Çeviri Haber: Mithat Çopur
Tokyo Metropolitan Tıp Bilimi Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, yalnızca SARS-CoV-2 virüsüne karşı ömür boyu bağışıklık sağlamakla kalmayıp aynı zamanda oda sıcaklığında dünyanın uzak köşelerine de taşınabilen bir COVID-19 aşısı üzerinde çalışıyorlar.
The Japan Times’ın haberine göre, Omicron varyantının neden olduğu enfeksiyonlar dünya genelinde artarken, ülkeler yakında ya sıkı karantinalar uygulamak ya da varyantın popülasyonda yayılmasına izin vermek gibi zor bir seçimle karşı karşıya kalabilirler. Aşılar, hastalığın şiddetini azaltır, ancak son derece bulaşıcı enfeksiyonun yayılmasını durdurmada etkisizdir. Aşı şirketleri, yakında üçüncü takvim yılına girecek olan bu pandemide norm haline gelebilecek varyantlara özgü destekleyici dozlar geliştirmek için acele ederken, ömür boyu sürebilecek tek bir aşı haberi memnuniyetle karşılanacak.
Michinori Kohara ve araştırma ekibi tarafından geliştirilen aşı, çiçek hastalığına karşı tarihte kullanılan en başarılı aşıyı kullanıyor. Ekip, hastalığa neden olmayan ancak bazı protein bileşenlerini SARS-CoV-2 spike proteininden gelenlerle değiştiren aşı virüsünün bir türünü kullanıyor.
Spike proteini farklı bir dağıtım mekanizmasıyla yeniden birleştirmek, bugünlerde aşı tasarımında yaygın olarak kullanılan bir strateji olsa da, Kohara, aşısının yalnızca tek bir dozla güçlü nötralize edici antikorlar iletmesinin yanı sıra, aynı zamanda uzun vadeli koruma sağlayan güçlü hücresel bağışıklığı nötrleyebileceğinden emin.
Farelerde yapılan deneyler, aşılanmış farelerin 20 aydan fazla veya ortalama yaşam süreleri boyunca yüksek antikor seviyelerini koruduğunu gösterdi. Raporda, üç hafta arayla iki doz uygulandığında, nötralize edici antikorların on kat arttığı belirtildi.
Makaklarda yapılan benzer deneyler, aşılanmış makaklardaki virüs seviyeleri, koronavirüs ile enfekte olduktan yedi gün sonra tespit limitlerinin altında kaldığından, aşının onları enfeksiyondan koruduğunu gösterdi.
Kohara ayrıca, haber kaynağına, aşının, acil kullanım izni verilmiş diğer aşılara kıyasla daha az yan etki üretme konusunda ek bir avantaj sunacağını söyledi. Kohara, aşı tasarımında kullanılan patojenik olmayan suşun memelilerde çoğalma yeteneğine sahip olmadığını ve daha az yan etki reaksiyonu üreteceğini iddia etti.
Araştırmacılar, aşıyı daha önce bildirilen dört endişe verici koronavirüs çeşidine karşı test ettiler ve etkili olduğunu tespit ettiler. Kohara, medya kuruluşuna, aşının Omicron’a karşı da işe yaramasını beklediğini ve ayrıca aşının oda sıcaklığında saklanabileceğini ve tropik iklime sahip gelişmekte olan ülkelerde taşınmasını ve uygulanmasını kolaylaştırdığını söyledi.
Tokyo Metropolitan Tıp Bilimleri Enstitüsü, bir aşıyı ticarileştirme konusunda daha önce deneyime sahip değil fakat klinik deneylerden geçmesi için yerli ilaç üreticisi Nobelpharma Co.’yla anlaşma imzaladı. İnsan klinik deneylerinin birinci ve ikinci aşamalarının yalnızca 2023’te başlaması ve ardından herhangi bir etkinlik ve güvenlik endişesi ortaya çıkmazsa hemen daha büyük bir aşama denemesinin gelmesi bekleniyor. The Japan Times’ın bildirdiğine göre, her şey yolunda giderse aşı en erken 2024’ten itibaren ticari olarak temin edilebilir.
Kaynak: https://interestingengineering.com/japan-is-working-on-a-covid-19-vaccine-that-offers-lifelong-immunity