Dijital Detaylar tarafından 12-14 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 2. Kültür Sanat Belgeselleri Film Festivali sona erdi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhan Kandemir’in koordinatörlüğünü yaptığı festivalin bu yılki teması “İnsanoğlunun Anlam Arayışı” idi. Açılışı Samir’in Rüyası filmiyle yapılan festivalde, söyleşi, panel ve film gösterimleri gerçekleştirildi.
Festivalin ödül töreni, 14 mayıs günü online olarak düzenlendi. Yurt dışı ve içinden 40’a yakın filmin yarıştığı festivalde, dört dalda ödüller sahiplerini buldu. Başarılı Yönetmen ödülünü Yusuf Yurdigül, Folktale Teller: Behçet Mahir), Yaratıcı Kurgu ödülünü Mehmet Buyruk Mermerin Sultanları filmiyle, Etkileyici Senaryo/Hikâye ödülünü Çay Var İçersen filmiyle Cihan Emre Zengin, Özgün Yapım Tasarımı ödülünü Masumiyet filmiyle Hakan Aytekin aldı.
Belgesel Ustası Onur Ödülleri’ne ise Mesut Gengeç, Armağan Pekkaya ve Semra Güzel Korver layık görüldü.
Başkanlığını Prof. Dr. Ceyhan Kandemir’in yaptığı yarışma jürisinde bu yıl Vedat Atasoy, Doç. Dr. Mesut Aytekin, Doç. Dr. Onur Akyol, Doç. Dr. Ümit Sarı, Dr. Cansu Özdenak, Jale Elhadef yer aldı.
BELGESEL SİNEMAYLA GEÇEN 3 DOLU GÜN
2. Kültür Sanat Belgeselleri Film Festivali, 12 Mayıs’ta yönetmenliğini Armağan Pekkaya’nın yönetmenliğini ve görüntü yönetmenliğini yaptığı, 9 yaşında mülteci bir çocuğun Afganistan’dan Danimarka’ya uzanan hayatta kalma yolculuğunu anlattığı “Samir’in Rüyası” filmiyle başladı. Aynı gün akşam 20.00’de online olarak “Anlamın Peşindeki Bir Okul Arayışı: Kattaikkuttu Gurukulam” söyleşisi gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Bayan College Aff. Purdue University North West-USA in Oman Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Demirkıran’ın yaptığı söyleşi de Hariharan Anbazhagan’ın yönetmenliğini yaptığı Kattaikkuttu Gurukulam belgeselinin yapım süreci hakkında bilgi verdi.
Festivalin 2. gününde finale kalan 16 filmin gösterimi online olarak yapıldı.
Festivalin 3. gününde 15.00-17.00 saatleri arasında Yapımcı Bulut Reyhanoğlu, Belgesel Yönetmenleri Armağan Pekkaya, Vedat Atasoy konuşmacı olarak yer aldığı “Anlam Yolculuğunda Belgesel Sinemanın Gücü” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Belgesel sinemanın önemi, yapım süreçleri ve özellikle finans kaynakları üzerinde durulduğu söyleşi de konuşmacılar tecrübelerini aktardı, Türk belgesel sinemasının güncel sorunlarını değerlendirdi.
2. Kültür Sanat Belgeselleri Film Festivali, online ödül töreniyle sona erdi. Yarışmacılar ve katılımcılar festivalde emeği geçen tüm ekibe teşekkürler ederek, 2023 yılında yeniden buluşmak ümidiyle iyi dileklerini ilettiler.
JÜRİ ÖDÜLLERİ BELİRLEMEKTE ZORLANDI
Başarılı belgeseller arasında ödülleri belirlemekte zorlandıklarını ifade eden jüri üyeleri ödül gerekçelerini şu şekilde açıkladı.
- BAŞARILI Yönetmen: Yusuf YURDİGÜL (Hekat Anlatan Adam: Behçet Mahir)
Yusuf Yurdigül, önemli bir kültürel öğemiz olan meddahlığı, son hikâye anlatıcılarından biri olan Behçet Mahir’in şahsında, kapsamlı bir çalışmayla, akıcı bir üslupla anlattığı için BAŞARILI Yönetmen kategorisinde ödüle layık görülmüştür.
- YARATICI Kurgu: Mermerin Sultanları (Mehmet BUYRUK)
Mermerin Sultanları, kadınların ayakta durma mücadelesini çok bilinmeyen bir konu üzerinden yalın, net bir şekilde anlatan, temel konuyu filmin başından sonuna bütüncül bir şekilde destekleyen kurgu diliyle YARATICI Kurgu kategorisinde ödüle layık görülmüştür.
- ETKİLEYİCİ Senaryo/Hikâye: Çay Var İçersen (Cihan Emre ZENGİN)
Çay Var İçersen, hayatın zorluğu içinde hem kendi ailesini hem de çevresindeki insanları mutlu etmeyi başaran emektar Belgin’in hikâyesini samimi ve duygusal bir dille, sade ancak etkili bir sinematografiyle anlattığı için ETKİLEYİCİ Senaryo/Hikâye kategorisinde ödüle layık görülmüştür.
- ÖZGÜN Yapım Tasarımı: Masumiyet (Hakan AYTEKİN)
Masumiyet, insanoğlunun evle ve modern hayatla olan ilişkisini şiirsel bir üslupla, yaşanmış bir hayatın tanıklığında onun diliyle bizzat aktardığı, belgesel içinde belgesel tadında bir eser ortaya koyduğu için ÖZGÜN Yapım Tasarımı kategorisinde ödüle layık görülmüştür.
Belgesel Ustası Onur Ödülleri
- Mesut Gengeç, televizyondan sinemaya uzanan başarılı meslek hayatında, tarihimize ve kültürümüze dokunan özgün, sinematografisi güçlü, yoğun emek verilmiş belgeselleri, tecrübelerini ve bilgi birikimini hem teorik hem de pratik olarak her platformda paylaşması, genç sinemacıların yetişmesine önemli katkılar sunması nedeniyle Belgesel Ustası Onur Ödülüne layık görülmüştür.
- Armağan Pekkaya’nın belgesel filmleri yurt içi ve yurt dışındaki festivallerde gösterildi ve çeşitli ödüller aldı. Halen bağımsız olarak kısa film ve belgesel çalışmalarını sürdürmektedir. Yönetmenliğini yaptığı belgesel filmlerde sosyal ve toplumsal konularda göstermiş olduğu üstün gayret ve çabalarıyla Belgesel Ustası Onur Ödülüne layık görülmüştür.
- Semra Güzel Korver, belgesel sinema atölyeleri ve vermiş olduğu eğitimler, jüri üyelikleriyle de sektöre katkı sunmayı ve özgün belgesel yapımlarla da çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmektedir. Sektörün kalbinden gelerek akademik çalışmalarla da belgesel sinemaya katkılarını güçlendiren Sn. Korver Belgesel Ustası Onur Ödülüne layık görülmüştür.