Pazartesi, Ağustos 25, 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Genel

Formula 1’de yeni çağ: 2022 araçları

İLETİM Tarafından İLETİM
5 Kasım 2021
içinde Genel, Spor
0
Formula 1’de yeni çağ: 2022 araçları
0
PAYLAŞIM
309
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Haber: Burak Özaydın

Formula 1’de 2022 yılı ile başlayacak yeni çağın, yeni otomobili Silverstone’da görücüye çıktı. Peki bu yeni otomobil izleyiciye neler vadetmekte ve bu revizyonlar neler sunmakta?

İlgili Haberler

İstanbul’daki Koru, Park ve Bahçeler

İstanbul’daki Koru, Park ve Bahçeler

21 Ağustos 2025
Dijital Çağda Hikâye Anlatıcısı Olmak: TEDx Sahnesinden Deneyimler

Dijital Çağda Hikâye Anlatıcısı Olmak: TEDx Sahnesinden Deneyimler

19 Ağustos 2025

Kirli Hava Sorunu

2017 yılında gelen yeniliklerle araçları daha büyük, daha heybetli yapmak amaçlanmıştı. Bu şekilde araçlar yalnız başına, açık alanda çok daha hızlı hale geldi ve pistlerdeki rekorlar tek tek kırıldı. Ama bu tasarımların, sporun belki de ana unsuru diyebileceğimiz geçiş konusunda büyük götürüleri oldu. 2017 yılından itibaren kullanılan araçları takip etmek çok zor hale geldi ve geçişler DRS (Drag Reduction System – Sürüklenmeyi Azaltıcı Sistem) dışında neredeyse yok denecek kadar azaldı.

Bunun nedeni ise otomobillerin arkalarında bıraktıkları kirli havaydı. Önde giden otomobilin arkasında bıraktığı kirli hava, arkadan geçiş kovalayan aracın yere basma kuvvetini azaltıyor ve bu şekilde yakından takip etmesini zorlaştırıyordu. Bunu fark eden araç üreticileri de (özellikle hep en önde gitmeyi amaçlayan ekipler) kirli havadan daha fazla yararlanmaya çalıştı. Örneğin F1’de dominasyon sağlayan Mercedes takımının en büyük rakipleri Red Bull ve Ferrari’ye kıyasla arkasında daha fazla kirli hava bırakması bilinen bir durum. Bu da onları daha takip edilemez yapan önemli unsurlardan biri oldu.

Bu sorundan yola çıkarak, aslında 2021’de yürürlüğe girecek olan ama pandemi nedeniyle 2022’ye ertelenen yenilikler tasarlandı. Formula 1 yönetiminin bu kuralları oluştururken hedeflediği konular; rekabetin artması, kazananları önceden belli olmayan sürprizli yarışlar, birbirini rahat takip eden araçlar ve tabii ki bol geçişli yarışlardı. Bunu sağlamak için de temel amaç kirli hava salınımını ve arkadaki araca etkisini azaltmaktı.

Daha Az Kirli Hava, Daha Fazla Basma Kuvveti

Formula 1’in tanıtımda paylaştığı yeni araçların kirli hava verileri oldukça umut verici. Paylaşılan verilere göre, şu anki otomobillerde iki araç arasında 20 metre mesafe kaldığında öndeki aracın bıraktığı kirli hava nedeniyle takip eden araç sahip olduğu yere basma kuvvetinin %35’ini kaybediyor. Fark 10 metreye indiğinde ise bu oran %46’ya çıkıyor. Bu da neredeyse yere basma kuvvetinin yarısının kaybolması demek. Yeni çağda kullanılacak araçlarda ise 20 metre farkta yere basma kuvveti kaybı %4’e, 10 metre farkta ise %18’e düşecek. Bu veriler, kirli hava etkisinin önemli derecede azalacağını ve araçların birbirini takip etmesinin çok daha kolay hale geleceğini göstermektedir.

4 Temel Değişiklik

Bahsedilen kirli hava etkisini azaltmak için araçlarda nelerin değişeceğinden kısaca bahsetmek gerekirse;

2022 araçları 4 temel bölgede değişiklik sunmakta;

1-Ön kanat

Yeni kanatların amacı diğer tüm değişikliklerde de olduğu gibi yere basma kuvvetini arttırmak ve kirli hava salınımını azaltmak. Bu doğrultuda ön kanatlardaki değişikliğin amacı ön taraftan akan havayı dışarıya doğru değil de aracın tabanına doğru vermek. Bu şekilde arkadaki aracın dengesinin bozulmaması hedeflenecek.

