Halit Şahin
İstanbul Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni 20 Ekim Çarşamba günü İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda yapıldı. Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk koyma merasimi ve müzik dinletisiyle başlayan tören pandemi koşulları nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirildi.
İstanbul Üniversitesi 2021-22 Akademik Yılı Açılış Töreni, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından İstanbul Üniversitesi adına Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk konulması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından müzik dinletisi eşliğinde kokteyl gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda devam eden törende İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Araştırma Görevlileri Temsilcisi olarak Hukuk Fakültesi Arş. Gör. Dr. Barış Demirsatan ve Öğrenci Temsilcisi olarak İletişim Fakültesi Öğrencisi Tuğçe Ayçin konuşma yaptı.
Prof. Dr. Mahmut Ak
”İstanbul Üniversitesi büyük bir şans”
Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda devam eden programda ilk olarak İletişim Fakültesi öğrencisi Tuğçe Ayçin öğrencileri temsilen konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Ayçin, İstanbul Üniversitesi öğrencilerini temsil etmekten büyük bir mutluluk ve gurur duyduğunu dile getirirken İstanbul Üniversitesi gibi tarihi ve köklü bir üniversitede, her biri kendi alanında uzman olan öğretim üyeleriyle bir arada olmanın bu bilgi ve birikimden yararlanmanın büyük bir şans olduğunu söyledi.
”Alanlarında bilimi şekillendiren seçkin öğretim üyeleri”
Ayçin’in ardından Araştırma Görevlilerini temsilen kürsüye gelen İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’den Arş.Gör.Dr. Barış Demirsatan, İstanbul
Üniversitesi’nin kuruluşundan bu yana Türkiye Cumhuriyeti’nde ülkemizin çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma ve uygarlığa katkıda bulunma hedefinde başı çektiğini vurguladı. Her bir fakültenin akademik kadrosunda alanlarında bilimi şekillendiren seçkin öğretim üyelerinin yer aldığını belirten Dr. Demirsatan, İstanbul Üniversitesi’nin katkı sağladığı alanların sadece öğretimle sınırlı olmadığını ve genç bilim insanlarına özgür bilimsel düşünceyi, bilimsel ahlakı ve geleneği, bilgiyi toplum ve insanlık yararına kullanabilmeyi ve İstanbul Üniversiteli olma kültürünü aktardığını belirtti.
Arş. Gör. Dr. Barış Demirsatan
”Öğrencilerin sınıflardaki varlığından güç almanın mutluluğunu hissediyoruz”
Programın devamında İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, dünyanın zorlu bir sınavdan geçtiği küresel salgın koşullarının hala etkisini sürdürdüğünü, bu süreçte İstanbul Üniversitesi olarak salgının başından itibaren alınan tedbirlerle, koşulların başta öğrenciler olmak üzere İstanbul Üniversitesi’nin tüm mensupları için en güvenli ve en verimli hale getirilmeye çalışıldığını ifade etti. Prof. Dr. Mahmut Ak ”Öğrencilerimizden fiziki olarak ayrı kaldığımız bu sürecin ardından, yeni eğitim öğretim dönemimizde nihayet onlara kavuşmuş olmanın sevincini yaşıyoruz. Yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitim modellerimizi bir arada yürüttüğümüz yeni dönemimizde; öğrencilerimizle kampüslerimizde buluşmanın, onların sınıflardaki varlığından güç almanın mutluluğunu tekrar hissediyoruz” dedi. Prof. Dr. Ak, başta aşı olmak üzere tüm tedbirlere büyük bir hassasiyetle uymaya çalışıldığını altını çizdi.
Prof. Dr. Mahmut Ak
Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasının devamında İstanbul Üniversitesi’nin başarılarından bazılarını aktardı:
• Üniversitemiz, dünyanın en başarılı üniversitelerinin derecelendirildiği ARWU 2021 sıralamasında ilk 500’de yer alan tek Türk üniversitesi oldu.
• İstanbul Üniversitesi, 2020 yılında dünya üniversitelerinin sıralandığı URAP, ARWU, CWUR, LEIDEN, NTU, QS, RUR, USNEWS, SCI MAGO, THE ve WEBOMETRICS listelerinden oluşan 11 listenin tamamında yer aldı.
• LEIDEN Dünya Sıralaması’nda ilk 500’e giren Üniversitemiz, Türkiye’deki araştırma ve aday araştırma üniversiteleri arasında 2013-2020 döneminin lideri oldu.
• TÜBİTAK’ın yetkinlik analizinde de üstün başarı gösterdik. Türkiye’deki 160 üniversitenin, 20 ana araştırma alanı ve 131 alt araştırma alanındaki performansının değerlendirildiği analizde Üniversitemiz; 7 alt alanda zirvede yer alırken; 17 alt alanda da ilk 3’e girdi.
• İstanbul Üniversitesi, 93 ülkeden 1500 üniversitenin sıralandığı THE (Times Higher Education) 2021 Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması’nda yükselen bir performans göstererek, Klinik, Klinik Öncesi ve Sağlık alanında ilk 400’de yer aldı.
• Üniversitemiz, tıp bilimleri alanında önde gelen 574 üniversitenin değerlendirildiği RUR (Round University Ranking) 2020 Tıp Bilimleri Dünya Üniversite Sıralaması’nda, 252. sırada yer alırken, Türk üniversiteleri arasında da 2.lik başarısı elde etti.
• 2021 yılı Quacquarelli Symonds (QS) Alan Bazlı Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda da başarı gösterdik. Sıralamada yaşam bilimleri ve tıp alanında 323. sırada bulunan İstanbul Üniversitesi, sanat ve beşerî bilimler alanında 401-450 aralığında; sosyal bilimler ve yönetim alanında ise 501-520 aralığında yer aldı.
• Üniversitemiz, TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan 2020 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde ilk 20’de yer aldı.
• Araştırma üniversitesi performansımızla istikrarımızı sürdürdük. Üniversitemiz YÖK tarafından yükseköğretim sistemine kazandırılan “İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Projesi” kapsamında belirlenen “Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri”ne dair performans değerlendirmesi sonuçlarında, üniversitelerin performanslarının 32 gösterge kapsamında ele alındığı değerlendirmede istikrarlı bir başarı ortaya koydu.
• Diş Hekimliği Fakültemizle gururlandık. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 93 ülkeden 1800 üniversitenin 54 farklı alanda değerlendirildiği, Shanghai Ranking 2021 Küresel Akademik Alanlar Sıralaması’nda 151-200 bandında yer aldı. Diş Hekimliği Fakültemiz ayrıca, ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuarı’nın 2020-2021 Dünya Alan Sıralaması’nda da ilk 200’e girdi.
• İşletme Fakültemiz de önemli bir başarı gösterdi. EDUNIVERSAL Değerlendirme Sistemi tarafından belirlenen Mükemmellik Kategorisi’nde, toplam 154 ülke içinden seçilen 1000 işletme okulu arasında değerlendirilen İşletme Fakültemiz, Avrasya/Orta Doğu Bölgesinin En İyi 3. İşletme Okulu, Türkiye’nin ise En İyi 2. İşletme Okulu seçildi.
• Üniversitemiz, 2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde; turuncu, yeşil ve mavi bayrak kategorilerinde 8 ödül kazandı.
2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni’ni geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında yaptıkları akademik çalışmalarla ödül alan hocalarımıza ve öğrencilerimize İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından teşekkür belgesi takdim edilmesiyle sona erdi.