden Labaki sinemasına derin bir bakış sunulurken, Orta Doğu’da kadın sinemacı olmak konusu detaylı olarak inceleniyor.
Sinemacı olarak varlık göstermek isteyen kadınlara umut olan ve kadın emeğine saygıyı vurgulayan yönetmenlerin ele alındığı “Sinemada Kadın Bakışı: Dünya Sinemasında Kadın Yönetmenler” kitabı okuyucuya yeni bir perspektif sunarken araştırmacılar için de önemli bir kaynak olarak ön plana çıkıyor.