Haber: Halit Şahin
Sağ kolunda bir engelle doğan Burak Ceylan, engellerin kendisi izin vermediği sürece hayatına, yapmak istediklerine engel olamayacağını düşünüyor. Burak Ceylan doğuştan tek kolla dünyaya geldi. Bu, onu spor yapmaktan, resim çizmekten veya keman çalmaktan alıkoymuyor.
18 yaşında olan Burak, dört aydır My Fitness Gym Club’ta spor yaptığını söylerek, “Daha önce başka spor salonlarında başlamama rağmen kimsenin yeterince ilgili olmamasından, yardımcı olmamasından dolayı hep bıraktım. Fakat burada antrenörüm Dursun Çapar’ın yardımları ve ilgisi sayesinde düzenli spor yapma alışkanlığım başladı. Uygun aparat sayesinde aletleri kullanabiliyorum” diye konuştu.
“Eskiden aynaya bakmayı sevmezdim. Dışarı çıktığım zaman kolumu saklardım”
Spora başladıktan sonra ciddi oranda özgüveninin arttığını belirten Burak, “Eskiden aynaya bakmayı sevmezdim. Dışarı çıktığım zaman kolumu saklardım. Ama artık öyle değil, kimseden çekinmiyorum, özgüvenim arttı” diyerek sporun kendisine etkilerinden bahsetti.
Sporla beraber sağlıklı diyet, düzenli uyku sayesinde mental olarak da daha iyi hissetmeye başladığını ifade eden Burak, “Spora geliyorum, enerjimi atıyorum. Daha iyi vakit geçiriyorum. Bu, benim mental olarak da iyi hissetmemi sağlıyor” dedi.
Babasının başta pek sıcak bakmadığını sözlerine ekleyen Burak, “Başlarda babam, yine sporu bırakacağımı düşünüyordu. Fakat şu an öyle değil. Artık benim gelişimimi gördükçe ‘Ne zaman spora gidiyorsun’ gibi sorular sormaya başladı. Bu süreçte arkadaşlarım da bana destek oldular. Moralim ne zaman bozuk olsa beraber spora geldik. Artık onların gelmediği günler de kendim geliyorum spor yapmaya” diye ekledi.
Spor salonunda fitness yapmak dışında yüzmeyle de uğraştığını belirten Burak, “Yüzmeyi severim, doktorum da önermişti. Onun dışında resme
ilgim de var. Bu konuda ön yargım vardı yapılamaz diye ama tuvalle bir şeyler yapmaya da başladım” dedi.


“Gerçek zorluk ruhsal ve psikolojik aslında”
Günlük hayatında çok fazla fiziksel zorluk yaşamadığına, asıl zorluğun ruhsal ve psikolojik olduğuna değinen Burak, “Ben ailemden yardım almam genelde. Kendi işlerimi yapabiliyorum. Gerçek zorluk ruhsal ve psikolojik aslında. Bunun da üstesinden geliyorum. Hatta keman çalmaya da başladım” şeklinde konuştu.
Başka engelli insanların da spora başlama konusunda kararsız kalmamaları gerektiğini ifade eden Burak, “Yapacakları hata, ‘Yapabilir miyim?’ diye sormak. Ön yargıları gün geçtikçe kabuklaşır ve bu kabuğu kırmak zorlaşır. Ben buraya yapmaya kararlı bir şekilde geldim. Onlar da kararsız kalmamalılar, yapmaya başlamalılar. İlk başta sorun olabilir ama çözümü de var. Uygun aparatlar sayesinde spor yapılabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

“Ben hiçbir engel, sakatlık durumunun bir engel olduğunu düşünmüyorum.”
Burak Ceylan’ın düzenli spor yapmasında büyük yardımları dokunan, onunla ilgilenen antrenörü Dursun Çapar, “Ben hiçbir sakatlık, engel durumunun bir engel olduğunu düşünmüyorum. Belki zor olabilir ama yapılabilir” şeklinde konuştu.
Engelli insanların spor yapma konusunda çekinmemesi gerektiğini belirten Dursun Çapar, “Her engel durumu için uygun aparatlar sayesinde spor yapılabilir. Aparatlar doğru kullanıldığı sürece herhangi bir sorun olmuyor. Burak da önerdiğimiz aparat sayesinde sporunu yapmakta zorluk çekmiyor” diye ekledi.