Cuma, Ocak 2, 2026
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Genel

İstanbul Üniversitesi’nde Kadın Hareketi’nin anlamı ve sınırları konuşuldu

İLETİM Tarafından İLETİM
4 Mart 2022
içinde Genel, İstanbul Üniversitesi
0
İstanbul Üniversitesi’nde Kadın Hareketi’nin anlamı ve sınırları konuşuldu
0
PAYLAŞIM
45
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Haber: Kasım Sarsılmaz

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sinema ve Kültür Kulübü’nün düzenlediği “Kadın Hareketi’nin Anlamı ve Sınırları” başlıklı etkinliğe Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serpil Çakır konuşmacı olarak katıldı.

İlgili Haberler

İLETİM GAZETESİ 2025 VERİLERİ

İLETİM GAZETESİ 2025 VERİLERİ

31 Aralık 2025
Akademide Yeni Bir Anlatım Biçimi: Video Essay

Akademide Yeni Bir Anlatım Biçimi: Video Essay

30 Aralık 2025

İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Sıddık Sami Onar amfisinde gerçekleşen etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Osmanlı Kadın Hareketi ve Erkek Kulübünde Siyaset adlı kitapların yazarı olan Prof. Dr. Çakır, Siyasal Sistemler, Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset, Kadın Tarihi, Beden, Tarih, Siyaset isimli çeşitli dersler veriyor.

Kadın Hareketi’nin Tarihsel Gelişim Süreci ve Düşünsel Temeli

Konuşmasına kadın hareketinin kıta Avrupası, İngiltere ve Amerika’daki tarihsel gelişim süreçlerinden örnekler vererek başlayan Prof. Çakır, kadınların, bireysel itirazlardan kitlesel örgütlenmeye geçişi ile bu hareketin daha da gözle görünür olduğunu ifade etti. Prof. Çakır, özellikle 20. yüzyılın başlarında oy haklarını savunan ABD’li, Avrupalı ve İngiliz kadınların kurdukları derneklerle kitlesel olarak sokaklara döküldüğünü ve bu sayede önemli kazanımlar elde ettiklerini belirterek, Sufrajet/ Diren (2015) filminden örnek sahnelerle hareketin dinamiklerini  katılımcılara anlattı.

Kadınların temel haklarını elde etmelerinin kolay olmadığını belirten Prof. Çakır, ” Yirminci yüzyılın başına gelindiğinde oy haklarını savunan ABD’li ve Avrupalı, özellikle de İngiliz kadınlar kurdukları derneklerle kitlesel olarak sokaklara döküldüler. Daha Doğu’daki kadınlar ise dönemin en önemli aracı olan kadın dergileri ve dernekler aracılığıyla mücadelelerini yürüttüler, haklarını savundular.” dedi.

Kadın hareketinin ortaya çıkmasında sadece düşünsel değil nesnel koşulların da olduğunu söyleyen Prof. Çakır, kadınların toplumsal, siyasal, ekonomik alt üst oluşların olduğu çeşitli tarihsel dönemlerde; örneğin devrimlerde, toplumun topyekün seferberliğe çağrıldığı savaş zamanlarında, iktisadi krizlerde, sancılı devlet olma süreçlerinde, otoriter ideolojilerin kıtaları, siyasal sistemleri, ülkeleri etkilediği zamanlarda, dışarıdan koparılmaya, eve kapatılmaya, sadece anne ve eş olarak tanımlanmaya, emeklerinin değersizleştirilmesine ve özellikle de haklardan mahrum edilmeye itirazları olduğunu dile getirdi.

Prof. Çakır konuşmasının devamında, kadın hareketinin Cumhuriyet öncesinde ve sonrasındaki hak mücadele tarihinin bugüne varan süreci hakkında, çeşitli görsel malzemeleri de kullanarak bilgi verdi. Çok etnili Osmanlı toplumunda çıkarılan kadın dergilerinin ve kurulan kadın derneklerinin öneminden söz eden, kadınların çıkarmış olduğu yayınlardan aktardığı alıntılarla, hareketi örnekleyen Prof. Çakır, Osmanlı döneminde hareketin kurumsallaşmaya başladığını, Fatma Aliye, Ulviye Mevlan, Halide Edip Adıvar, Yaşar Nezihe gibi kadınların Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde öncü rol oynadığını belirtti.

Kadınların temel haklarını elde etmelerinin kolay olmadığına değinen Prof. Dr. Serpil Çakır,  kadınların kendi mücadele tarihlerini öğrenerek, ona sahip çıkarak, değişen sorunlara çözümler üretmeye, ortak diyalog kanalları oluşturmaya devam edeceklerini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Etiket: Feminizmistanbul üniversitesiİstanbul Üniversitesi Sinema ve Kültür KulübüKadın HareketiProf. Dr. Serpil Çakır
Önceki Gönderi

Öğrenci Danışma ve Kariyer Ofisi çalışmalarına devam ediyor

Sonraki Gönderi

Ukrayna-Rusya Savaşı gölgesinde Dünya nereye gidiyor?

Sonraki Gönderi
Ukrayna-Rusya Savaşı gölgesinde Dünya nereye gidiyor?

Ukrayna-Rusya Savaşı gölgesinde Dünya nereye gidiyor?

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

Atatürk basketbol berk balcı bilim deprem ece özdemir edebiyat fakültesi ekonomi emir uygur erasmus film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kültür sanat medya melek öztürk mesut aytekin Nazlı Aygen prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo radyo iletişim sanat sağlık sena sandıkçı sergi sinema sosyal medya spor teknoloji TRT yapay zeka ömer iğrek özgür recep kocaoğlu İletişim Fakültesi

Son Haberler

  • İLETİM GAZETESİ 2025 VERİLERİ
  • Akademide Yeni Bir Anlatım Biçimi: Video Essay
  • Perspektif 2053 Kapsamında Osmanlı Dönemi Türk Müziği Tarihi Anlatıldı

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022