İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde 2021-2022 eğitim öğretim döneminde üniversite hayatına başlayan öğrenciler için oryantasyon programı düzenlendi. 29 Eylül 2021 Çarşamba günü, İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Dereceye giren öğrencilere rozet ve hediye takdiminin de gerçekleştirildiği oryantasyon programında öğrencilere üniversite hayatları boyunca rehber niteliği taşıyacak bilgiler anlatıldı.
Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı ile başlayan programda, tanıtım filmi gösteriminin ardından açılış konuşmasını yapmak üzere İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Özkan kürsüye davet edildi. Dijital bir dünyada sadece dersler ile yetinilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Özkan, “Merak ederseniz insanı tanımaya başlarsınız. Bizden çok şey beklerseniz yanılırsınız. Burası sizlerin çaba harcayacağı, dört elle sarılacağı bir yer. Siz gelip bizden isteyeceksiniz. Ekstra kaynak istiyorum, kitap istiyorum, sektörde çalışmak istiyorum diyeceksiniz” şeklinde konuştu.
Derece ile İletişim Fakültesini Kazanan Öğrencilere Rozet
Programda Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo, Televizyon ve Sinema bölümlerinde derece ile İletişim Fakültesini kazanan öğrencilere, bölüm başkanları tarafından rozet ve hediye de takdim edildi. Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Özgen dereceye giren öğrencileri tebrik etti. İstanbul Üniversitesi kapısının tarihinin oldukça eskiye dayandığını belirten Prof. Dr. Özgen, “Bu rozetin üzerinde bulunan kapı eskiden serasker kapısı olarak geçiyordu, şimdi ise üniversitemizin kapısıdır. Bu rozeti takın, sadece fiziki olarak değil, gönlünüze de takın” dedi.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ece Karadoğan Doruk, öğrencilerin zor bir süreçten geçtiklerini ama bu sürecin sonunda Türkiye’nin en iyi iletişim fakültesini kazandıklarının altını çizdi, “Bizler iyi bir tercih yaptığınızın farkındayız, umarım siz de iyi bir tercih yaptığınızın farkında olur, tercihlerinizden dolayı mutlu olursunuz” diyerek sözlerini noktaladı.
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ergün Yolcu, “Sevgili 2025 yılı mezunu meslektaşlarım hoş geldiniz. Çok zor bir süreçten geçerek Türkiye’nin en iyi iletişim fakültesini kazandınız” dedi. İletişim Fakültesinin tercihlerde yüzdelik dilimlerinin oldukça yüksek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yolcu, öğrencilerin bu başarısına karşılık verip layık olabilmek için akademik kadronun da sürekli olarak kendini geliştirmeye çalıştığını vurguladı. “Sizleri iyi birer iletişimci olarak mezun etmek istiyoruz” cümlesini kullandı.
Öğrenciler Dersler ve Ders Programları Hakkında Bilgilendirildi
Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Murat Vural, öğrencileri dersler ve ders programları hakkında bilgilendirmek üzere kürsüye geldi.
Prof. Dr. Vural, üniversitenin misyonu, vizyonu ve temel değerlerini belirttikten sonra üniversitenin bir gelecek tasarımının olduğunu ve öğrencilerin de bir gelecek tasarımının olması gerektiğini vurguladı.
Müfredat ve ders izlencelerine yönelik bilgilerin verildiği sunumda Prof. Dr. Vural, derslerin ders listelerine dahil edilme sürecinde ulusal ve uluslararası örnekler, alanın ihtiyaçları, öğrencilerin ihtiyaçları, bugünün ihtiyaçları ve üniversitenin misyon ve vizyonun dikkate alınarak belirlendiğini söyledi.
Prof. Dr. Vural’ın ardından Doç. Dr. Onur Akyol fakülte uygulama birimleri hakkında bilgiler verdi.
Fakülte Uygulama Birimleri ve Öğrenci İşleri
Uygulama birim sorumlularının uygulama birimlerini anlattığı kısa videoların gösteriminin ardından Doç. Dr. Akyol, İletim Gazetesi, İÜ Web TV, Radyo İletişim, Ajans İstanbul İletişim hakkında bilgi verdi.
Doç. Dr. Akyol’dan sonra Arş. Gör. Dr. Ahmet Kadri Kurşun Öğrenci İşleri ve AKSİS (Akademik Kayıt Sistemi) hakkında bilgilendirmelerde bulunmak üzere kürsüye geldi. Dr. Kurşun, öğrenci kayıtları, öğrencilere ait belgeler, mezuniyet işlemleri, sınav tarihlerinin ilanı ve yönetmeliklerden bahsetti.
Sınav sistemi ve not sistemini de anlatan Dr. Kurşun, öğrencilere son olarak Yandal ve Çift Anadal uygulamaları hakkında bilgiler verdi.
Üniversite ve Şehir Olarak İstanbul
Doç. Dr. Ümit Sarı, Erasmus, Farabi ve Mevlana değişim programları ve koşulları hakkında öğrencileri bilgilendirdi.
Son olarak Doç. Dr. Hatun Boztepe Taşkıran İstanbul Üniversitesi ve İstanbul hakkında genel bir bilgilendirme konuşması yapmak üzere kürsüye geldi.
Yükseköğretim sisteminin amiral gemisinin İstanbul Üniversitesi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Boztepe Taşkıran, “Dünya üniversiteleri sıralaması ARWU’da ilk 500’de yer alan tek Türk Üniversitesiyiz” dedi.
İstanbul’un tarihin ve kültürel mirasın beşiği olma özelliğine vurgu yapan Doç. Dr. Boztepe Taşkıran, öğrencilere İstanbul’da neler yapılabileceği hakkında bilgiler verdi. Şehir müzeleri, devlet opera ve balesi, şehir tiyatroları ve kültür sanat etkinlikleri gibi öğrencilerin zamanlarını değerlendirebilecekleri şehir aktivitelerinden bahsederek sunumunu sonlandırdı.
Oryantasyon programının ardından bölüm öğretim üyeleri eşliğinde fakülte binası, uygulama birimleri ve Beyazıt kampüsü gezilerek toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.