Haber: Emirhan Yılmaz
Pek çok öğrenci eğitim masraflarını karşılamak, ailesine yük olmamak veya boş zamanlarını hem sosyalleşerek hem de para kazanarak değerlendirmek için yarı zamanlı (part-time) işlerde çalışıyorlar. Peki baristalık öğrenciler için uygun bir meslek midir?
Baristalık günümüzün popüler olan mesleklerinden birisi. İtalyancada barista, alkollü ve alkolsüz içkileri servis eden kişi, barmen anlamına gelmektedir. Çoğunlukla genç çalışanlar ve müşterilere sahip bir meslek olması, öğrenciler arasında da popülerleşmesini sağlıyor. Öğrencilik dönemlerinde boş vakitlerini çalışarak geçirmek isteyen öğrenciler kendilerine hem keyifli vakit geçirip hem de para kazanabilecekleri iş arıyor. Bu meslek de dışarıdan eğlenceli gözükür. Peki baristalık, sadece eğlenip harçlık çıkarılacak bir meslek midir? Tabii ki sadece bundan ibaret değil. Eğer kişi kendini sürekli geliştirmeye odaklanırsa sektörde farklı noktalara ulaşabilir. Büyük bir kahve dükkanının Head Baristası veya yöneticisi olarak rütbe atlayabilir ve bu kariyerde iyi bir noktaya gelinebilir. Üstelik kahve kavurma, kendi başına çok donanım gerektiren bir iştir. Bu donanımı elde eden kişi, özellikle de kahve sektöründe kolaylıkla çalışma imkanı bulabilir.
Peki baristalık ne kadar sürede öğrenilebilir? Okul ile birlikte götürülebilecek bir meslek midir? Bu ve daha fazla soruları yanıtlaması için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi ve üçüncü nesil bir kahve dükkanı baristası Atakan Başaran’la bir söyleşi gerçekleştirdik.
Okurken de Çalışmak Mümkün
Yarı zamanlı çalışmanın zorluklarına değinen Atakan Başaran okul ve iş dengesini oturturken zorlanmadığını çünkü bu işin eğlenceli taraflarının işi keyifli hale getirdiğini söyledi. Yarı dönemli çalıştığı için iş günlerini derslerine göre ayarladığını ve öğrencilerin, iş seçerken bunu kriter olarak alması gerektiğini aktardı.
Baristalık Sosyal Bir Meslektir
“Baristalık işinin temeli insanlarla diyalog kurmak. Kahve üzerine sorular sorup cevaplar aldıkça muhabbetler de uzar. Böylelikle müşteriyle iletişim kurmak kolaylıkla sağlanır.”
“Kendimi İfade Etmem Daha Kolay Bir Hal Aldı”
“Günde yüzlerce kişi ile iletişime giriyorum işim gereği. Bunun da sosyal olarak beni geliştirdiğini düşünüyorum. Topluluklar karşında kendimi ifade etmem daha da kolay bir hâl aldı.” Başaran ayrıca kahveyle ilgili kültürel bilgilerin artık onu daha bilinçli bir kahve tüketicisi yaptığını belirtti. Son olarak ise “Baristalık hemen hemen tüm dünyada geçerliliği olan ve özellikle Avrupa’da değer gören bir meslek. Öğrencilik yıllarında böyle bir mesleği öğrenmiş olmak çok değerli bir kazanım” ifadelerini kullandı.