Tasarımsal olarak üçgenimsi bir yapıya sahip olan ön kanatların kenarlarının yukarıya doğru kesintisiz bir şekilde, kıvrımlı olarak devam etmesi ise önceki ön kanat tasarımlarından çokça ayrışıyor. Bunun yanı sıra ön kanatlara ekstra küçük kanatçıklar eklenmesi de 2022 itibariyle yasak olacak.

2-Tekerlekler

Yeni araçlarla birlikte Formula 1’de, 18 inç jantlara geçiş yapılacak ve bunun yanı sıra çoğunlukla spor otomobillerde kullanılan daha dar kenarlı lastikler de kullanılacak. Bu değişikliklerle lastikler daha az türbülans üretecek.

Ek olarak tekerleklerin üstünde küçük kanatçıklar olacak. Bu da yine kirli hava akımını azaltmaya hizmet eden bir yenilik olarak karşımıza çıkmakta.

3-Taban

Son yıllarda F1 araçlarında dikdörtgen şeklinde tabanlar görülmekteydi. Bu da araçların daha da büyümesine sebep olan etkenlerden bir tanesiydi. 2022 araçları ise daha kıvrımlı ve arkaya doğru daralan bir tasarıma sahip olacak. Taban konusunda en önemli nokta aracın altında yer alan hava tünelleri. Araçlar yere basma kuvvetini büyük oranda bu tüneller sayesinde üretecek.

4-Arka kanat

Yeni arka kanat tasarımı da günümüz araçlarına göre daha sade bir tasarıma sahip olacak. Arka kanadın da ana amacı diğer tüm değişikliklerde olduğu gibi arkadan gelen araca kirli havanın mani olmaması. Bu doğrultuda arka kanatlar tasarım olarak havayı direkt yere doğru değil de yukarıya doğru vermeyi amaçlamakta.

DRS ise 2022 araçlarıyla birlikte önümüzdeki sezon da devam edecek. Yeni araçların etkilerine göre de DRS’in kalkması gündemde. Kısacası duruma göre karar alınacak.

Red Bull;

Formula 1 resmi hesabının paylaştığı 2022 araç görsellerinden RedBull takımı

Mercedes;

Formula 1 resmi hesabının paylaştığı 2022 araç görsellerinden Mercedes takımı

Etiket: ferrariformula 1mercedesredbullsilverstone
Önceki Gönderi

TRT’den İstanbul Üniversitesi’ne bir ödül daha

Sonraki Gönderi

İstanbul İletişim Konuşmaları’nın konuğu Fuat Kozluklu: “önce insan, sonra gazeteci olun”

Sonraki Gönderi
İstanbul İletişim Konuşmaları’nın konuğu Fuat Kozluklu: “önce insan, sonra gazeteci olun”

İstanbul İletişim Konuşmaları’nın konuğu Fuat Kozluklu: “önce insan, sonra gazeteci olun”

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

10 Kasım Atatürk atölye basketbol belgesel bilim deprem Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı ekonomi erasmus eğitim film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kültür sanat medya mezuniyet pandemi prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo radyo iletişim sanat sağlık sergi sevgi şahin sinema siyasal bilgiler fakültesi sosyal medya spor teknoloji tercih ve tanıtım günleri yapayzeka özgür recep kocaoğlu İletişim Fakültesi

ÖNE ÇIKAN HABERLER

  • Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    1 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • İlk Türk Futbol Takımı: Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar)

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Kamondo Merdivenleri’nin Bilinmeyen Hikayesi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Tarihten 4 İlginç Bilgi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Psikoloji Tutkunlarının İzlemesi Gereken 7 Film

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0

Bizi sosyal medyada takip edin

Son Haberler

  • İstanbul’daki Koru, Park ve Bahçeler
  • Dijital Çağda Hikâye Anlatıcısı Olmak: TEDx Sahnesinden Deneyimler
  • Altı Bin Yıllık Sessizliği Okumak: Göbeklitepe’den Indıana Jones’a Bir Arkeolog ile Sohbet

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

Özel Haberler

İstanbul’daki Koru, Park ve Bahçeler

İstanbul’daki Koru, Park ve Bahçeler

21 Ağustos 2025
Dijital Çağda Hikâye Anlatıcısı Olmak: TEDx Sahnesinden Deneyimler

Dijital Çağda Hikâye Anlatıcısı Olmak: TEDx Sahnesinden Deneyimler

19 Ağustos 2025
Altı Bin Yıllık Sessizliği Okumak: Göbeklitepe’den Indıana Jones’a Bir Arkeolog ile Sohbet

Altı Bin Yıllık Sessizliği Okumak: Göbeklitepe’den Indıana Jones’a Bir Arkeolog ile Sohbet

14 Ağustos 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022