“Şehremaneti’nden Maarif’e Osman Nuri Ergin’in İdare ve Kültür Tarihimizdeki İzleri” başlıklı panel 3 Kasım 2021 tarihinde İstanbul Üniversitesi (İÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın katılımıyla gerçekleşen panelde Türkiye’de çağdaş belediyecilik çalışmalarını başlatan, Osmanlı-Türk şehircilik ve belediyecilik tarihinin güncel işleyişini ülkemizde ilk defa bilimsel olarak inceleyip nitelikli eserlere dönüştüren ve belediyeciliğin, şehir tarihçiliğinin, eğitim tarihi çalışmalarının ilk mimarlarından olan Osman Nuri Ergin konuşuldu. Panelin açılış konuşmalarını İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Esen, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komşuoğlu Çıtıpıtıoğlu yaptı.
Prof. Dr. Esen: “Akademisyen Değil ama İyi Bir Uygulayıcı”
Siyasal Bilgiler Fakültesi, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adem Esen yaptığı açılış konuşmasına katılımcıları selamlayarak başladı. Bu panelin daha önce 1983 yılında Siyasal Bilimler Fakültesi’nde yapıldığını ancak bunun bir kaydının olmadığını aktaran Prof. Dr. Esen, idare ve kültür tarihi ile belediyecilik, eğitim ve biyografi konularında eserler bırakan Osman Nuri Ergin’in 46 yıl İstanbul Belediyesi ve İstanbul Valiliğinde çalışıp İstanbul Belediyesi Atatürk Kitaplığı Kitaplığı ve Belediye Arşivini kurarak büyük işlere imza attığını belirtti. Osman Nuri Ergin için “Akademisyen değil ama iyi bir uygulayıcı” diyen Prof. Dr. Esen, Ergin’in mahalli idarelerin idare yapısı içindeki yeri ve önemi ile ilgili görüşlerinin yol gösterici olduğunu sözlerine ekledi. Panelde yapılacak sunumların İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın destekleriyle kitaplaştıracaklarının haberini vererek konuşmasını tamamladı.

Akademiye Katkılarıyla Bilinen Önemli Bir Kişi
Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Komşuoğlu Çıtıpıtıoğlu açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. “Biyografik çalışmaların özellikle deskriptif anlatımların ötesine giden farklı disiplinlerden esintiler taşıyan akademik kavramları doğru kullanan çalışmalar olmasını çok önemsiyorum” diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Çıtıpıtıoğlu, bugün de Osman Nuri Ergin’in çok yönlü hikayesini farklı disiplinlerde çalışan hocalarımızdan dinlemenin bizlere yeni ufuklar açacağını söyledi.
Kişilerin yaşam öykülerini takip etmenin, tarihte izi olmayan sesleri duymanın, olayları farklı açılardan görmenin, olayları analiz ederken alternatif bağlamları dikkate almayı sağladığını dile getiren Prof. Dr. Çıtıpıtıoğlu sözlerini tamamlarken şunları aktardı: “Osman Nuri Ergin’in üniversitemizden mezun bir kişi olduğunu ve İstanbul’un Ana Yüksek Öğretim Kurumu olarak onun gerek İstanbul’a, gerekse özellikle kütüphanecilik alanına verdiği hizmetlerle dolaylı olarak da akademiye katkısının da bu vesileyle tekrardan gündeme gelmesinden duyduğum mutluluğu da ifade etmek istiyorum”.

“Osman Nuri İstanbul Aşığı Olarak Anılmayı Hak Etmektedir”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak açılış konuşmasına Osman Nuri Ergin hayatına ve yaptığı çalışmalara kısaca değinerek başladı. Ergin’in eserlerinde toplumdaki tarihi kopukluklara, nesiller arası yozlaşmaya ve yabancılaşmaya karşı koymaya çalıştığını belirten Prof. Dr. Ak, Türk kültür ve irfan hayatının yılmaz bir savunucusu olduğuna vurguda bulundu.Konuşmasının sonunda “Osman Nuri, İstanbul aşığı olarak anılmayı hak etmektedir. Belediyecilikle ilgili kitapları yanı sıra İstanbul Belediyesi Atatürk Kitaplığı’nın kurulmasına öncülük etmiş ve çoğu el yazması 11 bin ciltten mürekkep kitaplığını bağışlamıştır” diyen Prof. Dr. Ak, Osman Nuri Ergin’in Üniversitemizde Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Kamu Yönetimi Bölümünün düzenlediği “Şehremaneti’nden Maarif’e Osman Nuri Ergin’in İdare ve Kültür Tarihimizdeki İzleri” adlı panelle anılmasının önemli olduğunu vurgulayarak paneli düzenleyen herkese teşekkürlerini sundu.

Açılış konuşmalarının ardından panel dört oturum şeklinde devam etti.