İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü iş birliğinde, 2021 Yılı Türkiye Afet Eğitim Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Afet Farkındalık Eğitimi, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Yaşar Aksanyar’ın da katıldığı etkinliğin açılış konuşmalarını İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gökhan Yılmaz yaptı.
“Zor Günlere Hazırlıklı Olmak Bir Mecburiyet”
Açılış konuşmalarının ilkini gerçekleştiren Gökhan Yılmaz, etkinliğin İstanbul Üniversitesi’nde yapılıyor olmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a teşekkürlerini iletti. İstanbul’un, dünyanın en güzel ve en kıymetli şehirlerinden biri olduğunu belirten Yılmaz, şehrin geçmişinde pek çok kez depremlerin gerçekleşmiş olduğunu ve akademisyenlerin söylediğine göre gelecekte de aynı imtihanların süreceğinin bilindiğini aktardı. Bu zor güne hazırlık yapılmasının ise bir mecburiyet olduğunu vurgulayan Yılmaz, “AFAD İl Müdürlüğü olarak 2021 yılını, sayın Bakanlığımızın da talimatlarıyla Afet Eğitim Yılı ilan ettik. Ve bu yıl içinde başta milletimizin tüm kesimlerine olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarımıza yönelik afet farkındalık eğitim faaliyetlerini yürütüyoruz” dedi.
“İstanbul’da En Az 10 Milyon İnsana Ulaşmayı Hedefliyoruz”
Hedeflerinin İstanbul’da en az 10 milyon insana ulaşmak olduğunu kaydeden Yılmaz, afet öncesi, afet sırası ve sonrasında yapılması gereken temel davranışların anlatılabilmesi, bunun bir kültüre dönüştürülmesi ve dolayısıyla İstanbul’da afetlere karşı dirençli bir toplum oluşturulmasını arzuladıklarını dile getirerek, “Üniversitelerimizin ve değerli hocalarımızın desteği bizler için vazgeçilmez. Bu bağlamda bize verdikleri destek için Rektörümüze tekrar teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
“Bu Güzel Yurdu Bize Bırakan Atalarımıza Minnet Borçluyuz”
Yılmaz’ın ifadelerini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Bu anlamlı toplantının İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştiriliyor olmasından ve oluşturulan birlikten duyduğu memnuniyeti aktararak sözlerine başlayan Prof. Dr. Ak, şu ifadeleri kullandı: “Biz dünyanın en güzel yerindeyiz ve bunun için atalarımıza minnet borçluyuz. Bize buraları yurt olarak seçtikleri ve bu yurdu yaşanılır hale getirdikleri için, yaşanılır hale getirmenin yanında değer kattıkları için onlara şükranlarımızı sunuyoruz. Yurdumuzu doğudan batıya kadar, en büyük ilçesinden en küçük ilçesine kadar, sadece hizmet binaları olarak değil, sosyal hayatın her yönünde kullanılabilecek binalarla, tesislerle donattıkları için kendilerine tarih önünde minnet duyuyoruz.”
“Geleceği Güvenli Kılmak Sorumluluğumuzdur”
Güzel şeylere sahip olmanın büyük bir gurur kaynağı olmasının yanında, bunları korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın da en büyük sorumluluk olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ak, bu sorumluluk bilinci içerisinde bugünü güvenli kılmakla ve aynı güveni geleceğe de taşımakla mükellef olduklarını söyledi.
Türk topraklarının deprem, yangın, sel ya da daha farklı afetlerle birçok kez sınandığını belirten Prof. Dr. Ak ifadelerini şöyle sürdürdü: “Şundan büyük bir gurur duymalıyız ve diğer milletlere karşı da bir farkındalık olarak ifade etmeliyiz ki milletimiz afet zamanlarında kendi içerisinde normal zamanlarda yaşadığı tüm olumsuzlukları, ayrılıkları, rekabetleri bir kenara iterek birliktelik içerisinde hareket etmektedir. Sanki aynı evin üyesiymiş gibi kendine düşen, hatta sorumluluğunun ötesinde, yapabileceklerini hemen planlayıp bunları hizmete dönüştüren bir fedakarlığa da sahiptir. Ama tabii ki bu fedakârlık duygusunu o güne bırakmadan, daha önceden eğitimler gerçekleştirmekte fayda vardır. Biz de hem kendi sivil savunma faaliyetlerimiz, eğitimlerimiz bakımından hem de genel eğitim içerisinde bu sorumluluğu aşılamak açısından dikkat içerisindeyiz.”
“Afet Programımızda 6 Bin Öğrencimiz Öğrenim Görüyor”
İstanbul Üniversitesi’nin, açık öğretim fakültesine sahip bir üniversite olduğuna ve bu fakülte içerisindeki Afet programında 6 bin öğrencinin, açık öğretim fakültesinin tamamında ise 600 bin öğrencinin kayıtlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ak, bu eğitimin olabildiğince salonlarla sınırlı kalmayıp daha çok kişiye ulaşmasının kendilerinin temel görevi olduğunu vurguladı. “Bu itibarla 600 bin açık öğretim öğrencimiz, 73 bin örgün öğrencimiz ve 11 bine yaklaşan personelimiz ile hemen hemen 700 bin kişilik bir muhatap kitleye bu mesajı, bu heyecanı, bu kararlılığı iletebiliriz” şeklinde konuşan Prof. Dr. Ak, toplumsal bilince katkı sağlamanın mutluluk verici olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.
Afet Farkındalık Eğitimi, açılış konuşmalarının ardından İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Tezcan Bucan’ın, Birey ve Aileler İçin Afet Farkındalık Eğitimi sunumlarını gerçekleştirmesi ve İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Yaşar Aksanyar’ın eğitim vermesiyle sona erdi.